270086 Disease and Diet

Details
Department of Human Nutrition
Earliest Possible YearMSc. 1 year to MSc. 2 year
DurationOne block
 
Credits7.5 (ECTS)
Course LevelMSc
 
ExaminationFinal Examination

written examination


Written Exam in Lecturehall

All aids allowed

Description of Examination: 3 timers skriftlig eksamen i basal epidemiologi, patofysiologiske mekanismer, der kan påvirkes af næringsstoffer samt grundlæggende principper for ernæringsterapi.

Weight: Basal epidemiologi vil blive vægtet med 15-25%



7-point scale, internal examiner

Dates of Exam:
27 January 2010
 
Requirement For Attending ExamGodkendelse af 1 skriftlig grupperapport (STATA-rapport) i den epidemiologiske del af Evidence, Diet and Health - 270081
 
Organisation of TeachingForelæsninger, teoretiske og praktiske øvelser. Placeres delvis samtidigt med HE kursus: Evidence, Diet and Health - 270081
 
Block PlacementBlok 2
Week Structure: B
 
Teaching LanguageDanish
 
Optional Prerequisites270070 
Kostindtag og ernæringsfysiologi - 270070 Eksperimentel ernæringsfysiologi - 270071
 
RestrictionsIngen
 
Course Contents
I de første uger 6 uger følger de studerende de epidemiologiske forelæsninger og øvelser i kursus 'Evidence, Diet and Health - 270081'. Sideløbende, og i de sidste uger, følger de studerende forelæsninger og øvelser i cellulære patofysiologiske mekanismer samt de grundlæggende principper for ernæringsterapi.
 
Teaching And Learning Methods
Forelæsninger, teoretiske øvelser
 
Learning Outcome
Kurset giver en basal forståelse af epidemiologiske begreber og metoder. De studerende følger de epidemiologiske forelæsninger og øvelser i kursus 'Evidence, Diet and Health - 270081'.
På grundlag af sammenhængen mellem ernæringstilstand og sygdomsforløb giver kurset desuden en forståelse af basale cellulære patofysiologiske mekanismer, som kan påvirkes af næringsstoffer hos syge (f.eks. inflammation, immunfunktion, muskelfunktion, kræft, sårheling) samt de grundlæggende principper for ernæringsterapi. Forudsætter omfattende ernæringsmæssig grundviden.

Når kurset er afsluttet forventes de studerende at kunne

Viden
- definere epidemiologi og kausalitet
- forklare begreberne bias, konfounders, chance, styrke, validitet, generaliserbarhed.
- redegøre for grundlæggende patofysiologi og metabolisme af makronæringsstoffer i relation til inflammation, immunfunktion, muskelfunktion, kræft, sårheling (stress-metabolisme), herunder at skelne denne patofysiologi og metabolisme fra langvarig faste.
- redegøre for metoder til beregning eller skøn over energi- og proteinbehov hos syge.
- redegøre for ernæringsformer til syge (kost, sondeernæring, intravenøs ernæring).
Færdigheder
- vurdere validiteten af studier vedr. sammenhæng mellem ernæringstilstand og sygdomsforløb.
- teoretisk overblik over samspillet mellem stress-metabolisme, ernæringsbehov og valg af kostform.
Kompetencer
- diskutere evidensen for kausal sammenhæng mellem ernæringstilstand og sygdomsforløb.
- udarbejde en "basis-kostplan" til en underernæret patient og til en patient med stress-metabolisme
 
Course Coordinator
Jens Kondrup, jeko@life.ku.dk, Department of Human Nutrition/Clinical Nutrition, Phone: 35332491
 
Study Board
Study Committee LSN
 
Course Scope
lectures40
theoretical exercises40
preparation96
examination30

206