Responsible Department | Institute of Food and Resource Economics | ||||||||||||||
Earliest Possible Year | BSc. 1 year to BSc. 2 year | ||||||||||||||
Duration | One block | ||||||||||||||
Credits | 7.5 (ECTS) | ||||||||||||||
Level of Course | Joint BSc and MSc | ||||||||||||||
Examination | Final Examination written examination Written Exam in Lecturehall All aids allowed Description of Examination: 4 timer skriftlig auditorieeksamen Weight: 100% 7-point scale, internal examiner Dates of Exam: 23 January 2013 | ||||||||||||||
Organisation of Teaching | Forelæsninger understøttet af øvelser med case- og gruppebaseret projektarbejde. | ||||||||||||||
Block Placement | Blok 2 Week Structure: C | ||||||||||||||
Language of Instruction | Danish | ||||||||||||||
Restrictions | Ingen | ||||||||||||||
Course Content | |||||||||||||||
Kurset omfatter introduktion til: - grundlæggende regnskabsforståelse (resultatsopgørelse, likviditet og balance) - regnskabsanalyse (fx økonomiske nøgletal samt deres informationsværdi og validitet) - ekstern økonomiinformation til forskellige interessenter (regnskabspraksis i landbruget) - styring og opfølgningpå lønsomheden af virksomhedens forskellige aktiviteter (produkter, kunder m.m.) - forskellige omkostningsbegreber og deres betydning for styring af ressourcer, omkostninger, lønsomhed og effektivitet - budgettering og budgetkontrol som planlægnings- og opfølgningsværktøj - budgetteringens tekniske og organisatoriske aspekter (fx budgetteringsprincipper og procedure) - økonomistyringens særlige implementeringsproblemer (fx motivation, aktualitet, beslutningsrelevans) | |||||||||||||||
Teaching and learning Methods | |||||||||||||||
Kursets forelæsninger understøttes af øvelser og praktisk casearbejde, hvor de studerende får mulighed for aktivt at arbejde med de gennemgåede metoder og problemstillinger. Metoderne og problemstillinger relateres til jordbrugets særlige forhold såvel som andre virksomhedstyper. En række af de tilgængelige økonomistyringsværktøjer vil blive inddraget i casearbejdet. | |||||||||||||||
Learning Outcome | |||||||||||||||
Kursets hovedmålsætning er at kvalificere den studerende til at kunne tage del i virksomhedens økonomiske planlægning og kontrol. Kurset er dels et introduktionskursus, der tilbydes til alle studieretninger på LIFE, dels et forudsætningsfag for det videregående kursus i strategi og ledelse i jordbruget. Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne: Viden: . Opnå grundlæggende forståelse for indholdet i en resutatsopgørelse, likviditetsbeskrivelse og balance. . Beskrive de forskellige regnskabssystemer og -principper . Opnå kendskab til brugernes styringsopgaver, informationsbehov og tilhørende analyseværktøjer. . Opnå kendskab til koblingen mellem produktions- og økonomistyring. . Opnå kendskab til specifikke kalkule- og budgetteringsværktøjer og deres formål. . Have indblik i forudsætningerne for effektiv implementering af økonomistyringssystemer. Færdigheder: . Gennemføre en regnskabsanalyse . Gennemføre lønsomheds- og omkostningsstyring. . Udarbejde et totalbudget for virksomheden . Udarbejde følsomheds- og nulpunktsberegninger . Gennemføre budgetkontrol . Udarbejde likviditetsbudgetter Kompetencer: . Vurdere budgetdatas validitet og virkningen på budgetforudsætninger og . Vurdere virksomhedens aktivitets- og kapacitetsplanlægning . Vurdere virksomhedens kapitalbehov . Analysere og vurdere budgetsystemet som ledelses- og delegeringsværktøj . Analysere virksomhedens lønsomhed | |||||||||||||||
Course Literature | |||||||||||||||
Andersen, Michael og Carsten Rohde : Introduktion til virksomhedens bogføring og regnskab. Samfundslitteratur Andersen, Michael og Rohde, Carsten: Virksomhedens økonomistyring. JØF. | |||||||||||||||
Course Coordinator | |||||||||||||||
Mogens Lund, mogens@foi.ku.dk, Institute of Food and Resource Economics/Production and Technology Unit, Phone: 353-36874 Brian H. Jacobsen, brian@foi.ku.dk, Institute of Food and Resource Economics/Unit of Environmental and Natural Resource Economi, Phone: 353-36873 | |||||||||||||||
Study Board | |||||||||||||||
Study Committee NSN | |||||||||||||||
Work Load | |||||||||||||||
| |||||||||||||||