Fødevareøkonomisk Institut | |||||||||||||||
English title | Introduction to law | ||||||||||||||
Tidligst mulig placering | Bachelor 2. år til Kandidat 2. år | ||||||||||||||
Varighed | En blok | ||||||||||||||
Pointværdi | 7.5 (ECTS) | ||||||||||||||
Kursustype | Fælleskursus | ||||||||||||||
Eksamen | Sluteksamen mundtlig eksamen Alle hjælpemidler tilladt Beskrivelse af eksamen: Mundtlig eksamen på baggrund af skriftlig synopsis. 7-trinsskala, ekstern censur | ||||||||||||||
Forudsætninger for indstilling til eksamen | Udarbejdelse af skriftlig synopsis, som behandler et selvvalgt emne med udgangspunkt i og inddragelse af pensum. | ||||||||||||||
Rammer for undervisning | forelæsninger kombineret med øvelser | ||||||||||||||
Blokplacering | Blok 4 Ugestruktur: A løbende | ||||||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||||
Pointspærring | 290019 Forvaltningsret | ||||||||||||||
Begrænset deltagerantal | intet | ||||||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||||||
Kursets formål er at bibringe de studerende et grundlag for at forstå og anvende lovgivning inden for fødevare- og veterinærområderne. Mange kandidater fra LIFE får ansættelse i myndigheder, som forvalter fødevarelovgivning. Tilsvarende får mange kandidater ansættelse i myndigheder, der forvalter veterinærlovgivning. Herudover ansættes mange kandidater uden for myndigheder i funktioner, der direkte berøres af disse typer lovgivning. I denne forbindelse vil kurset overordnet give de studerende indsigt i juridisk metode, grundlæggende retlige institutioner i dansk, EU- og folkeret, retlig regulering som styringsredskab og forskellige former for retlig regulering. Kurset vil blandt andet give de studerende en indføring i identifikation og anvendelse af retskilder, evnen til at identificere et retligt problem og foretage en juridisk argumentation. Kurset vil indføre de studerende i de retlige betingelser for offentlig administration og privat interaktion med myndigheder i Danmark, EU og på internationalt plan. De studerende vil blive introduceret til de retlige rammer og betingelser for offentlig regulering af andre myndigheder såvel som private virksomheder og personer, udøvelse af myndighedskontrol, klagemuligheder og centrale retsstatslige principper i forholdet mellem myndighed og borger, herunder retssikkerhed og proportionalitet. De retlige betingelser for samspillet mellem national ret og udøvende myndigheder, EU og international ret vil blive gennemgået. Retlige betingelser for privates, herunder organisationers, muligheder for at påvirke indholdet af lovgivningen og andre former for retligt baseret regulering vil indgå. Selvregulering, offentlig-privat sam-regulering og nye former for retlig regulering samt samspillet mellem 'hard law' og 'soft law' vil blive inddraget. Teoretisk tages udgangspunktet i retlige grundbegreber, som i en praktisk sammenhæng binder rettens forskellige kilder og udspring sammen med rettens forskellige regulerings- og kontrolsystemer, herunder klageveje. Det praktiske mål er at bibringe den studerende færdigheder, så han eller hun kan genkende og identificere grundlæggende retlige problemstillinger af relevans for fødevare- og veterinærområderne, selv bidrage til løsningen af disse, og være i stand til at inddrage relevant faglig ekspertise. I studiemæssigt perspektiv er det praktiske mål at give de studerende færdigheder til at udarbejde en skriftlig synopsis som grundlag for den mundtlige eksamen i faget og inddrage retlige perspektiver ved det efterfølgende studieforløb, og at øge de studerendes forudsætninger for at følge kurser på Juridisk Fakultet. | |||||||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||||||
Kurset gennemføres som en kombination af forelæsninger og øvelser. Der vil løbende blive inddraget konkrete eksempler fra fødevare- og veterinærlovgivningen, retspraksis og administrativ praksis mv. Eksamen er mundtlig. Deltagelse i eksamen forudsætter den studerendes udarbejdelse af skriftlig synopsis, som behandler et selvvalgt emne med udgangspunkt i og inddragelse af pensum. Eksamen tager udgangspunkt i synopses men dækker principielt hele pensum. | |||||||||||||||
Målbeskrivelse | |||||||||||||||
Kursets hovedmålsætning er at bibringe de studerende et grundlag for at forstå og anvende lovgivning inden for fødevare- og veterinærområderne. Når kurset er færdigt, forventes den studerende at kunne: Viden: - redegøre for grundprincipperne i juridisk metode, herunder for retskildebegrebet - beskrive grundtræk i grundlæggende retlige institutioner i dansk ret, EU-ret og folkeret - udvise overblik over former for retskilder og deres indbyrdes niveau i dansk ret, EU-ret og folkeret, herunder hvordan retlige og vejledende standarder for fødevarer og veterinærspørgsmål kan fastlægges i de tre typer retssystemer - udvise overblik over, hvordan relevante retskilder for fødevare- og veterinærlovgivning identificeres - beskrive i hovedtræk hvordan retlig regulering anvendes som styringsredskab - redegøre for centrale retsstatlige og forvaltningsretlige principper i forholdet mellem myndighed og borger - udvise overblik over klagemuligheder for veterinær- og fødevaremyndigheders afgørelser i dansk ret - redegøre for retlige betingelser for privates, herunder organisationers, muligheder for at påvirke indholdet af lovgivningen og andre former for retligt baseret regulering, især med henblik på fødevare- og veterinærspørgsmål. Færdigheder: - identificere et udvalg af fødevare- og veterinærretlige retskilder i dansk ret, EU-retten og folkeretten - identificere et retligt problem i kontekst af en generel fødevare- eller veterinærmæssig problemstilling og vælge og anvende relevante retskilder til analyse af problemet - foretage en analyse det retlige problem med en retlig argumentation for den valgte løsning og redegøre for relevante klagemuligheder og klageinstansernes reaktionsmuligheder - forklare forskellen mellem forskellige typer og niveauer af retskilder - relatere dansk national lovgivningskompetence på fødevare- eller veterinærområdet til EU's generelle lovgivningskompetencer på området - reflektere over forskelle mellem offentlig regulering og privat selv-regulering på fødevare- og veterinærområderne Kompetencer - samarbejde med medstuderende om at udøve ovenstående færdigheder i forbindelse med konkrete cases (øvelser) - udøve simple retlige analyser inden for andre retsområder end fødevare- og veterinærområdet - forøgede forudsætninger for at følge andre retsvidenskabeligt orienterede kurser på LIFE og kurser på Juridisk Fakultet | |||||||||||||||
Litteraturhenvisninger | |||||||||||||||
Lærebog (oplyses senere) og materialesamling | |||||||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||||||
Karin Buhmann, buhmann@life.ku.dk, Fødevareøkonomisk Institut/Afdeling for Forbrug, Sundhed og Etik, Tlf: 35332282 | |||||||||||||||
Studienævn | |||||||||||||||
Studienævn LSN | |||||||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||||
| |||||||||||||||