270070 Kostindtag og ernæringsfysiologi

Detaljer
Ins. for Human Ernæring
English titleDietary Intake and Nutrition Physiology
Tidligst mulig placering
VarighedEn blok
 
Pointværdi7.5 (ECTS)
KursustypeKandidatkursus
 
EksamenSluteksamen

skriftlig prøve


Skriftlig auditorieeksamen

Alle hjælpemidler tilladt

Beskrivelse af eksamen: 4 timers skriftlig eksamen med hjælpemidler

7-trinsskala, intern censur

Eksamensdatoer:
31 October 2008
 
Rammer for undervisningForelæsninger, teoretiske øvelser
 
BlokplaceringBlok 1
Ugestruktur: B
 
UndervisningssprogDansk
 
Begrænset deltagerantalingen
 
Kursusindhold
Introduktion af makro- og mikronæringsstoffer, herunder definitioner, klassifikationer, kemisk struktur, fysiske og kemiske egenskaber samt fysiologisk funktion. Fordøjelse, absorption, transport og vævsoptagelser samt faktorer der påvirker disse processer. Interaktioner og samspil med andre næringsstoffer og kostfaktorer. Den biokemiske rolle af mikronæringsstofferne og deres betydning i henholdsvis oxidation og antioxidation. Lagring, mobilisering og metabolisering af makronæringsstoffer. Regulering af makronæringsstoffernes mobilisering i kroppens forbrænding i hvile og under arbejde/aktivitet. Hormoner af speciel betydning for makronæringsstofregulering. Mekanismer for opretholdelse af væske, energi- og makronæringsstofbalance, herunder appetitregulering.

 
Undervisningsform
Kurset omfatter 1 skemamodul ugentligt med forelæsninger og teoretiske øvelser. I de teoretiske øvelser underbygges og gennemarbejdes de emner, der gennemgås i forelæsninger.
 
Målbeskrivelse
De studerende opnår en indgående viden om næringsstoffer, deres optagelse og omsætning, samt deres betydning for den menneskelige organismes normale funktioner.

Viden:
-Beskrive fordøjelse og absorption af næringsstoffer samt faktorer af betydning herfor.
-Beskrive omsætning og regulering af næringssstoffer under normale fysiologiske forhold.
-Beskrive mekanismer for opretholdelse af væske, energi, og makronæringsstofbalance, herunder appetitregulering.

Færdigheder:
- Redegøre for de grundlæggende principper for næringsstoffernes fysiologiske funktion.
- Redegøre for lagring, mobilisering og metabolisering af makronæringsstoffer.
- Redegøre for fordøjelse, absorption, transport og vævsoptagelse samt faktorer der påvirker disse processer.
- Redegøre for regulering af makronæringsstoffernes mobilisering i kroppen i hvile og under arbejde/aktivitet.

Kompetencer:
-Diskutere næringsstoffernes optagelse og omsætning samt deres betydning for den menneskelige organismes normale funktioner.
 
Litteraturhenvisninger
Shils, M.E., Shike, M. Ross, A.C., Caballero, B., Cousins, R.J.: Modern Nutrition in Health and Disease. 10th ed., Williams & Wilkins, Baltimore 2005.Nordic Nutrition Recommendations 2004, 4th ed.
Desuden anvendes supplerende materiale i form af artikler, noter, m.m.

 
Kursusansvarlig
Susanne Gjedsted Bügel, shb@life.ku.dk, Institut for Human Ernæring/Sygdomsforebyggende ernæring, Tlf: 35332490
Anita Belza, anbe@life.ku.dk, Institut for Human Ernæring/Forebyggelse og behandling af overvægt - appetit o, Tlf: 35332597
Stine Brandt Bering, sbs@life.ku.dk, Institut for Human Ernæring/Klinisk og eksperimental ernæring, Tlf: 35333862
 
Studienævn
Studienævn LSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger54
teoretiske øvelser36
forberedelse112
eksamen4

206