Department of Agriculture and Ecology
94 % Department of Veterinary Disease Biology 6 % | |||||||||||||||
Earliest Possible Year | BSc. 2 year to MSc. 2 year | ||||||||||||||
Duration | One block | ||||||||||||||
Credits | 7.5 (ECTS) | ||||||||||||||
Course Level | Joint BSc and MSc | ||||||||||||||
Examination | Final Examination written examination Written Exam in Lecturehall Some Aid allowed Description of Examination: Kurset afsluttes med en individuel bedømmelse i form af en skriftlig eksamen, der består af en 1 times multiple-choice test (uden hjælpemidler) samt en 2 timers skriftlig eksamen (essay) med hjælpemidler. Weight: Multiple-choice testen tæller 1/3 og essay-opgaven tæller 2/3. 7-point scale, internal examiner Dates of Exam: 15 April 2010 | ||||||||||||||
Requirement For Attending Exam | Aflevering af mindst 75% af opgaver fra gruppearbejde samt 75% tilstedeværelse ved øvelseskursus | ||||||||||||||
Organisation of Teaching | Undervisningen omfatter klassiske forelæsninger, case-studier, gruppearbejde og praktisk laboratoriearbejde. 80% af undervisningen er fælles for alle kursusdeltagere; 20%(2 uger) gennemføres opdelt efter studieretning. | ||||||||||||||
Block Placement | Blok 1 Week Structure: B, I blok 1 undervises NR- og fødevaremikrobiologi-studerende Blok 3 Week Structure: A, I blok 3 undervises biotek- og NR-studerende. Kurset afholdes undtagelsesvist to gange i studieåret 2009/2010. Undervisningen i blok 1 og 3 vil ikke være helt ens. | ||||||||||||||
Teaching Language | Danish | ||||||||||||||
Optional Prerequisites | Biokemi 1 | ||||||||||||||
Restrictions | Ingen | ||||||||||||||
Course Contents | |||||||||||||||
Kurset vil give de studerende kendskab til prokaryote og eukaryote mikroorganismers opbygning og cellestrukturer, samt give en forståelse af principperne bag mikrobiel diversitet og taksonomisk inddeling af mikroorganismer. Endvidere vil kurset give et kendskab til de vigtigste mikrobielle stofskifteprocesser og til mikroorganismers vækst- og overlevelsesstrategier. Ligeledes opnås der en forståelse af hvordan mikroorganismers vækst kan hæmmes med fysiske og kemiske metoder. Derudover vil antibiotiske stoffers virkningsmekanismer og faktorer, der fører til udvikling af resistens blive behandlet. Betydningen af mobile DNA elementer og de mekanismer, der ligger til grund for deres spredning blandt mikroorganismer, vil blive gennemgået. Under øvelsesdelen indøves følgende: - sterile arbejdsmetoder; - påvisning af mikroorganismer ved mikroskopi og farvning; - isolering, rendyrkning og overordnet klassifikation; - undersøgelse af vækst samt kontrol af vækst ved hjælp af antibiotika og desinfektionsmidler; Studerende på Bioteknologi-uddannelsen: I den sidste del af kurset vil de studerende få kendskab til udvalgte problemstillinger som relaterer sig til bioteknologiske anvendelser af mikroorganismer samt en kort introduktion til interaktioner mellem mikroorganismer, og deres miljø, herunder planter eller dyr. Ved øvelserne indøves endvidere: - bestemmelse af mikrobiel aktivitet; - påvisning af mutanter samt analyse af bakteriofagers vækstcyklus. Studerende på Naturressource-uddannelsen: I den sidste del af kurset vil de studerende få kendskab til vigtige problemstillinger inden for mikroorganismers funktion i naturlige og menneskeskabte miljøer, ligesom der gives en kort introduktion til interaktioner mellem mikroorganismer og planter. Ved øvelserne indøves endvidere: - bestemmelse af bakteriers omsætning af organisk stof i jord og vand; - påvisning af kvælstofomdannende bakterier og deres funktion i jord; - måling af effekten af miljøfremmede stoffer for bakteriers aktivitet. | |||||||||||||||
Teaching And Learning Methods | |||||||||||||||
Undervisningen omfatter klassiske forelæsninger, gruppearbejde, case-studier og regneopgaver. En del af kurset består af praktisk laboratoriearbejde, da et af kursets mål er at træne de studerende i eksperimentelle metoder inden for mikrobiologien. | |||||||||||||||
Learning Outcome | |||||||||||||||
Målbeskrivelse Kursets formål er at give de studerende et bredt kendskab til bakteriers forekomst og aktivitet i naturlige og menneskeskabte miljøer. Ved hjælp af nye og klassiske metoder bliver vigtige grupper af bakterier karakteriseret med hensyn til vækst og fysiologi. Bakteriers sameksistens med andre organismer beskrives og relateres til bakteriernes livsform og stofskifteprocesser. Metoder til kontrol (hæmning) af bakteriers vækst ved hjælp af antibiotika og fysiske metoder gennemgås, ligesom bakteriers identifikation og taksonomi beskrives ved hjælp af molekylære og morfologiske analyser. Studerende på bioteknologi-linjen introduceres til anvendelse af mikroorganismer inden for fødevare- og plantebioteknologi, og får kendskab til sygdomsfremkaldende bakterier og deres virulensfaktorer. NR-studerende gennemgår vigtige principper bag betydningen af bakterier for plantedyrkning, stofomsætning i jorden, samt nedbrydning af miljøfremmede stoffer. Forekomst og anvendelse af bakterier relateres til bioetiske og miljømæssige aspekter ved anvendelse af mikroorganismer inden for bioteknologi og fødevareproduktion. Viden - demonstrere kendskab til forekomst, vækst og fysiologi hos vigtige grupper af bakterier - referere basale principper bag isolering, identifikation, vækst og kontrol af bakterier - beskrive vigtige stofskifteprocesser hos bakterier - relatere anvendelse af antibiotika og andre hæmmende stoffer til hæmning af mikroorganismers vækst - have kendskab til principper bag spredning af bakterielle gener i miljøet Færdigheder - formidle viden om bakteriers morfologi og biologi - analysere sammenhænge mellem bakteriers stofskifte og forekomst i forskellige miljøer - vurdere viden om anvendelse af mikroorganismer inden for fødevare- og plantebioteknologi (specielt for bioteknologi-studerende) - analysere betydningen af mikroorganismer for plantedyrkning og stofomsætning i jorden (specielt for NR-studerende) - vurdere principper om bakteriers betydning for udbredelsen af sygdomme, produktion af antibiotika, samt interaktioner med andre organismer Kompetencer - vurdere forekomst og betydning af bakterier i naturlige og menneskeskabte miljøer - anvende mikrobiologiske teknikker til dyrkning og karakterisering af bakterier - bedømme muligheder for bioteknologisk udnyttelse af mikroorganismer | |||||||||||||||
Course Litterature | |||||||||||||||
1. Madigan, M.T., Martinko, J.M., Dunlap, P.V. & Clark, D.P.: Brock Biology of Microorganisms, 12. Edition, Pearson Education, 2009 2. Øvelsesvejledning (findes på kursets hjemmeside på Campusnet i mappen Exercises) 3. Udleveret materiale (omfang oplyses under kurset) | |||||||||||||||
Course Coordinator | |||||||||||||||
Niels O G Jørgensen, nogj@life.ku.dk, Department of Agriculture and Ecology/Section of Genetics and Microbiology, Phone: 35332625 | |||||||||||||||
Study Board | |||||||||||||||
Study Committee NSN | |||||||||||||||
Course Scope | |||||||||||||||
| |||||||||||||||