300070 Besætnings- og folkesundhed - Udbydes første gang 2011/2012

Detaljer
Institut for Produktionsdyr og Heste   48 %
Institut for Veterinær Sygdomsbiologi   48 %
Institut for Basal Husdyr- og Veterinærvidenskab   4 %
English titleHerd health and public health
Tidligst mulig placeringBachelor 3. år
VarighedEn blok
 
Pointværdi7.5 (ECTS)
KursustypeBachelorkursus
 
EksamenSluteksamen

skriftlig prøve


Skriftlig auditorieeksamen

Alle hjælpemidler tilladt

Beskrivelse af eksamen: Beskrivelse af eksamen: Eksamen består af 75 multiple choice (MC) opgaver. Heraf udgør 20 % problemløsningsopgaver. Eksamens varighed er 3 timer. . 20 MC opgaver i produktions- og sundhedsstyring med særlig vægt på kvæg, svin, fisk og fjerkræ og i mindre grad mink . 15 MC opgaver i samspil mellem miljøhygiejne, husdyrproduktion og folkesundhed . 20 MC opgaver i produktionsdyrssygdomme med særlig vægt på svin . 20 MC opgave

Vægtning: . Ved karaktergivning vægtes alle MC-opgaver lige . For at bestå eksamen skal mindst 60 % af svarerne være korrekte i hver af de 4 MC- kategorier 7-trinsskala Intern censur Begrundelse for valg af eksamensform: Det store antal MC-opgaver giver mulighed for at afdække de studerendes kompetencer indenfor kursets brede dyrearts- og disciplinorienterede pensum. Kravet om særskilt beståelse af kursets 4 hovedområder sikrer, at kompetencer indenfor alle hovedområder



7-trinsskala, intern censur
 
Rammer for undervisningForelæsninger, teoretiske øvelser bl.a. i form af case-baserede seminarer, ekskursioner. Udbydes første gang 2011/2012
 
BlokplaceringBlok 3
Ugestruktur: A, Ugestruktur ikke endelig
 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætninger300063 Infektionsmikrobiologi - Udbydes første gang 2010/2011
300068 Basal Statistik og Epidemiologi - Udbydes første gang 2010/2011
300064 Mikrobiel fødevaresikkerhed - Udbydes første gang 2010/2011
300065 Speciel patologi og fjerkræsygdomme - Udbydes første gang 2011/2012
 
Begrænset deltagerantalIngen
 
Kursusindhold
Kurset indeholder fire overordnede emneområder:

. Kædebetragtninger vedrørende miljø- og fødevaresikkerhedsaspekter i relation til husdyrproduktion og folkesundhed herunder risikoanalyse, kvalitetsstyring, antibiotika resistens, globalisering, stald-, foder- og vand- hygiejne samt affaldshåndtering (1,5 ECTS)

. Produktions- og sundhedsstyring herunder besætningsanalyse, økonomi og repro-duktionsanalyse med særlig fokus på kvæg (herunder AMS og sundhedsindikatorer), fjerkræ og i mindre grad mink (2.0 ECTS)

. Besætningsdyrlægekompetencer indenfor sygdomsætiologi, patogenese, diagnostik, -terapi, profylakse og hygiejniske aspekter i relation til svin (2.0 ECTS)

. Besætningsdyrlægekompetencer indenfor sygdomsætiologi, -patogenese, -diagnose, -terapi, - profylakse og miljøforhold i relation til fisk (2.0 ECTS)
 
Undervisningsform
Undervisningen gennemføres primært som forelæsninger og teoretiske øvelser i hold af 180 studerende. Herved møder de studerende undervisere fra de involverede fagområder, og inspireres til teoretiske studier af det brede pensum. For at motivere og demonstrere principper i undervisningen genneføres eksursioner.Syntese og praktisk anvendelse af de opnåede kompetencer sker på kandidatdelen bl.a. i kurset 23B Praktisk besætningsrådgivning og kødkontrol.
 
Målbeskrivelse
Kursets formål er at give de studerende basale forudsætninger for at varetage funktionen som besætnings- og embedsdyrlæge. Basal produktions- og sundhedsstyring dækkes for produktionsdyrsarterne kvæg, svin, fisk, fjerkræ og mink. Besætningsdyrlægekompetencer indenfor sygdomsætiologi, -patogenese, -diagnose, -terapi og -profylakse vil blive dækket indenfor svin og fisk.

Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne:

Viden:
. Beskrive de vigtigste metoder og principper for sundhedsstyring hos kvæg, svin, fisk, fjerkræ, og mink
. Beskrive relevant lovgivning og de vigtigste miljø- og fødevaresikkerhedsaspekter i relation til husdyrproduktion og folkesundhed.
. Beskrive de vigtigste enzootiske og eksotiske sygdomme hos svin og fisk

Færdigheder:
. Udføre besætningsanalyser vha. kvantitative og kvalitative metoder
. Tolke analyser af reproduktionsdata
. Anvende basale sundhedsøkonomiske metoder
. Vurdere miljøhygiejniske aspekter og risici i samspillet mellem husdyrproduktion, fødevaresikkerhed og folkesundhed.

Kompetencer:
. Forholde sig til de komplekse afvejninger af sundhed, velfærd og produktionsøkonomi i husdyrbesætninger

. Forholde sig til dyrlægens rolle som embedsmand indenfor fødevaresikkerhed, miljøhygiejne dyrevelfærd og folkesundhed

 
Litteraturhenvisninger
Buchmann, K. & Pedersen, K (2009) Fish Diseases. BioFolia, Frederiksberg, Denmark
D.J. Taylor (2006) Pig Diseases
 
Kursusansvarlig
Jens Peter Nielsen, jpni@life.ku.dk, Institut for Produktionsdyr og Heste/Faggruppe: Produktion og sundhed, Tlf: 35333583
 
Studienævn
Studienævn V
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger50
teoretiske øvelser15
forberedelse130
eksamen3
ekskursioner8

206