300037 Patobiologisk basiskursus - Bakteriologi og mykologi

Detaljer
Inst. for Sygdomsbiologi
English titleBacteriology and Mycology
Tidligst mulig placeringBachelor 2. år
VarighedEn blok
 
Pointværdi6 (ECTS)
KursustypeBachelorkursus
 
EksamenSluteksamen

skriftlig prøve

Praktisk eksamen


Skriftlig auditorieeksamen

kun visse hjælpemidler
Angivne lærebøger og visse bilag. Ved den praktiske eksamen er hjælpemidler ikke tilladt, dog udleveres visse tabeller m.v.


Beskrivelse af eksamen: Eksamen består af en skriftlig del på 3 timer og en praktisk-skriftlig del på 1 time i form af præparater med tilhørende spørgsmål af relevans for diagnostik.

Vægtning: Der er tale om én eksamen med samlet bedømmelse.



7-trinsskala, ekstern censur

Eksamensdatoer:
19 June 2009
 
Rammer for undervisningForelæsninger og praktiske øvelser. Der vil være tre parallelle øvelseshold. To hold har øvelser om formiddagen (kl. 8.30-11.30) og et hold har øvelser om eftermiddagen (kl. 13.30-16.30). Forelæsninger foregår i perioden mellem kl. 11.40 og 13.20.
 
BlokplaceringBlok 4
Ugestruktur: Udenfor ugestruktur
Øvelser afvikles efter særlig plan

 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætningerBiologisk basiskursus Veterinært basiskursus
 
Begrænset deltagerantalIngen
 
Kursusindhold
I den teoretiske undervisning prioriteres systematik, morfologi, fysiologi/biokemi, forekomst og økologi, herunder sygdomsdeterminanter, produktions- og sygdomsmæssig betydning på et overordnet plan, påvisning og identifikation (direkte og indirekte diagnostik) af bakterier, mykoplasmer, chlamydia og mikrosvampe. I den praktiske undervisning indøves relevante diagnostiske principper og metoder.
 
Undervisningsform
Forelæsninger og praktiske øvelser, hvor de studerende på grundlag af relevante prøvematerialer indøver diagnostik af veterinært relevante bakterier og svampe.
 
Målbeskrivelse
Kursets hovedmålsætning er at give en teoretisk og praktisk indføring i basal og anvendt viden inden for fagområderne veterinær bakteriologi og mykologi, herunder diagnostiske laboratoriemetoder.

Når kurset er gennemgået forventes den studerende at kunne:

Viden:
- Beskrive hvilke bakterier og mikrosvampe der har veterinær- og fødevarehygiejnisk betydning.
- Beskrive hvorledes bakterier og mikrosvampe er opbygget, lever og udveksler genetisk materiale.
- Beskrive hvordan bakterier kan blive resistente mod antibiotika og hvilken klinisk og samfundsmæssig betydning dette har.
- Beskrive hvilke mekanismer de vigtigste veterinær- og fødevarehygiejnisk relevante bakterier og mikrosvampe anvender i forbindelse med infektioner og intoksikationer.
- Beskrive principperne i almindelige laboratoriemetoder og udvalgte hurtigmetoder til diagnostik af bakterier og mikrosvampe.

Færdigheder:
- Forklare og formidle for fagfæller og ikke specialister hvilken betydning veterinær- og fødevarehygiejnisk relevante bakterier og mikrosvampe har for sygdom hos dyr og mennesker.
- Gennemføre en diagnostisk undersøgelse af et prøvemateriale fra dyr med henblik på at fastlægge den sandsynlige årsag til sygdom.
- Bestemme om en bakterie er resistent overfor et antibiotikum.
- Anvende computerstøttede diagnostiske værktøjer.

Kompetencer:
- Selvstændigt tage del i diagnostik af bakterier i klinisk praksis.

 
Litteraturhenvisninger
P.J.Quinn, B.K.Markley, M.E.Carter, W.J.Dennelly and F.C.Leonard: Veterinary microbiology and microbial disease. Blackwell Science Ltd., ISBN 0-632-05525-1

B.Aalbæk og K. Pedersen Mikrobiologisk teknik, 3. udgave, 2003, DSR forlag

Almen mikrobiologi: N. Høiby (ed.) Basal og klinisk mikrobiologi, 2 udg., FADL's forlag, 1998, ISBN 87-7749-176-9
 
Kursusansvarlig
Bent Aalbæk, baal@life.ku.dk, Institut for Veterinær Patobiologi/Faggruppen for Mikrobiologi, Tlf: 35332781
 
Studienævn
Studienævn V
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger25
praktiske øvelser75
eksamen4
forberedelse61

165