LOJA10285 Regnskab og økonomistyring

Detaljer
Ansvarligt institutFødevareøkonomisk Institut

English TitleAccounting and Economic Management
Tidligst mulig placeringBachelor 1. år til Bachelor 2. år
VarighedEn blok
 
Pointværdi7.5 (ECTS)
 
KursustypeFælleskursus
 
EksamenSluteksamen

skriftlig prøve


Skriftlig auditorieeksamen

Alle hjælpemidler tilladt

Beskrivelse af eksamen: 4 timer skriftlig auditorieeksamen

Vægtning: 100%



7-trinsskala, intern censur

Eksamensdatoer:
23. januar 2013
 
Rammer for UndervisningForelæsninger understøttet af øvelser med case- og gruppebaseret projektarbejde.
 
BlokplaceringBlok 2
Ugestruktur: C
 
UndervisningssprogDansk
 
Begrænset deltagerantalIngen
 
Kursusindhold
Kurset omfatter introduktion til:
- grundlæggende regnskabsforståelse (resultatsopgørelse, likviditet og balance)
- regnskabsanalyse (fx økonomiske nøgletal samt deres informationsværdi og validitet)
- ekstern økonomiinformation til forskellige interessenter (regnskabspraksis i landbruget)
- styring og opfølgningpå lønsomheden af virksomhedens forskellige aktiviteter (produkter, kunder m.m.)
- forskellige omkostningsbegreber og deres betydning for styring af ressourcer, omkostninger, lønsomhed og effektivitet
- budgettering og budgetkontrol som planlægnings- og opfølgningsværktøj
- budgetteringens tekniske og organisatoriske aspekter (fx budgetteringsprincipper og procedure)
- økonomistyringens særlige implementeringsproblemer (fx motivation, aktualitet, beslutningsrelevans)
 
Undervisningsform
Kursets forelæsninger understøttes af øvelser og praktisk casearbejde, hvor de studerende får mulighed for aktivt at arbejde med de gennemgåede metoder og problemstillinger. Metoderne og problemstillinger relateres til jordbrugets særlige forhold såvel som andre virksomhedstyper. En række af de tilgængelige økonomistyringsværktøjer vil blive inddraget i casearbejdet.
 
Målbeskrivelse
Kursets hovedmålsætning er at kvalificere den studerende til at kunne tage del i virksomhedens økonomiske planlægning og kontrol.

Kurset er dels et introduktionskursus, der tilbydes til alle studieretninger på LIFE, dels et forudsætningsfag for det videregående kursus i strategi og ledelse i jordbruget.


Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne:

Viden:
. Opnå grundlæggende forståelse for indholdet i en resutatsopgørelse, likviditetsbeskrivelse og balance.
. Beskrive de forskellige regnskabssystemer og -principper
. Opnå kendskab til brugernes styringsopgaver, informationsbehov og tilhørende analyseværktøjer.
. Opnå kendskab til koblingen mellem produktions- og økonomistyring.
. Opnå kendskab til specifikke kalkule- og budgetteringsværktøjer og deres formål.
. Have indblik i forudsætningerne for effektiv implementering af økonomistyringssystemer.

Færdigheder:
. Gennemføre en regnskabsanalyse
. Gennemføre lønsomheds- og omkostningsstyring.
. Udarbejde et totalbudget for virksomheden
. Udarbejde følsomheds- og nulpunktsberegninger
. Gennemføre budgetkontrol
. Udarbejde likviditetsbudgetter


Kompetencer:
. Vurdere budgetdatas validitet og virkningen på budgetforudsætninger og
. Vurdere virksomhedens aktivitets- og kapacitetsplanlægning
. Vurdere virksomhedens kapitalbehov
. Analysere og vurdere budgetsystemet som ledelses- og delegeringsværktøj
. Analysere virksomhedens lønsomhed
 
Litteraturhenvisninger
Andersen, Michael og Carsten Rohde : Introduktion til virksomhedens bogføring og regnskab. Samfundslitteratur

Andersen, Michael og Rohde, Carsten: Virksomhedens økonomistyring. JØF.

 
Kursusansvarlig
Mogens Lund, mogens@foi.ku.dk, Fødevareøkonomisk Institut/Faggruppe for Produktion og Teknologi, Tlf: 353-36874
Brian H. Jacobsen, brian@foi.ku.dk, Fødevareøkonomisk Institut/Faggruppe for Miljø- og Naturressourceøkonomi, Tlf: 353-36873
 
Studienævn
Studienævn NSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger40
praktiske øvelser60
eksamen4
forberedelse90
projektarbejde12

206