Fødevareøkonomisk Institut | |||||||||||||||
Tidligst mulig placering | Kandidat 2. år | ||||||||||||||
Varighed | En blok | ||||||||||||||
Pointværdi | 7.5 (ECTS) | ||||||||||||||
Kursustype | Kandidatkursus | ||||||||||||||
Eksamen | Sluteksamen mundtlig eksamen Alle hjælpemidler tilladt Beskrivelse af eksamen: Eksamen gennemføres ved at den studerende eksamineres i pensum, projektrapport samt i den personlige procesevaluering/-refleksion Vægtning: Mundtlig eksamen i projektrapport, pensum og personlig procesevaluering/-refleksion: 100 % 7-trinsskala, ekstern censur | ||||||||||||||
Rammer for undervisning | |||||||||||||||
Blokplacering | Blok 3 Ugestruktur: B | ||||||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||||
Anbefalede forudsætninger | 290041 Økonomistyring i praksis | ||||||||||||||
Begrænset deltagerantal | Max. 20 studerende | ||||||||||||||
Kompetenceområder | |||||||||||||||
Grundvidenskab Har opnået kendskab til det teoretiske og metodologiske grundlag for at arbejde med strategi og ledelse Forståelse af behavioristisk, kybernetisk og anden beslutnings- og ledelsesteori Kan overføre generel beslutningsteori til strategisk problemløsning i en given kontekst Kan vurdere de barrierer, som påvirker implementeringen af en effektiv problemløsning Teknologi og produktion Opnået kendskab til gennemførelsen af strategiprocessens forskellige faser Har viden om specifikke strategiske og ledelsesmæssige værktøjer Kan anvende ledelsesmæssige principper ved design af virksomhedsøkonomiske styrings- og kontrolsystemer Etik og værdier Er opmærksom på etiske overvejelser og kan reagere på dilemmaer, som kan opstå i forskellige rådgivnings- og ledelsessituationer Kan reflektere over de værdier, som er bestemmende for forskellige ledelseskulturer Kan reflektere over erfaringer, som opnås gennem konsulentarbejde, og dermed bidrage til erfaringsbaseret læring | |||||||||||||||
Kursets målsætning | |||||||||||||||
Formålet med kurset er at introducere de studerende til strategiværktøjer og ledelsesteorier med relevans for jordbruget. Kurset er en overbygning på det nye kursus "Økonomistyring i praksis". | |||||||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||||||
Kurset omfatter følgende emneområder: - strategiformulering i jordbrugets virksomheder (fx Porter, ressourcebaseret strategiplanlægning, strategiprojekter i jordbruget) - strategiformuleringens forskellige elementer (fx værdigrundlag, omverdensanalyse, strategigenerering, risikohåndtering) - kompleks beslutningsteori (fx behaviouristisk, evolutionær og kognitiv) - kybernetisk styring og kontrol (fx enkelt loop og dobbelt loop mekanismer) - strategiimplementering (fx strategisk adfærd, Balanced Scorecard, læring) - nyere ledelsesteorier (fx værdiledelse, human resources, forandringsledelse) - ledelse i netværk (fx social netværksteori, supply chain management, teamwork) - innovation og entreprenørskab i mindre virksomheder (fx innovationsteori, teknologispredning, iværksættere, aktionsforskning) - formidling af strategisk beslutnings- og ledelsesinformation (kommunikationsteori, tavs viden, strategiske beslutningsgrundlag) | |||||||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||||||
Undervisningen vil bestå af traditionelle forelæsninger hvor centrale dele af pensum gennemgåes. Derudover vil der gruppevis arbejdes med en konkret virksomhedscase inden for fagområdet, som munder ud i en projektrapport. I denne proces vil der være intensiv sparring og vejledning af de enkelte projektgrupper. I tilknytning til projektarbejdet skal den studerende udarbejde en procesevaluering/-refleksion. I denne skal den enkelte studerende dokumentere sin læring bl.a. i forhold til sin rolle og indsats i det fælles projektarbejde, f.eks.: hvad har jeg lært i forhold til samarbejde, hvordan levede jeg op til de fælles forventninger i gruppen, hvad har jeg skrevet og hvordan arbejde vi sammen om de enkelte tekster og hvilken rolle spillede jeg i den sammenhæng, hvad vil jeg gøre anderledes næste gang, hvordan bidrog jeg i løsningen af de forskellige besværligheder vi mødte undervejs, hvad har jeg lært om at kommunikere med medstuderende og underviser/vejleder osv. | |||||||||||||||
Målbeskrivelse | |||||||||||||||
Fremgår af beskrivelsen af kursets kompetenceområder | |||||||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||||||
Mogens Lund, mogens@foi.dk, Fødevareøkonomisk Institut/Afdeling for Produktion og Teknologi, Tlf: 35336874 Carsten Nico Portefee Hjortsø, cnh@foi.dk, Fødevareøkonomisk Institut/Afdeling for Produktion og Teknologi, Tlf: 35332267 | |||||||||||||||
Deltagerbetaling | |||||||||||||||
Gebyr for undervisningsmaterialer. | |||||||||||||||
Studienævn | |||||||||||||||
Studienævn NSN | |||||||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||||
| |||||||||||||||