270032 Sygdomslære, ernæringsfysiologi ved sygdom og ernæringsterapi

Detaljer
Ins. for Human Ernæring
English titlePato- and Nutritional Physiology, Diet Therapy
Tidligst mulig placeringKandidat 1.år
VarighedEn blok
 
Pointværdi15 (ECTS)
KursustypeKandidatkursus
 
EksamenSluteksamen

skriftlig prøve


Skriftlig auditorieeksamen

Alle hjælpemidler tilladt

Beskrivelse af eksamen: 4 timers skriftlig auditorieeksamen med opgaver i teoretisk pensum, samt en case.

Vægtning: 100%



7-trinsskala, intern censur

Eksamensdatoer:
02 April 2009
 
Forudsætninger for indstilling til eksamenI kursusforløbet afleveres to gruppebaserede, skriftlige rapporter om delemner indenfor henholdsvis absorbtion og ekskretion. Skal godkendes før eksamen.
 
Rammer for undervisningForelæsninger og øvelser.
 
BlokplaceringBlok 3
Ugestruktur: A

Blok 3
Ugestruktur: B
 
UndervisningssprogDansk
 
Obligatoriske forudsætningerGennemgået kurserne i Kostindtag og ernæringsfysiologi, samt Kost og sygdomsforebyggelse, eller dertil svarende pensum.
 
Begrænset deltagerantal30
 
Kursusindhold
Patofysiologi og kliniske manifestationer ved lidelser i mave-tarm-kanal, lunger, nyrer, hjerte, knogler m.v. og effekten heraf på omsætningen af mad/næringsstoffer. Metaboliske sygdomme og terapien heraf. Ernæringsterapi ved stress-metabolisme, cancer, kirurgi, dialyse og andre situationer, hvor denne terapiform forekommer.
 
Undervisningsform
Forelæsninger 2-3 gange ugentlig ved ansatte og eksterne specialister. Teoretiske, case-baserede øvelser relateret til forelæsningerne med afsluttede diskussion med underviser. Desuden 2-4 individuelle rapporter om et udvalg af kroppens normale funktioner og dertil knyttet patofysiologi.
 
Målbeskrivelse
Kurset præsenterer sammenhænge mellem sygdommes indflydelse på ernæringstilstand og metabolisme af næringsstoffer, ernæringsmæssige konsekvenser af sygdom og muligheder for påvirkning af sygdomsforløbet hos den enklte patient gennem ernæringsterapi.

Viden:
- Beskrive basale sammenhænge i kroppens funktioner, herunder de enkelte organers betydning for omsætningen af næringssfoffer
- beskrive sygdomsprocessers påvirkning af de enkelte organers omsætning af næringssfoffer og deres funktion
- udvise overblik over sygdomme, der hyppigt ses på hospitalerne
- nævne væsentlige træk i patofysiologien bag disse
- sammenfatte grundlaget for stress-metabolisme.
- referere principper for lægelige behandlingsmetoder

Færdigheder:
- forklare interaktioner mellem fysiologiske systemer og de basale træk i cellers funktion.
- forklare ernæringsrelevante ændringer i fysiologien under sygdom, i særlig grad ved svær sygdom, hvor stofskiftet er ændret markant.
- analysere en sygehistorie med hensyn til de ernæringsrelevante aspekter

Kompetencer:
- anvende principperne til tværfagligt at kunne deltage i diskussion af den enkelte patients situation
- diskutere sygdommenes indflydelse på ernæringsbehov
- tage ansvar for opstart og opfølgning af programmer til sekundær forebyggelse.
- selvstændigt kunne varetage ernæringsterapi, d.v.s.
a. planlægge ernæringsterapi, med kost, med sondeernæring eller intravenøs ernæring
b. monitorere den ernæringsmæssige målopfyldelse for den enkelte patient
c. tilpasse ernæringsplaner i relation til udviklingen i sygdommen
 
Litteraturhenvisninger
Shills: Modern Nutrition in health and disease, 10. ed, 2006
Kumar & Clark: Clinical Medicine, 6.ed, 2005
 
Kursusansvarlig
Jens Kondrup, jeko@life.ku.dk, Institut for Human Ernæring/Klinisk og eksperimental ernæring, Tlf: 35332491
Jens Rikardt Andersen, jra@life.ku.dk, Institut for Human Ernæring/Klinisk og eksperimental ernæring, Tlf: 35332504
 
Studienævn
Studienævn LSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger36
teoretiske øvelser112
projektarbejde60
forberedelse200
eksamen4

412