150551 Basic Nutrition and Institutional Nutrition

Details
Responsible DepartmentDepartment of Human Nutrition

Earliest Possible YearPost experience Master´s Programme
DurationOutside schedule
 
Credits9 (ECTS)
 
Level of CoursePost experience masters programme
 
ExaminationFinal Examination

oral examination


All aids allowed

Description of Examination: Mundtlig eksamination i pensum med udgangspunkt i projektrapport

Weight: 100%



7-point scale, external examiner
 
Requirement for Attending ExamGodkendelse af projektrapport
 
Organisation of TeachingKurset afvikles næste gang december 2011-februar 2012 med ansøgninsgfrist 15. oktober 2011 - følg med på uddannelsens hjemmeside (www.life.ku.dk/mfks), hvor der løbende oplyses om planlagte kurser og tidsfrister.
 
Block PlacementUdenfor blokstruktur
 
Language of InstructionDanish
 
Course Content
Indhold
Kurset opbygges omkring en række forelæsninger indenfor følgende emner:
Energigivende næringsstoffer:
definitioner, klassifikationer, kemisk struktur, fysiske og kemiske
egenskaber samt fysiologiske funktion. Fordøjelse, absorption, transport og vævsoptagelser samt
faktorer der påvirker disse processer. Interaktioner og samspil med andre næringsstoffer og
kostfaktorer. Lagring, mobilisering og metabolisering af makronæringsstoffer. Regulering af makronæringsstoffernes mobilisering i kroppens forbrænding i hvile og under arbejde/aktivitet. Hormoner af speciel betydning for makronæringsstofregulering. Mekanismer for opretholdelse af
væske, energi- og makronæringsstofbalance, herunder appetitregulering.
Essentielle vitaminer og mineraler:
definitioner, klassifikationer, kemisk struktur, fysiske og kemiske egenskaber samt fysiologiske funktion. Den biokemiske rolle og deres betydning i henholdsvis oxidation og antioxidation. Fordøjelse, absorption, transport og vævsoptagelser samt faktorer der påvirker disse processer. Interaktioner og samspil med andre næringsstoffer og kostfaktorer. Lagring, mobilisering og metabolisering
Specielle ernæringsbehov:
Specielle ernæringsbehov hos ældre; Specielle ernæringsbehov hos
handicappede; Sondekost/sondeernæring; Dysfagi

Herudover arbejder den studerende løbende på en opgave, der så vidt muligt tager udgangspunkt i
problemstillinger, som relaterer sig til den studerendes egen arbejdsplads; eller alternativt aktuelle
fødevarepolitiske problemstillinger som eksempelvis fedmeepidemien, functional foods, berigelse.
Opgaven skal rumme et realistisk løsningsforslag, som umiddelbart skal kunne implementeres samt
overvejelser over, hvorledes en variation af løsningen vil kunne gennemføres.

 
Teaching and learning Methods
Forelæsninger, samt vejledning i forbindelse med udarbejdelse af projektrapport
 
Learning Outcome
Målbeskrivelse
Formålet med dette kursus er at introducere energigivende og essentielle næringsstoffer samt disses
optagelse og omsætning og betydning for den menneskelige organismes normale funktioner.

Kvalifikationer
Viden
Studerende vil efter dette kursus have viden om
- de grundlæggende principper for næringsstoffernes fysiologiske funktion
- fordøjelse og absorption af energigivende næringsstoffer samt faktorer af betydning herfor.
- Absorption, omsætning og funktion af mikronæringsstoffer samt faktorer af betydning herfor.
- de specielle ernæringsmæssige behov, der forekommer hos ældre eller handicappede på
institution, samt variationerne indenfor disse grupper
- problemer omkring sonde-kost, flydende kostformer, kost til dysfagi-patienter
Færdigheder
Studerende vil efter dette kursus være i stand til at
- forstå omsætning og regulering af energigivende næringsstoffer under normale fysiologiske
forhold samt betydningen af mikronæringsstoffernes biotilgængelighed og faktorerne herfor.
- beregne indholdet af relevante næringsstoffer (både mikro og makro) i udvalgte menuer
- forklare grundprincipperne for fordelingen af makronæringsstoffer til særlige kundegrupper
- vurdere en kostsammensætning i relation til forbrugere med særlige behov
- anvende opnået viden til at udforme ugemenuer til beboere på forskellige institutioner
- formidle indholdet i præ-fremstillet kost til kunder med særlige problemer
- forklare de problemstillinger, der knytter sig til særlige kostformer (sonde, flydende,
energitæt, energireduceret, proteinrig mv.)
- reflektere over mulighederne for variation af ugemenuer til beboere på institutioner
- anvende udvalgte begreber / teorier til analyse af en problemstilling indenfor kursets temaer
- på et teoretisk niveau vurdere ernæringsproblemer knyttet til grupper med særlige behov
samt udvikle retter til brug for institutionsbeboere
Kompetencer
Kandidater vil efter dette kursus kunne
- tage ansvar for udviklingen, fremstilling og distribution af menuer til grupper med særlige
ernæringsmæssige problemstillinger
- tage ansvar for udviklingen, fremstilling og distribution af menuer i generel storkøkkendrift
- kunne indgå i dialog på akademisk niveau om fødevarevalg og den sundhedsmæssige værdi
af menuer, også til produktion i store mængder
- kunne begrunde og diskutere specifikke ernæringsmæssige valg i dialog med kolleger og ledelse

 
Course Coordinator
Susanne Gjedsted Bügel, shb@life.ku.dk, Department of Human Nutrition/Preventive Nutrition, Phone: 353-32490
 
Course Fee
16250 kr
 
Study Board
Study Committee MSN
 
Work Load
lectures49
project work92.5
preparation105
examination1

247.5