| Inst. for Veterinær Patobiologi | |||||||||||||||
| Tidligst mulig placering | Kandidat 2. år | ||||||||||||||
| Varighed | Udenfor blokstruktur | ||||||||||||||
| Pointværdi | 3 (ECTS) | ||||||||||||||
| Kursustype | Kandidatkursus | ||||||||||||||
| Eksamen | Sluteksamen skriftlig prøve uden hjælpemidler Beskrivelse af eksamen: Godkendelse af tilsynsrapport inklusiv rengøringskontrol samt HACCP-rapport. Beståelse af kødkontroleksamen (praktisk/skriftlig eksamen). Ved kødkontroleksamen skal min. 50% være besvaret rigtigt. bestået/ikke bestået, ekstern censur | ||||||||||||||
| Rammer for undervisning | Kurset foregår dels på IVP og dels på Slagteriskolen i Roskilde. 4 torsdag eftermiddage på IVP resten er hele dage i Roskilde. | ||||||||||||||
| Blokplacering | Udenfor blokstruktur Ugestruktur: Udenfor ugestruktur | ||||||||||||||
| Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||||
| Obligatoriske forudsætninger | 300034 Klinik og patologi - Speciel patologi 300040 Patobiologisk basiskursus - Virologi 300037 Patobiologisk basiskursus - Bakteriologi og mykologi 300039 Patobiologisk basiskursus - Invertebratzoologi og parasitologi 300007 Anvendte veterinærfag - Mikrobiel fødevaresikkerhed | ||||||||||||||
| Begrænset deltagerantal | Ingen | ||||||||||||||
| Kompetenceområder | |||||||||||||||
| Grundvidenskab: Kendskab til praktisk kødkontrol og hygiejnisk tilsyn efter gældende lovgivning på området. Teknologi og produktion: Anvendelse af principper og metoder indenfor praktisk kødkontrol og hygiejnisk tilsyn. | |||||||||||||||
| Kursets målsætning | |||||||||||||||
| Undervisningen omfatter praktisk kødkontrol og hygiejnisk tilsyn efter gældende lovgivning på området. Formålet er at opnå færdigheder og indsigt i praktisk kødkontrol og hygiejnisk tilsyn, hvilket betinges af, at den studerende har bestået de under forudsætninger nævnte fag før kursus påbegyndes. Den studerende vil herefter kunne indgå i veterinærkontrollens arbejde, såvel på de private, som på de eksportautoriserede virksomheder. | |||||||||||||||
| Kursusindhold | |||||||||||||||
| Det lovgivningsmæssige grundlag gennemgås. Den praktiske kødkontrol, herunder udvidede undersøgelser (efterkontrol), indøves på slagteri (svin/kreatur), og ved brug af patologiske/anatomiske præparater bibringes forståelse for fortolkning af patologiske fund. Der lægges desuden vægt på veterinærkontrollens rolle i bekæmpelse af zoonotiske agens i slagtemiljøet. Under kurset udarbejdes en hygiejnerapport på baggrund af selvstændigt udført hygiejnetilsyn med tilhørende rengøringskontrol. Rapporten baseres på den for eksportautoriserede slagterier og kødvirksomheder gældende lovgivning. Endvidere skal der i tilknytning til hygiejnerapporten udarbejdes et kontrolprogram efter HACCP-princippet. | |||||||||||||||
| Undervisningsform | |||||||||||||||
| Forelæsninger, seminarer, selvstændige opgaver og praktiske øvelser Særlige forhold: De studerende skal på Slagteriskolen underskrive en tro og loveerklæring, på at de ikke lider af sygdomme der overføres via fødevare. | |||||||||||||||
| Målbeskrivelse | |||||||||||||||
| Fremgår af beskrivelsen af kursets kompetenceområder | |||||||||||||||
| Litteraturhenvisninger | |||||||||||||||
| Der udleveres kursusmateriale ved kursus start | |||||||||||||||
| Kursusansvarlig | |||||||||||||||
| Kirsten Jørgensen, kj@life.ku.dk, Institut for Veterinær Patobiologi/Faggruppen for Mikrobiologi, Tlf: 35332770 Henrik Michael Elvang Jensen, helj@life.ku.dk, Institut for Veterinær Patobiologi/Faggruppen for Patologi, Tlf: 35333100 | |||||||||||||||
| Studienævn | |||||||||||||||
| Studienævn V | |||||||||||||||
| Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||||
| |||||||||||||||