LLEB10265 Introduktion til menneskets ernæring

Detaljer
Ansvarligt institutInstitut for Human Ernæring

English TitleIntroduction to human nutrition
Tidligst mulig placeringBachelor 1. år
VarighedEn blok
 
Pointværdi7.5 (ECTS)
 
KursustypeBachelorkursus
 
EksamenSluteksamen

skriftlig prøve


Skriftlig auditorieeksamen

kun visse hjælpemidler
1. del (1/2 time): uden hjælpemidler. 2. del (2 timer): med hjælpemidler


Beskrivelse af eksamen: Skriftlig multiple choice eksamination på 1/2 time uden hjælpemidler (vægtning 30%). Efterfulgt af 2 timers skriftlig eksamen med hjælpemidler (vægtning 70%).

7-trinsskala, ekstern censur

Eksamensdatoer:
24. januar 2013
 
Forudsætninger for indstilling til eksamenGodkendt projektrapport
 
BlokplaceringBlok 2
Ugestruktur: A
 
UndervisningssprogDansk
 
Begrænset deltagerantalIngen
 
Kursusindhold
Kurset opbygges omkring en række forelæsninger og øvelser indenfor følgende emner:

- Introduktion (kursusoversigt)

- Makronæringsstoffer: Protein, kulhydrat og fedt. Definitioner, klassifikationer, kemisk struktur, samt fysiologiske funktion

- Mikronæringsstoffer med fokus på systematisk gennemgang af udvalgte næringsstoffer vedr. definitioner, klassifikationer, kemisk struktur, kilder i kosten, absorption samt fysiologisk funktion

Under gennemgang af næringsstofferne berøres også:
- Næringsstofanbefalinger og kostråd, herunder ernæring til særlige befolkningsgrupper, for eksempel børn og unge og udsatte grupper.

Forelæsninger og øvelser vedrørende makronæringsstoffer og udvalget mikronæringsstoffer vil danne grundlag for, at de studerende opnår indsigt i principper og metodikker indenfor ernæringsvidenskab, hvorved der opnås forudsætning for at de studerende kan tilegne sig basal viden om andre mikronæringsstoffer gennem anviste litteraturhenvisninger.

- målemetoder i ernæringsforskning til bestemmelse/vurdering af ernæringsstatus

Herudover arbejder de studerende under vejledning i grupper på en selvstændig opgave, der tager udgangspunkt i en ernæringsrelateret problemstilling.
 
Undervisningsform
Kurset vil indeholde en blanding af forelæsninger, øvelser, gruppearbejder, litteratursøgning og opgaveløsning.
 
Målbeskrivelse
Kurset henvender sig til 1. års fødevarebachelorer. Kurset er en introduktion til forskningsområdet menneskets ernæring. Med dette kursus skal den studerende opnå en basisviden om ernæring med udgangspunkt i gennemgang af makronæringsstoffer og udvalgte mikronæringsstoffer. Det berøres under hvert emne desuden næringsstofanbefalinger og metoder til bestemmelse af ernæringsstatus.

Kvalifikationer
Når kurset er afsluttet forventes den studerende at kunne:

Viden:
- forstå næringsstoffernes grundlæggende fysiologiske funktion, fordøjelse, absorption og metabolisme
- beskrive de grundlæggende principper for næringsstofanbefalinger og kostråd for det raske individ (barn som voksen) og til særlige befolkningsgrupper, for eksempel børn og unge og udsatte grupper
- forstå de grundlæggende principper for enkelte målemetoder anvendt i ernæringsforskning

Færdigheder:
- gennemføre et teoretisk funderet projektarbejde
- formidle den opnåede viden på en tilfredsstillende måde
 
Litteraturhenvisninger
Geissler and Powers: Human Nutrition. Elsevier Churchill Livingstone, 2010, 12. udgave.
 
Kursusansvarlig
Nanna Roos, nro@life.ku.dk, Institut for Human Ernæring/Børneernæring Og International Ernæring, Tlf: 353-32497
 
Studienævn
Studienævn LSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger27
teoretiske øvelser35
forberedelse60
projektarbejde80
vejledning2
eksamen3

207