270073 Bioaktive komponenter, sansning og appetit

Detaljer
Inst. for Fødevarevidenskab   50 %
Inst. for Human Ernæring   50 %
English titleBioactive compounds, perception and satiety
Tidligst mulig placeringKandidat 1.år til Kandidat 2. år
VarighedEn blok
 
Pointværdi7.5 (ECTS)
KursustypeKandidatkursus
 
EksamenSluteksamen

mundtlig eksamen


Alle hjælpemidler tilladt

Beskrivelse af eksamen: Mundtlig eksamen i pensum med udgangspunkt i projektrapport (100%)

Vægtning: Mundtlig eksamen 100%



7-trinsskala, intern censur
 
Forudsætninger for indstilling til eksamenDeltagelse i undervisning. Gennemførelse af projektarbejde som afsluttes med projektrapport
 
Rammer for undervisningForelæsninger og øvelser samt selvstændigt projektarbejde i grupper. Den studerende indgår aktivt under hele forløbet. Kurset omfatter forelæsninger (18%) og teoretiske øvelser (12%) samt projektarbejde (70%)
 
BlokplaceringBlok 2
Ugestruktur: A
 
UndervisningssprogDansk
 
Begrænset deltagerantalIngen
 
Kursusindhold
Kurset er interdisciplinært med emner indenfor ernæring og fødevarevidenskab med
specielt fokus på samspil mellem kostens bioaktive komponenter, sansning,
appetitregulering og metabolisme. Kurset består både af forelæsninger baseret på
videnskabelig litteratur og teoretiske øvelser i grupper. Desuden udarbejder de studerende
en skriftlig projektrapport. Projekttitlen og problemformulering laves i samarbejde med
projektvejlederen.

Formålet med kurset er at give de studerende en grundlæggende forståelse for viden om samspil mellem kostens bioaktive komponenter, sansning, appetitregulering og metabolisme. Desuden skal den studerende kunne indsamle, beskrive og formidle en problemstilling indenfor ovenstående emne med perspektivering indenfor produktudvikling af velsmagende og sunde fødevarer.
 
Undervisningsform
Forelæsninger og teoretiske øvelser. Den studerende indgår aktivt under hele forløbet. Projektarbejdet tager udgangspunkt i konkrete problemstillinger inden for bioaktive komponenter, sansning og appetit og resulterer i en projektrapport og projektfremlæggelse. Forelæsninger 1-2 gange ugentligt ved ansatte samt eksterne specialister. Teoretiske øvelser sammenhængende med forelæsningerne. Den studerende udarbejder et skriftligt projektarbejde i grupper.
 
Målbeskrivelse
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:

Viden
Udvise overblik over bioaktive komponenter med effekt på appetitregulering og metabolisme, og deres virkningsmekanismer.
Udvise overblik over funktionen af menneskets sanser, herunder multisensorisk integration af sanseindtryk fra flere modaliteter.
Indgående kendskab til psykologiske begreber og teorier for sansning i relation til appetit, herunder sansespecifik mæthed og udvikling af specifikke "cravings" og "desires".
Kendskab til bioaktive komponenter med effekt på andet end appetitregulering og metabolisme (herunder kognitiv eller fysisk performance).

Færdigheder
Vurdere anvendte metoder til evaluering af bioaktive komponenters effekt på appetitregulering, metabolisme og sansning.
Anvende viden om betydningen af samspillet mellem sansning, appetitregulering, metabolisme og kostens bioaktive stoffer til analyse af fødevarerelevante problemstillinger

Kompetencer
Arbejde selvstændigt og tværfagligt med ernærings- og fødevarerelaterede problemstillinger relateret til bioaktive komponenter, sansning og appetit

Anvende viden om sansning for appetit til evaluering og udvikling af nye velsmagende og ernæringsrigtige produkter og måltider, til den brede befolkning såvel som
befolkningsgrupper med særlige næringsbehov.
 
Litteraturhenvisninger
Kursuskompendium
 
Kursusansvarlig
Per Møller, pem@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Sensorik, Tlf: 35333399
Birgitte Sloth, bsl@life.ku.dk, Institut for Human Ernæring/Forebyggelse og behandling af overvægt - appetit o, Tlf: 35332498
 
Studienævn
Studienævn LSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger24
teoretiske øvelser18
projektarbejde107
forberedelse45
eksamen12

206