LVEB10388 Nutrition and breeding

Details
Responsible DepartmentDepartment of Basic Animal and Veterinary Sciences

Earliest Possible YearBSc. 2 year
DurationOne block
 
Credits7.5 (ECTS)
 
Level of CourseBSc
 
ExaminationFinal Examination

written examination


Written Exam in Lecturehall

All aids allowed

Description of Examination: Eksamen består af 2 uafhængige delelementer: Avlsdel en 2 timers skriftlig auditorieeksemen med multiple choice og korte essay spørgsmål. Multiple choice spørgsmålene er uden hjælpemidler mens alle hjælpemidler må anvendes til essay spørgsmålene. Ernæringsdel: case-baseret med aflevering inden for 24 timer.

Weight: Såvel ernærings- som avlsdelen skal bestås for at bestå det samlede kursus.



pass/fail, internal examiner
 
Organisation of TeachingForelæsninger og teoretiske øvelser med varierende placering formiddag/eftermiddag. Udbydes første gang 2010/2011
 
Block PlacementBlok 4
Week Structure: B
 
Language of InstructionDanish
 
Optional PrerequisitesLVEB10386 Veterinary Anatomy and Physiology - part 1
LVEB10387 Veterinary Anatomy and Physiology - part 2
LVEB11000 Cytology and General Histology
LVEB11001 Veterinary Genetics
LVEB10411 Chemistry and Biochemistry for Veterinary Students
LVEB10406
 
RestrictionsIngen. Forbeholdt veterinærstuderende.
 
Course Content
Kurset dækker to forskellige fagområder som undervises separat. Kurset indeholder en introduktion til de basale begreber indenfor fagområderne ernæring og avl efterfulgt af mere specifikke forhold vedr. herbivore (drøvtyggere og heste); omnivore (grise, fjerkræ) og carnivore (mink og ræve):

Kvantitativ beskrivelse af de forskellige dyrearters fordøjelse og omsætning af energi- og næringsstoffer til forskellige livsytringer (f.eks.. vedligehold, vækst, reproduktion, laktation). Principper for bestemmelse af energi- og næringsstofbehov og -normer for produktionsdyr kombineret med et grundlæggende kendskab til egnede fodermidler for disse dyr, herunder påvirkning af produktkvalitet. Beskrivelse af fodermidlernes kemiske sammensætning og værdi karakteristiske egenskaber og risiko for indhold af uønskede eller ernæringsskadelige stoffer. Vurdering af foderplaner også i relation til ernæringens betydning som årsag til sygdom samt brug af diæter i forbindelse med forskellige lidelser særligt indenfor produktionsdyr.

Præsentation af den grundlæggende teori der ligger til grund for alt avlsarbejde, herunder genetisk parametre, genetisk korrelation, avlsværdi, genetisk fremgang, indavl og heterosis. Dernæst gives generelle eksempler på hvordan den avlsmæssige udvikling for en husdyrpopulation, inklusiv familiedyr, kan påvirkes af forskellige tiltag, herunder anvendelse af moderne reproduktionsteknikker og DNA-tests. Eksempler vedrørende de vigtigste danske husdyrarter vil løbende blive inddraget.
 
Teaching and learning Methods
Undervisningsformen bliver en kombination af forelæsninger, teoretiske øvelser og cases samt en ernæringsekskursion.
 
Learning Outcome
Kurset skal give et basalt kendskab til de grundlæggende principper vedrørende fastlæggelse af næringsbehov til raske og syge dyr samt et basalt kendskab til grundlæggende avlsteori og forudsætningerne for det praktiske avlsarbejde for de vigtigste husdyrarter i Danmark.

Viden:
Ernæring
- beskrive grundlæggende principper vedrørende fastlæggelse af næringsbehov til raske og syge dyr.
- udpege væsentlige faktorer af betydning for den kvantitative energi- og næringsstofomsætning.
- nævne karakteristiske ernæringsmæssige egenskaber ved typisk anvendte fodermidler
- identificere egnede fodermidler til produktionsdyr

Avl
- beskrive de enkelte husdyrracers udbredelse, produktionsniveau og avlsmål
- beskrive de vigtigste elementer i den praktiske gennemførsel af avlsarbejdet for de vigtigste husdyrarter
- beskrive hvilke faktorer der har betydning for avlsmæssig udvikling af en husdyrpopulation på kort og langt sigt
- forstå sammenhængen mellem husdyrenes genetik og fænotypiske præstationer

Både ernærings- og avlsdelen
- give eksempler på hvordan husdyrenes livsytringer påvirkes af samspillet mellem fodring og genetisk sammensætning

Færdigheder:
Ernæring
- anvende ernæringsmæssige og fodringsmæssige principper, begreber og metoder til vurdering af standardfoderplaner, diæter og sammenhæng mellem ernæring og sygdom
- vurdere foders anvendelighed til produktionsdyr
- analysere forhold vedrørende sygdomsforebyggende ernæring

Avl
- beregne indavlsrate, genetiske parametre, avlsværdi og heterosis for simple datasæt
- beregne forventet genetisk fremgang for en husdyrpopulation

Kompetencer:
Ernæring
- samarbejde med andre rådgivere om ernæring af produktionsdyr

Avl
- diskutere og vurdere effekten af forskellige avlsmæssige tiltag i en husdyrpopulation på dyrenes sundhed

Både ernærings- og avlsdelen
- anvende et fagsprog med henblik på at diskutere ernæring og avl med klienter, rådgivere og andre fagfolk
 
Course Literature
Materiale uploaded på Absalon.
Understanding Animal Breeding, R.M. Bourdon, Prentice Hall, 2nd edition.
A. Chwalibog: Husdyrernæring. Næringsværdi og Næringsbehov. Samfundslitteratur.
 
Course Coordinator
Jan Elnif, elnif@sund.ku.dk, Department of Basic Animal and Veterinary Sciences/Animal Nutrition, Phone: 353-33041
Thomas Mark, thm@sund.ku.dk, Department of Basic Animal and Veterinary Sciences/Genetics & Bioinformatics, Phone: 353-32542
 
Course Fee
Nej
 
Study Board
Study Committee V
 
Work Load
lectures48
theoretical exercises48
preparation102
examination4
Excursions4

206