LKEB10113 Natural Product Chemistry and Microbiology

Details
Responsible DepartmentDepartment of Plant Biology and Biotechnology   83 %
Department of Food Science   17 %

Earliest Possible YearBSc. 1 year
DurationOne block
 
Credits7.5 (ECTS)
 
Level of CourseBSc
 
ExaminationFinal Examination

written examination


Written Exam in Lecturehall

Some Aid allowed

Description of Examination: Eksamen består af to separate dele. Del 1: 2 timers skriftlig eksamen i Naturstofkemi. Del 2: 2 timers skriftlig eksamen i mikrobiologi. Der gives én samlet karakter. Begge fagområder skal hver for sig være bestået for at bestå den samlede eksamen, i øvrigt vægtes de to fagområder ligeligt ved bedømmelsen. Består den studerende kun den ene af de to eksaminer vil reeksamen kun blive afholdt i det fagområde den studerende ikke har bestået.

7-point scale, internal examiner

Dates of Exam:
19 June 2013
 
Requirement for Attending ExamMindst 75% fremmøde til laboratorieforsøg og præsentation af gruppearbejde. Mindst 75% godkendte rapporter fra laboratorieforsøg (kemi). Mindst 75% godkendte rapporter fra gruppearbejde (mikrobiologi)
 
Organisation of TeachingDe to del-emner, hh. naturstofkemi og mikrobiologi, undervises parallelt i alle 8 blokuger, men med vekslende ugentlige timetal da der nogle uger afholdes laboratorieøvelser i kemi og i andre uger foregår gruppearbejde i mikrobiologi.
 
Block PlacementBlok 4
Week Structure: C, med mulighed for øvelser i modul B
 
Language of InstructionDanish
 
Optional Prerequisites230038 
 
Course Content
Kurset er sammensat af to velafgrænsede dele, naturstofkemi og mikrobiologi, som undervises hver for sig.

Undervisningen i naturstofkemi sigter målrettet mod teoretiske og eksperimentelle kompetencer der er nødvendige for at følge kurset Biokemi 1 (LKEB10077). Disse kompetencer opnås gennem en kemisk, biokemisk og analysekemisk introduktion til biologisk vigtige komponenter i foder og husdyrprodukter såsom kød og mælk. Undervisningen tager derfor udgangspunkt i fire laboratorieforsøg om henholdsvis (a) fedtstof-karakterisering vha. NMR og omesterificering+gaskromatografi, (b) identifikation af aminosyrer, (c) isolering og kemisk/biokemisk undersøgelse af stivelse, (d) analyse for sekundære metabolitter i foder. Med udgangspunkt i laboratoriearbejdet studeres (a) triacylglycerolers kemi og biokemi, NMR spektroskopi, gaskromatografi, (b) aminosyrers og proteiners kemi og biokemi, tyndtlagskromatografi, UV-spektroskopi, optisk drejning, (c) kulhydraters og andre carbonylforbindelsers kemi og biokemi, (d) naturstofkemisk diversitet, kvantitativ analyse med HPLC ("højtryksvæskekromatografi"), massespektrometri.

Inden for mikrobiologi vil de studerende (a) få kendskab til cellestrukturer hos prokaryote og udvalgte eukaryote organismer, (b) opnå viden om de vigtigste mikrobielle stofskifteprocesser og mikroorganismers vækst- og overlevelsesstrategier, (c) opnå forståelse af principperne bag mikrobiel diversitet og taksonomisk inddeling, (d) få kendskab til kontrol af mikroorganismers vækst med fysiske og kemiske metoder, (e) opnå viden om funktion og betydning af mikroorganismer for dyrs omsætning af foder og (f) få kendskab til dyrs betydning som vektorer for mikrobielle sygdomme.
 
Teaching and learning Methods
Kurset består af forelæsninger, laboratorieforsøg og teoretiske øvelser (herunder gruppearbejde over cases). Der afleveres rapporter over laboratorieforsøg og gruppearbejdet, og resultatet af gruppearbejdet præsenteres i auditorium på skift af de studerende. Forelæsningerne omfatter kursets overordnede emner. De naturstofkemiske forelæsninger tager udgangspunkt i den laboratorierapport der arbejdes med parallelt, således at teorien understøtter og perspektiverer rapportens teoriafsnit og resultatbehandling. Indholdet i både naturstofkemiske og mikrobiologiske forelæsninger underbygges med eksempler fra praktisk husdyrproduktion, f.eks. med hensyn til foderstofanalyse og betydning af mikroorganismer for foderets omsætning. Teoretiske øvelser og rapportvejledning i naturstofkemi holdes som supplement til forelæsningerne og arbejdet med laboratorierapporter. I de teoretiske øvelser i mikrobiologi (gruppearbejde for 4-6 personer) analyseres mikrobiologiske problemstillinger med relation til husdyrproduktion, og de studerende trænes i at læse videnskabelig litteratur og præsentere indholdet i en større forsamling. Selvom det primære undervisningssprog er dansk kan undervisning på engelsk og mindre skriftlige opgaver på engelsk forekomme i begrænset omfang.
 
Learning Outcome
Undervisningen i naturstofkemi sigter på at give de nødvendige forudsætninger for en kemisk forståelse af de stoffer ("naturstoffer") der indgår i foder, mælk og kød, og at give de nødvendige naturstofkemiske forudsætninger for senere kurser i biokemi. Kurset skal endvidere give forudsætninger for at kunne vurdere naturstofkemiske analyseresultater og diskutere kemiske processer og problemstillinger der relaterer sig til naturstoffer. Den case-baserede pædagogik (dvs. undervisning og selvstudium med udgangspunkt i konkrete laboratorieforsøg) sigter desuden på at fremme evnen til generelt at sætte sig ind i naturstofkemiske problemstillinger ved selvstudium.

Formålet med kursets mikrobiologiske del er at give de studerende et bredt kendskab til bakteriers og svampes forekomst og aktivitet i forskellige miljøer, som er relevante for husdyrproduktion. Vigtige grupper af mikroorganismer bliver karakteriseret med hensyn til vækst og fysiologi, ligesom sameksistens og konkurrence mellem bakterier og svampe beskrives. Metoder til kontrol (hæmning) af mikroorganismers vækst ved hjælp af antibiotika og fysiske metoder gennemgås, ligesom deres identifikation og taksonomi beskrives. De studerende introduceres til betydningen af mikroorganismer inden for husdyrproduktion, f.eks. med hensyn til foderomsætning og spredning af sygdomme.

Efter at have gennemført kursets naturstofkemiske del forventes den studerende at kunne
Viden:
- redegøre for den kemiske opbygning af proteiner, polysaccharider, udvalgte lipider og udvalgte glycosider, samt for de monomere stoffer der indgår i disse naturlige polymere molekyler (aminosyrer, monosaccharider, fedtsyrer, udvalgte andre metabolitter).
- redegøre for kemiske egenskaber af de bindinger (amid, ester, glycosid, disulfid) der binder monomerer sammen til biologiske polymerer og de tilsvarende funktionelle grupper i monomerer (amin, carboxylsyre, alkohol, aldehyd, keton, thiol, hemiacetal).
- redegøre for reaktionstyper der indgår i dannelse af C-C bindinger i biokemiske reaktioner (aldol-condensation og fedtsyrebiosyntese).

Færdigheder:
- udføre og fortolke udvalgte naturstofkemiske analyser.
- udføre kvantitative beregninger af resultater af disse analyser, og groft vurdere måleusikkerhed og simple fejlkilder.
- bestemme simple organiske forbindelsers struktur ud fra spektroskopi og evt. andre kemiske analyser.
- rationalisere udvalgte organiske reaktioners mekanisme med krumme pile og sandsynlige intermediater, og beskrive reaktioner og mekanismer med korrekt nomenklatur.
- forudsige hovedprodukter af udvalgte organisk kemiske reaktioner

Kompetencer:
- rapportere om teori, databehandling og fortolkning for realistiske naturstof-analyser og simple supplerende eksperimenter.
- ud fra kemisk struktur give et begrundet gæt på egenskaber og reaktivitet for et i øvrigt ukendt naturstof.

Efter at have gennemført kursets mikrobiologiske del forventes den studerende at kunne
Viden:
- demonstrere kendskab til forekomst, vækst og fysiologi hos vigtige grupper af bakterier og svampe
- referere basale principper bag vækst og kontrol af mikroorganismer
- beskrive vigtige stofskifteprocesser hos mikroorganismer og deres betydning for dyrs ernæring
- relatere anvendelse af antibiotika og andre hæmmende stoffer til kontrol af mikroorganismers vækst

Færdigheder:
- formidle basal viden om bakterier og svampes morfologi og biologi
- analysere vigtige problemstillinger mellem stofskifte og forekomst af mikroorganismer i husdyrrelevante miljøer
- vurdere viden om vækst og kontrol af mikroorganismer inden for vigtige områder af husdyrproduktion
- analysere betydningen af mikroorganismer i miljøer som er relevante for husdyrproduktion

Kompetencer:
- vurdere forekomst og betydning af bakterier og svampe i husdyrrelevante miljøer
- anvende mikrobiologisk viden om dyrkning og karakterisering af mikroorganismer
- bedømme betydningen af mikroorganismer i husdyrproduktion
 
Course Literature
Naturstofkemi: Paula Y. Bruice: Essential organic chemistry (international edition). 2nd edition. Pearson Prentice Hall.
Desuden øvelsesvejledninger og udleveret supplerende materiale.
Mikrobiologi: M. Wheelis: Principles of Modern Microbiology. Jones and Barlett Publishers. ISBN-13: 978-0-7637-1075-0
 
Course Coordinator
Niels Agerbirk, nia@life.ku.dk, Department of Basic Sciences and Environment, Phone: 353-33723
Niels O. G. Jørgensen, nogj@life.ku.dk, Department of Agriculture and Ecology/Section of Genetics and Microbiology, Phone: 353-32625
 
Study Board
Study Committee NSN
 
Work Load
lectures28
theoretical exercises32
practicals16
supervision12
examination4
preparation114

206