Ansvarligt institut | Fødevareøkonomisk Institut | ||||||||||||||
English Title | Accounting and Economic Management | ||||||||||||||
Tidligst mulig placering | Bachelor 1. år til Bachelor 2. år | ||||||||||||||
Varighed | En blok | ||||||||||||||
Pointværdi | 7.5 (ECTS) | ||||||||||||||
Kursustype | Fælleskursus | ||||||||||||||
Eksamen | Sluteksamen skriftlig prøve Skriftlig auditorieeksamen Alle hjælpemidler tilladt Beskrivelse af eksamen: 4 timer skriftlig auditorieeksamen Vægtning: 100% 7-trinsskala, intern censur Eksamensdatoer: 23. januar 2013 | ||||||||||||||
Rammer for Undervisning | Forelæsninger understøttet af øvelser med case- og gruppebaseret projektarbejde. | ||||||||||||||
Blokplacering | Blok 2 Ugestruktur: C | ||||||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||||
Begrænset deltagerantal | Ingen | ||||||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||||||
Kurset omfatter introduktion til: - grundlæggende regnskabsforståelse (resultatsopgørelse, likviditet og balance) - regnskabsanalyse (fx økonomiske nøgletal samt deres informationsværdi og validitet) - ekstern økonomiinformation til forskellige interessenter (regnskabspraksis i landbruget) - styring og opfølgningpå lønsomheden af virksomhedens forskellige aktiviteter (produkter, kunder m.m.) - forskellige omkostningsbegreber og deres betydning for styring af ressourcer, omkostninger, lønsomhed og effektivitet - budgettering og budgetkontrol som planlægnings- og opfølgningsværktøj - budgetteringens tekniske og organisatoriske aspekter (fx budgetteringsprincipper og procedure) - økonomistyringens særlige implementeringsproblemer (fx motivation, aktualitet, beslutningsrelevans) | |||||||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||||||
Kursets forelæsninger understøttes af øvelser og praktisk casearbejde, hvor de studerende får mulighed for aktivt at arbejde med de gennemgåede metoder og problemstillinger. Metoderne og problemstillinger relateres til jordbrugets særlige forhold såvel som andre virksomhedstyper. En række af de tilgængelige økonomistyringsværktøjer vil blive inddraget i casearbejdet. | |||||||||||||||
Målbeskrivelse | |||||||||||||||
Kursets hovedmålsætning er at kvalificere den studerende til at kunne tage del i virksomhedens økonomiske planlægning og kontrol. Kurset er dels et introduktionskursus, der tilbydes til alle studieretninger på LIFE, dels et forudsætningsfag for det videregående kursus i strategi og ledelse i jordbruget. Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne: Viden: . Opnå grundlæggende forståelse for indholdet i en resutatsopgørelse, likviditetsbeskrivelse og balance. . Beskrive de forskellige regnskabssystemer og -principper . Opnå kendskab til brugernes styringsopgaver, informationsbehov og tilhørende analyseværktøjer. . Opnå kendskab til koblingen mellem produktions- og økonomistyring. . Opnå kendskab til specifikke kalkule- og budgetteringsværktøjer og deres formål. . Have indblik i forudsætningerne for effektiv implementering af økonomistyringssystemer. Færdigheder: . Gennemføre en regnskabsanalyse . Gennemføre lønsomheds- og omkostningsstyring. . Udarbejde et totalbudget for virksomheden . Udarbejde følsomheds- og nulpunktsberegninger . Gennemføre budgetkontrol . Udarbejde likviditetsbudgetter Kompetencer: . Vurdere budgetdatas validitet og virkningen på budgetforudsætninger og . Vurdere virksomhedens aktivitets- og kapacitetsplanlægning . Vurdere virksomhedens kapitalbehov . Analysere og vurdere budgetsystemet som ledelses- og delegeringsværktøj . Analysere virksomhedens lønsomhed | |||||||||||||||
Litteraturhenvisninger | |||||||||||||||
Andersen, Michael og Carsten Rohde : Introduktion til virksomhedens bogføring og regnskab. Samfundslitteratur Andersen, Michael og Rohde, Carsten: Virksomhedens økonomistyring. JØF. | |||||||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||||||
Mogens Lund, mogens@foi.ku.dk, Fødevareøkonomisk Institut/Faggruppe for Produktion og Teknologi, Tlf: 353-36874 Brian H. Jacobsen, brian@foi.ku.dk, Fødevareøkonomisk Institut/Faggruppe for Miljø- og Naturressourceøkonomi, Tlf: 353-36873 | |||||||||||||||
Studienævn | |||||||||||||||
Studienævn NSN | |||||||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||||
| |||||||||||||||