150521 Kvalitet af råvarer

Detaljer
Inst. for Jordbrug og Økologi   67 %
Inst. for Fødevarevidenskab   33 %
English titleQuality for Primary Produce
Tidligst mulig placeringMaster udd. (efteruddannelse)
VarighedEn blok
 
Pointværdi6 (ECTS)
KursustypeMaster udd. (efteruddannelse)
Modul 2 på Masteruddannelse i Fødevarekvalitet og -sikkerhed
 
EksamenSluteksamen

mundtlig eksamen


kun visse hjælpemidler
Projektrapporten


Beskrivelse af eksamen: Ved eksamen fremlægges kort dele af rapporten. Der kan eksamineres i hele rapportarbejdet samt det øvrige pensum.

Vægtning: Mundtlig eksamen: 100%



7-trinsskala, intern censur

Eksamensdatoer:
20 June 2008, Afhængig af holdet størrelse er der evt. flere eksamensdatoer
22 August 2008, Anden dato kan aftales individuelt
 
Forudsætninger for indstilling til eksamenAflevering af projektrapport
 
Rammer for undervisning
 
BlokplaceringUdenfor blokstruktur
Ugestruktur: Udenfor ugestruktur
 
UndervisningssprogDansk
 
Kursusindhold
Vegetabilske produkter:
Modulet omhandler kvalitetsparametre for vegetative produkter herunder bl.a. indholdsstoffer som f.eks. protein, kulhydrat, fedt, smagsstoffer, vitaminer, mineraler, deres sammensætning og næringsværdi og andre faktorer er farve, renhed, udseende, form, konsistens, holdbarhed. I modulet vil produktionsfaktorer, som har betydning for produktkvalitet indgå, herunder sortsvalg, gødskning, pesticidanvendelse, skader som følge af svampe og insektangreb, mekaniske skader, høst, rensning, transport af råvarer samt opbevaringsforhold. Fordele og ulemper ved dyrkning af gensplejsede afgrøder samt risikovurdering vil også blive behandlet.

Animalske produkter:
Undervisning omhandler produktionssystemer og hvordan ernæring, fodersammensætning, opstald-ningsforhold og andre produktionsfaktorer kan påvirke råvarekvaliteten. I modulet introduceres de metoder man har til at overvåge og kontrollere kvalitetetsparametre i en husdyrproduktion, ligesom kvalitetsanalyser behandles. Modulet indeholder også bioteknologiske metoders anvendelse samt etiske problemstillinger.
 
Undervisningsform
Der er 4 undervisningsdage med holdundervisning på Københavns Universitet (KU) og en dag på Danmark Tekniske Universitet (DTU). Undervisningen består af et intensivt forelæsningsprogram samt nogle få praktiske og teoretisk øvelser. Derudover skriver de studerende en projektrapport vedr. et delvist selvvalgt emne. Projektrapporten kan udarbejdes af en gruppe på 2-3 studerende eller individuelt. Emnet skal godkendes af kursuskoordinatoren, som knytter en faglig vejleder til de studerende.
 
Målbeskrivelse
Viden:
- beskrive hvordan forskellige kvaliteter af råvarer fremkommer og hvordan råvarernes kvalitet indvirker på forarbejdningsprocesserne og på kvaliteten af det færdige fødevareprodukt.
- opsummere råvarerhåndteringens indvirkning på kvalitet
- udvise overblik over betydningen af overvågning og kontrol af råvareproduktionen

Færdigheder:
- formidle viden skriftligt og mundtligt om problemstillinger, der vedrører fremstilling af råvarer til fødevareproduktion
- forklare sammenhænge mellem produktionsmetoder og råvarekvalitet

Kompetencer:
- bedømme produktionsprocesser for råvarer og analysere styrke og svagheder af betydning for kvaliteten.
- diskutere og vurdere betydningen af overvågning og kontrol af råvareproduktionen.
- anvende udvalgte parametre til analyse af råvarekvalitet

 
Litteraturhenvisninger
Litteratur, der indgår i pensum vil være tilgængelig via campusnet, hvilket indbefatter artikler, PowerPoint-præsentationer og lign. Desuden vil der blive udleveret undervisningsmateriale.
 
Kursusansvarlig
Christian Andreasen, can@life.ku.dk, Institut for Jordbrugsvidenskab/Afgrødevidenskab, Tlf: 35333453
 
Deltagerbetaling
Pris (2007): 11.250 kr
 
Studienævn
Studienævn MSN (Master, diplom)
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger27
teoretiske øvelser2
praktiske øvelser2
projektarbejde100
forberedelse31
vejledning2
eksamen1

165