LOJA10285 Accounting and Economic Management

Details
Responsible DepartmentInstitute of Food and Resource Economics

Earliest Possible YearBSc. 1 year to BSc. 2 year
DurationOne block
 
Credits7.5 (ECTS)
 
Level of CourseJoint BSc and MSc
 
ExaminationFinal Examination

written examination


Written Exam in Lecturehall

All aids allowed

Description of Examination: 4 timer skriftlig auditorieeksamen

Weight: 100%



7-point scale, internal examiner

Dates of Exam:
23 January 2013
 
Organisation of TeachingForelæsninger understøttet af øvelser med case- og gruppebaseret projektarbejde.
 
Block PlacementBlok 2
Week Structure: C
 
Language of InstructionDanish
 
RestrictionsIngen
 
Course Content
Kurset omfatter introduktion til:
- grundlæggende regnskabsforståelse (resultatsopgørelse, likviditet og balance)
- regnskabsanalyse (fx økonomiske nøgletal samt deres informationsværdi og validitet)
- ekstern økonomiinformation til forskellige interessenter (regnskabspraksis i landbruget)
- styring og opfølgningpå lønsomheden af virksomhedens forskellige aktiviteter (produkter, kunder m.m.)
- forskellige omkostningsbegreber og deres betydning for styring af ressourcer, omkostninger, lønsomhed og effektivitet
- budgettering og budgetkontrol som planlægnings- og opfølgningsværktøj
- budgetteringens tekniske og organisatoriske aspekter (fx budgetteringsprincipper og procedure)
- økonomistyringens særlige implementeringsproblemer (fx motivation, aktualitet, beslutningsrelevans)
 
Teaching and learning Methods
Kursets forelæsninger understøttes af øvelser og praktisk casearbejde, hvor de studerende får mulighed for aktivt at arbejde med de gennemgåede metoder og problemstillinger. Metoderne og problemstillinger relateres til jordbrugets særlige forhold såvel som andre virksomhedstyper. En række af de tilgængelige økonomistyringsværktøjer vil blive inddraget i casearbejdet.
 
Learning Outcome
Kursets hovedmålsætning er at kvalificere den studerende til at kunne tage del i virksomhedens økonomiske planlægning og kontrol.

Kurset er dels et introduktionskursus, der tilbydes til alle studieretninger på LIFE, dels et forudsætningsfag for det videregående kursus i strategi og ledelse i jordbruget.


Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne:

Viden:
. Opnå grundlæggende forståelse for indholdet i en resutatsopgørelse, likviditetsbeskrivelse og balance.
. Beskrive de forskellige regnskabssystemer og -principper
. Opnå kendskab til brugernes styringsopgaver, informationsbehov og tilhørende analyseværktøjer.
. Opnå kendskab til koblingen mellem produktions- og økonomistyring.
. Opnå kendskab til specifikke kalkule- og budgetteringsværktøjer og deres formål.
. Have indblik i forudsætningerne for effektiv implementering af økonomistyringssystemer.

Færdigheder:
. Gennemføre en regnskabsanalyse
. Gennemføre lønsomheds- og omkostningsstyring.
. Udarbejde et totalbudget for virksomheden
. Udarbejde følsomheds- og nulpunktsberegninger
. Gennemføre budgetkontrol
. Udarbejde likviditetsbudgetter


Kompetencer:
. Vurdere budgetdatas validitet og virkningen på budgetforudsætninger og
. Vurdere virksomhedens aktivitets- og kapacitetsplanlægning
. Vurdere virksomhedens kapitalbehov
. Analysere og vurdere budgetsystemet som ledelses- og delegeringsværktøj
. Analysere virksomhedens lønsomhed
 
Course Literature
Andersen, Michael og Carsten Rohde : Introduktion til virksomhedens bogføring og regnskab. Samfundslitteratur

Andersen, Michael og Rohde, Carsten: Virksomhedens økonomistyring. JØF.

 
Course Coordinator
Mogens Lund, mogens@foi.ku.dk, Institute of Food and Resource Economics/Production and Technology Unit, Phone: 353-36874
Brian H. Jacobsen, brian@foi.ku.dk, Institute of Food and Resource Economics/Unit of Environmental and Natural Resource Economi, Phone: 353-36873
 
Study Board
Study Committee NSN
 
Work Load
lectures40
practicals60
examination4
preparation90
project work12

206