300070 Herd health and public health

Details
Department of Large Animal Sciences   48 %
Department of Veterinary Disease Biology   48 %
Department of Basic Animal and Veterinary Sciences   4 %
Earliest Possible YearBSc. 3 year
DurationOne block
 
Credits7.5 (ECTS)
Course LevelBSc
 
ExaminationFinal Examination

written examination


Written Exam in Lecturehall

All aids allowed

Description of Examination: Beskrivelse af eksamen: Eksamen består af 75 multiple choice (MC) opgaver. Heraf udgør 20 % problemløsningsopgaver. Eksamens varighed er 3 timer. . 20 MC opgaver i produktions- og sundhedsstyring med særlig vægt på kvæg, svin, fisk og fjerkræ og i mindre grad mink . 15 MC opgaver i samspil mellem miljøhygiejne, husdyrproduktion og folkesundhed . 20 MC opgaver i produktionsdyrssygdomme med særlig vægt på svin . 20 MC opgave

Weight: . Ved karaktergivning vægtes alle MC-opgaver lige . For at bestå eksamen skal mindst 60 % af svarerne være korrekte i hver af de 4 MC- kategorier 7-trinsskala Intern censur Begrundelse for valg af eksamensform: Det store antal MC-opgaver giver mulighed for at afdække de studerendes kompetencer indenfor kursets brede dyrearts- og disciplinorienterede pensum. Kravet om særskilt beståelse af kursets 4 hovedområder sikrer, at kompetencer indenfor alle hovedområder



7-point scale, internal examiner
 
Organisation of TeachingForelæsninger, teoretiske øvelser bl.a. i form af case-baserede seminarer, ekskursioner. Udbydes første gang 2011/2012
 
Block PlacementBlok 3
Week Structure: A, Ugestruktur ikke endelig
 
Teaching LanguageDanish
 
Optional Prerequisites300063 Infection Microbiology
300068 Basic Statistics and Epidemiology
300064 Microbiel food safety
300065 Special Pathology and Poultry Diseases
 
RestrictionsIngen
 
Course Contents
Kurset indeholder fire overordnede emneområder:

. Kædebetragtninger vedrørende miljø- og fødevaresikkerhedsaspekter i relation til husdyrproduktion og folkesundhed herunder risikoanalyse, kvalitetsstyring, antibiotika resistens, globalisering, stald-, foder- og vand- hygiejne samt affaldshåndtering (1,5 ECTS)

. Produktions- og sundhedsstyring herunder besætningsanalyse, økonomi og repro-duktionsanalyse med særlig fokus på kvæg (herunder AMS og sundhedsindikatorer), fjerkræ og i mindre grad mink (2.0 ECTS)

. Besætningsdyrlægekompetencer indenfor sygdomsætiologi, patogenese, diagnostik, -terapi, profylakse og hygiejniske aspekter i relation til svin (2.0 ECTS)

. Besætningsdyrlægekompetencer indenfor sygdomsætiologi, -patogenese, -diagnose, -terapi, - profylakse og miljøforhold i relation til fisk (2.0 ECTS)
 
Teaching And Learning Methods
Undervisningen gennemføres primært som forelæsninger og teoretiske øvelser i hold af 180 studerende. Herved møder de studerende undervisere fra de involverede fagområder, og inspireres til teoretiske studier af det brede pensum. For at motivere og demonstrere principper i undervisningen genneføres eksursioner.Syntese og praktisk anvendelse af de opnåede kompetencer sker på kandidatdelen bl.a. i kurset 23B Praktisk besætningsrådgivning og kødkontrol.
 
Learning Outcome
Kursets formål er at give de studerende basale forudsætninger for at varetage funktionen som besætnings- og embedsdyrlæge. Basal produktions- og sundhedsstyring dækkes for produktionsdyrsarterne kvæg, svin, fisk, fjerkræ og mink. Besætningsdyrlægekompetencer indenfor sygdomsætiologi, -patogenese, -diagnose, -terapi og -profylakse vil blive dækket indenfor svin og fisk.

Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne:

Viden:
. Beskrive de vigtigste metoder og principper for sundhedsstyring hos kvæg, svin, fisk, fjerkræ, og mink
. Beskrive relevant lovgivning og de vigtigste miljø- og fødevaresikkerhedsaspekter i relation til husdyrproduktion og folkesundhed.
. Beskrive de vigtigste enzootiske og eksotiske sygdomme hos svin og fisk

Færdigheder:
. Udføre besætningsanalyser vha. kvantitative og kvalitative metoder
. Tolke analyser af reproduktionsdata
. Anvende basale sundhedsøkonomiske metoder
. Vurdere miljøhygiejniske aspekter og risici i samspillet mellem husdyrproduktion, fødevaresikkerhed og folkesundhed.

Kompetencer:
. Forholde sig til de komplekse afvejninger af sundhed, velfærd og produktionsøkonomi i husdyrbesætninger

. Forholde sig til dyrlægens rolle som embedsmand indenfor fødevaresikkerhed, miljøhygiejne dyrevelfærd og folkesundhed

 
Course Litterature
Buchmann, K. & Pedersen, K (2009) Fish Diseases. BioFolia, Frederiksberg, Denmark
D.J. Taylor (2006) Pig Diseases
 
Course Coordinator
Jens Peter Nielsen, jpni@life.ku.dk, Department of Large Animal Sciences/Production and Health, Phone: 35333583
 
Study Board
Study Committee V
 
Course Scope
lectures50
theoretical exercises15
preparation130
examination3
Excursions8

206