270044 Basic Course in Food Science

Details
Department of Food Science   60 %
Department of Human Nutrition   11 %
Earliest Possible YearBSc. 1 year
DurationTwo blocks
 
Credits15 (ECTS)
Course LevelBSc
 
ExaminationFinal Examination

written examination


Written Exam in Lecturehall

No aid allowed

Description of Examination: Projektrapport (de enkelte studerendes bidrag skal fremgå tydeligt) og tilhørende individuel skriftlig multiple choice eksamination på 1 time

Weight: 50% projektrapport (individuel del) 50% individuel skriftlig eksamination (multiple choice)



7-point scale, external examiner

Dates of Exam:
23 January 2009
 
Requirement For Attending ExamTo godkendte delrapporter.
Deltagelse i industriekskursion.
Godkendt problemformulering, disposition og nøgleord for projektrapport (uge 41).
Aflevering af projektrapport.
 
Organisation of TeachingEn del af kurset undervises på DTU. Biocentrum på DTU har 29 % af undervisningen.
 
Block PlacementBlok 1
Week Structure: B

Blok 2
Week Structure: A
 
Teaching LanguageDanish
 
RestrictionsIngen
 
Course Contents
Kurset indledes med en introduktion til kurset og Fødevareforskning på KVL og DTU med deltagelse af populære levnedsmiddelforskere og debattører.

De fleste uger indledes med eksterne plenumforedrag samt forelæsning eller studiegruppe omkring metodelære (rapportskrivning, præsentation, gruppearbejde etc.). Plenumforedrag vil holdes af væsentlige levnedsmiddelaktører omhandlende et kursusaktuelt emne f.eks. en dansk råvareproducent, den danske fødevarepolitik, forbrugertrends, fødevareforskning og fødevareindustri. Sidstnævnte gøres blandt andet med repræsentanter for erhvervet (Danske Slagterier, Dansk Industri, Landbrugsrådet, Ministeriet for forbrug, Landbrugsministeriet, andelsbevælgelsen etc.). Plenumforedrag vil normalt være ca. 40 minutter hvortil der udpeges et studenterpanel som får til opgave at forberede og stille uddybende spørgsmål.

Kurset vil være baseret på et projektforløb i retningen fra menneskets behov og preferencer over råvarekarakterisering til fødevare fremstilling og industri indeholdende følgende elementer:

1. Introduktion (kursusoversigt, holdindelinger og udlevering af eksamensprojektemner)(1 uge)

2. Råvaremodul (introduktion til dansk mad og ernæring, grundlæggende principper for sensorik samt råvarekvalitet - undervisningen vil være balanceret mellem vegetabilier, mejeri og kød). Undervisningen vil være en blanding af forelæsninger og demonstrationer (ialt 8 uger). Råvaremodulet afsluttes med aflevering af øvelsesrapport.

3. Fremstillingsmodul (fødevarefremstilling og karakterisering samt relevante biokemiske og mikrobiologiske problemstillinger). Undervisningen vil være en blanding af forelæsninger og øvelser (ialt 5 uger). Fremstillingsmodulet afsluttes med aflevering af øvelsesrapport.

4. Ekskursion (delvis studenterbetaling) til den lokale fødevareindustri i en udvalgt egn (1 uge)

5. Projektarbejde over bundet projektemne med obligatorisk råvarefaglig afsnit (litteratursøgning, rapportering, præsentation og eksamination (3 uger)
 
Teaching And Learning Methods
Kurset vil indeholde en blanding af pleumforelæsninger, paneldiskussioner, ordinære forelæsninger, demonstrationer, øvelser, ekskursioner, gruppearbejder, litteratursøgning og rapportskrivning. Der vil blive tvungen grupperotation imellem to forskellige delprojekter og eksamensprojektgruppen. Projektgrupper vil bestå af ca. 4 personer. Der vil blive tilknyttet en projektvejleder til hvert eksamensprojekt. Projektvejlederen skal godkende problemformuleringen og deltage i to nærmere aftalte møder med projektgruppen.
 
Learning Outcome
At de studerende bliver i stand til at forstå forudsætningerne for sund kost og ernæring samt får kendskab til forudsætningerne for den danske fødevareproduktion og dens samspil med det øvrige samfund.
At de studerende får kendskab til grundlæggende principper for fødevareanalyse, udvikling, design og produktion af fødevarer i relation til kvalitetsegenskaber såsom spisekvalitet, ernæringsmæssig kvalitet, sensorik, råvarekvalitet, struktur, biokemi, holdbarhed og mikrobiologi

Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne:

Viden:
-beskrive betydningen af genetisk variation, fysisk-kemisk struktur og produktionsforhold for kvaliteten af udvalgte vegetabilske og animalske råvarer
-udvise overblik over råvarernes indflydelse på fødevarefremstilling og industrielle enkeltprocesser
-udvise overblik over moderne procesanalytiske teknologier, råvarekvalitet, kvalitetskontrol, styring og lovgivning.
-beskrive de grundlæggende sensoriske metoder (Difference tests, descriptive tests and hedonic tests) og deres anvendelse
-udvise overblik over dansk industriel fødevareproduktion og dens samspil med det øvrige samfund
-udvise overblik over de væsentligste makro- og mikronæringsstoffer og de væsentligste kostrelaterede sygdomme.

Færdigheder:
-gennemføre et teoretisk funderet projektarbejde
-indsamle tilgængelig viden/litteratur om grundlæggende problemstillinger inden for fødevareområdet
-formidle denne viden skriftligt på videnskabeligt korrekt måde
 
Course Coordinator
Søren Balling Engelsen, se@life.ku.dk, Department of Food Science/Quality and Technology, Phone: 35333205
Mikael Agerlin Petersen, map@life.ku.dk, Department of Food Science/Quality and Technology, Phone: 35333243
 
Attendance Fee
Der vil blive tale om begrænset deltagerbetaling for obligatorisk ekskursion til den lokale fødevareindustri i en udvalgt egn
 
Study Board
Study Committee LSN
 
Course Scope
lectures80
practicals60
preparation100
examination8
Excursions60
project work64
supervision40

412