Inst. for Fødevarevidenskab
50 % Inst. for Human Ernæring 50 % | |||||||||||||||
English title | Bioactive compounds, perception and satiety | ||||||||||||||
Tidligst mulig placering | Kandidat 1.år til Kandidat 2. år | ||||||||||||||
Varighed | En blok | ||||||||||||||
Pointværdi | 7.5 (ECTS) | ||||||||||||||
Kursustype | Kandidatkursus | ||||||||||||||
Eksamen | Sluteksamen mundtlig eksamen Alle hjælpemidler tilladt Beskrivelse af eksamen: Mundtlig eksamen i pensum med udgangspunkt i projektrapport (100%) Vægtning: Mundtlig eksamen 100% 7-trinsskala, intern censur | ||||||||||||||
Forudsætninger for indstilling til eksamen | Deltagelse i undervisning. Gennemførelse af projektarbejde som afsluttes med projektrapport | ||||||||||||||
Rammer for undervisning | Forelæsninger og øvelser samt selvstændigt projektarbejde i grupper. Den studerende indgår aktivt under hele forløbet. Kurset omfatter forelæsninger (18%) og teoretiske øvelser (12%) samt projektarbejde (70%) | ||||||||||||||
Blokplacering | Blok 2 Ugestruktur: A | ||||||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||||
Begrænset deltagerantal | Ingen | ||||||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||||||
Kurset er interdisciplinært med emner indenfor ernæring og fødevarevidenskab med specielt fokus på samspil mellem kostens bioaktive komponenter, sansning, appetitregulering og metabolisme. Kurset består både af forelæsninger baseret på videnskabelig litteratur og teoretiske øvelser i grupper. Desuden udarbejder de studerende en skriftlig projektrapport. Projekttitlen og problemformulering laves i samarbejde med projektvejlederen. Formålet med kurset er at give de studerende en grundlæggende forståelse for viden om samspil mellem kostens bioaktive komponenter, sansning, appetitregulering og metabolisme. Desuden skal den studerende kunne indsamle, beskrive og formidle en problemstilling indenfor ovenstående emne med perspektivering indenfor produktudvikling af velsmagende og sunde fødevarer. | |||||||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||||||
Forelæsninger og teoretiske øvelser. Den studerende indgår aktivt under hele forløbet. Projektarbejdet tager udgangspunkt i konkrete problemstillinger inden for bioaktive komponenter, sansning og appetit og resulterer i en projektrapport og projektfremlæggelse. Forelæsninger 1-2 gange ugentligt ved ansatte samt eksterne specialister. Teoretiske øvelser sammenhængende med forelæsningerne. Den studerende udarbejder et skriftligt projektarbejde i grupper. | |||||||||||||||
Målbeskrivelse | |||||||||||||||
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne: Viden Udvise overblik over bioaktive komponenter med effekt på appetitregulering og metabolisme, og deres virkningsmekanismer. Udvise overblik over funktionen af menneskets sanser, herunder multisensorisk integration af sanseindtryk fra flere modaliteter. Indgående kendskab til psykologiske begreber og teorier for sansning i relation til appetit, herunder sansespecifik mæthed og udvikling af specifikke "cravings" og "desires". Kendskab til bioaktive komponenter med effekt på andet end appetitregulering og metabolisme (herunder kognitiv eller fysisk performance). Færdigheder Vurdere anvendte metoder til evaluering af bioaktive komponenters effekt på appetitregulering, metabolisme og sansning. Anvende viden om betydningen af samspillet mellem sansning, appetitregulering, metabolisme og kostens bioaktive stoffer til analyse af fødevarerelevante problemstillinger Kompetencer Arbejde selvstændigt og tværfagligt med ernærings- og fødevarerelaterede problemstillinger relateret til bioaktive komponenter, sansning og appetit Anvende viden om sansning for appetit til evaluering og udvikling af nye velsmagende og ernæringsrigtige produkter og måltider, til den brede befolkning såvel som befolkningsgrupper med særlige næringsbehov. | |||||||||||||||
Litteraturhenvisninger | |||||||||||||||
Kursuskompendium | |||||||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||||||
Per Møller, pem@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Sensorik, Tlf: 35333399 Birgitte Sloth, bsl@life.ku.dk, Institut for Human Ernæring/Forebyggelse og behandling af overvægt - appetit o, Tlf: 35332498 | |||||||||||||||
Studienævn | |||||||||||||||
Studienævn LSN | |||||||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||||
| |||||||||||||||