Institut for Basal Husdyr- og Veterinærvidenskab | |||||||||||||
English title | Basic Nutrition | ||||||||||||
Tidligst mulig placering | Bachelor 3. år | ||||||||||||
Varighed | En blok | ||||||||||||
Pointværdi | 5 (ECTS) | ||||||||||||
Kursustype | Bachelorkursus | ||||||||||||
Eksamen | Sluteksamen skriftlig prøve Alle hjælpemidler tilladt Beskrivelse af eksamen: Skriftlig gruppeopgave hvor den enkelte studerendes bidrag klart fremgår bestået/ikke bestået, intern censur | ||||||||||||
Forudsætninger for indstilling til eksamen | 80% af rapporterne skal afleveres og godkendes | ||||||||||||
Rammer for undervisning | Forelæsninger og teoretiske øvelser med varierende placering formiddag / eftermiddag | ||||||||||||
Blokplacering | Blok 1 Ugestruktur: Udenfor ugestruktur | ||||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||
Anbefalede forudsætninger | Biologisk basiskursus, Veterinært grundkursus, Patobiologisk grundkursus | ||||||||||||
Begrænset deltagerantal | Ingen | ||||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||||
Kvantitativ beskrivelse af de forskellige dyrearters fordøjelse og omsætning af energi- og næringsstoffer til forskellige livsytringer (ex. vedligehold, vækst, reproduktion, laktation). Baggrund for bestemmelse af energi- og næringsstofbehov og -normer for produktions- og familiedyr kombineret med et grundlæggende kendskab til egnede fodermidler for disse dyr, herunder påvirkning af produktkvalitet. Beskrivelse af fodermidlernes kemiske sammensætning og værdi, karakteristiske egenskaber og risiko for indhold af uønskede eller ernæringsskadelige stoffer. Vurdering af standardfoderplaner også i relation til ernæringens betydning som årsag til sygdom samt brug af diæter i forbindelse med forskellige lidelser. | |||||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||||
Forelæsninger og øvelser med vejledning samt arbejde i grupper med opgaver og cases. | |||||||||||||
Målbeskrivelse | |||||||||||||
Viden - Beskrive grundlæggende principper vedrørende fastlæggelse af næringsbehov til raske og syge dyr. - Udpege væsentlige faktorer af betydning for den kvantitative energi- og næringsstofomsætning. - Nævne karakteristiske ernæringsmæssige egenskaber ved typisk anvendte fodermidlerne. - Identificere egnede fodermidler til produktions- og familiedyr. Færdigheder - Anvende ernæringsmæssige og fodringsmæssige principper, begreber og metoder til vurdering af standardfoderplaner, diæter og sammenhæng mellem ernæring og sygdom. - Vurdere foders anvendelighed til produktions- og familiedyr. - Analysere forhold vedrørende sygdomsforebyggende ernæring. - Formidle grundlaget for diætik af hunde og katte. Kompetencer - Samarbejde med andre rådgivere om ernæring af produktionsdyr. - Selvstændigt tage ansvaret for rådgivning af ernæring af familiedyr. Kriterier for vurdering af målopfyldelse. For at bestå Basal Ernæring skal den studerende ud fra oplysninger om en given diæts sammensætning som et minimum kunne beregne indholdet af energi og næringsstoffer i diæten ved hjælp af relevante fodermiddel- og normtabeller samt vurdere diætens egnethed til et givet hus- eller familiedyr, herunder vurdere om diæten overholder de gængse normer for den pågældende dyreart ved en given livsytring samt mulige konsekvenser for dyrets sundhed. Der lægges vægt på en korrekt anvendelse af fagets termer og forståelse for samspillet mellem ernæring, fysiologi og mave-tarmkanalens opbygning hos de enkelte arter, herunder vurdering af fodermidlers egnethed, samt kendskab til metoder til fastlæggelse af dyrs energi- og næringsstofbehov. | |||||||||||||
Litteraturhenvisninger | |||||||||||||
Vil foreligge senest 1 måned før kursusstart | |||||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||||
Jan Elnif, je@life.ku.dk, Institut for Basal Husdyr- og Veterinærvidenskab/Husdyrernæring, Tlf: 35333041 | |||||||||||||
Studienævn | |||||||||||||
Studienævn V | |||||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||
| |||||||||||||