300041 Retsmedicin og kødkontrol - Praktisk kødkontrol

Detaljer
Inst. for Veterinær Patobiologi
Tidligst mulig placeringKandidat 2. år
VarighedUdenfor blokstruktur
 
Pointværdi3 (ECTS)
KursustypeKandidatkursus
 
EksamenSluteksamen

skriftlig prøve


uden hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: Godkendelse af tilsynsrapport inklusiv rengøringskontrol samt HACCP-rapport. Beståelse af kødkontroleksamen (praktisk/skriftlig eksamen). Ved kødkontroleksamen skal min. 50% være besvaret rigtigt.

bestået/ikke bestået, ekstern censur
 
Rammer for undervisningKurset foregår dels på IVP og dels på Slagteriskolen i Roskilde. 4 torsdag eftermiddage på IVP resten er hele dage i Roskilde.
 
BlokplaceringUdenfor blokstruktur
Ugestruktur: Udenfor ugestruktur
 
UndervisningssprogDansk
 
Obligatoriske forudsætninger300034 Klinik og patologi - Speciel patologi
300040 Patobiologisk basiskursus - Virologi
300037 Patobiologisk basiskursus - Bakteriologi og mykologi
300039 Patobiologisk basiskursus - Invertebratzoologi og parasitologi
300007 Anvendte veterinærfag - Mikrobiel fødevaresikkerhed
 
Begrænset deltagerantalIngen
 
Kompetenceområder
Grundvidenskab: Kendskab til praktisk kødkontrol og hygiejnisk tilsyn efter gældende lovgivning på området. Teknologi og produktion: Anvendelse af principper og metoder indenfor praktisk kødkontrol og hygiejnisk tilsyn.
 
Kursets målsætning
Undervisningen omfatter praktisk kødkontrol og hygiejnisk tilsyn efter gældende lovgivning på området. Formålet er at opnå færdigheder og indsigt i praktisk kødkontrol og hygiejnisk tilsyn, hvilket betinges af, at den studerende har bestået de under forudsætninger nævnte fag før kursus påbegyndes. Den studerende vil herefter kunne indgå i veterinærkontrollens arbejde, såvel på de private, som på de eksportautoriserede virksomheder.
 
Kursusindhold
Det lovgivningsmæssige grundlag gennemgås. Den praktiske kødkontrol, herunder udvidede undersøgelser (efterkontrol), indøves på slagteri (svin/kreatur), og ved brug af patologiske/anatomiske præparater bibringes forståelse for fortolkning af patologiske fund. Der lægges desuden vægt på veterinærkontrollens rolle i bekæmpelse af zoonotiske agens i slagtemiljøet. Under kurset udarbejdes en hygiejnerapport på baggrund af selvstændigt udført hygiejnetilsyn med tilhørende rengøringskontrol. Rapporten baseres på den for eksportautoriserede slagterier og kødvirksomheder gældende lovgivning. Endvidere skal der i tilknytning til hygiejnerapporten udarbejdes et kontrolprogram efter HACCP-princippet.
 
Undervisningsform
Forelæsninger, seminarer, selvstændige opgaver og praktiske øvelser Særlige forhold: De studerende skal på Slagteriskolen underskrive en tro og loveerklæring, på at de ikke lider af sygdomme der overføres via fødevare.
 
Målbeskrivelse
Fremgår af beskrivelsen af kursets kompetenceområder
 
Litteraturhenvisninger
Der udleveres kursusmateriale ved kursus start
 
Kursusansvarlig
Kirsten Jørgensen, kj@life.ku.dk, Institut for Veterinær Patobiologi/Faggruppen for Mikrobiologi, Tlf: 35332770
Henrik Michael Elvang Jensen, helj@life.ku.dk, Institut for Veterinær Patobiologi/Faggruppen for Patologi, Tlf: 35333100
 
Studienævn
Studienævn V
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger22
praktiske øvelser29
eksamen1
projektarbejde10
forberedelse20

82