290017 The Economics of Food Production

Details
Institute of Food and Resource Economics
Earliest Possible YearBSc. 2 year
DurationOne block
 
Credits7.5 (ECTS)
Course LevelJoint BSc and MSc
Bachelorkursus for JØ-studerende. Fælleskursus for øvrige studieretninger.
 
ExaminationFinal Examination

written examination


Written Exam in Lecturehall

No aid allowed

Description of Examination: Skriftlig 4-timers eksamen uden hjælpemidler

Weight: Skriftlig prøve: 100 %



7-point scale, internal examiner

Dates of Exam:
03. november 2007
 
Requirement For Attending ExamGodkendelse af mindst 75% af de givne hjemmeopgaver (mindst 5 af 7)
 
Organisation of TeachingForelæsning, øvelser, gruppearbejde
 
Block PlacementBlok 1
Week Structure: B
 
Teaching LanguageDanish
 
Optional Prerequisites290007 Introduction to Managerial Economics
Driftsøkonomi
 
RestrictionsIngen
 
Areas of Competence the Course Will Address
Grundvidenskab
Have forståelse af grundlæggende produktionsøkonomiske modeller og principper til optimering af faktor- og produktkombinationer i virksomhedens produktion.

Teknologi & Produktion.
Vil have forståelse af produktionsøkonomiske sammenhænge, og vil være i stand til at anvende modeller og principper på produktionsøkonomiske problemstillinger inden for fødevareproduktionen. Endvidere vil den studerende have kendskab til de aktuelle produktionsøkonomiske forhold i landbrugs- og fødevaresektoren.

Etik og værdier.
Vil have forståelse for virksomheders målsætninger, og konflikter i forhold til andre økonomiske agenter.
 
Course Objectives
Det er kursets målsætning at de studerende lærer at formulere og optimere de økonomiske problemer, der er knyttet til en virksomheds løbende produktion, samt at give en introduktion til formulering af modeller og metoder, der kan danne grundlag for økonomisk analyse af virksomheders produktion.
 
Course Contents
Kurset bygger på den generelle produktions- og omkostningsteori, der forudsætter at virksomheder har profitmaksimering som det primære mål. Der udledes kriterier, som kan danne grundlag for at vejlede virksomheder i deres økonomiske dispositioner i den løbende produktion, og i forbindelse hermed gives en introduktion til teorien om virksomheders økonomiske adfærd. Teorien er generel, men der vil i vid udstrækning blive anvendt eksempler fra jordbrugs- og fødevaresektoren.

Kurset omfatter følgende hovedemner: Produktions-og omkostningsteori og teoriens relation til jordbrugsproduktionens særkende. Optimal anvendelse af produktionsfaktorer, og økonomiske principper for kombination af flere produktionsfaktorer og flere produkter. Optimering af produktion under forskellige markedsformer. Optimering af ressourceanvendelse og produktionsfaktorer under forskellige markedsformer. Optimering af ressourceanvendelse og produktion over tid. Størrelsesøkonomiske fordele og ulemper. Lineær algebra, og anvendelse af Lineær Programmering (LP) til optimering af ressource-anvendelse og produktion. Planlægning og beslutningstagen under usikkerhed (beslutningsteori).

Andet:
Dette kursus henvender sig såvel til studerende, der ønsker at specialisere sig i økonomi, som til studerende, der ud over kurset Driftsøkonomi ønsker en lidt mere omfattende behandling af økonomiske problemstillinger knyttet til optimering af produktionen på en (jordbrugs)virksomhed. Viden om de produktionsøkonomiske sammenhænge er vigtig for alle kandidater, uanset om der sigtes på et job inden for private virksomheder, erhvervsorganisationer, centraladministrationen, politik, forskning eller rådgivning.
 
Teaching And Learning Methods
Undervisningen er bygget op omkring litteratur, hvortil der ved ugentlige forelæsninger gives en introduktion og læsevejledning, samt mulighed for besvarelse af spørgsmål og diskussion med underviser og andre studerende. Derudover arbejder de studerende med stoffet i mindre grupper, hvor man løser beregningsmæssige og teoretiske øvelsesopgaver. Endelig arbejdes med stoffet i form af ugentlige hjemmeopgaver, som afleveres og som indgår i bedømmelsen
 
Learning Outcome
Fremgår af beskrivelsen af kursets kompetenceområder
 
Course Litterature
Rasmussen, Svend (2002): Produktionsøkonomi. Forlaget Biofolia, København.

Supplerende litteratur:
Gravelle, H. and Ray Rees (2004): Microeconomics. Third edition. Pearson Education Limited, England
Debertin, David L. (1986): Agricultural Production Economics, 366 sider
Beattie, Bruce R. & Taylor, C. Robert (1985): The Economics of Production
 
Course Coordinator
Svend Rasmussen, sr@life.ku.dk, Institute of Food and Resource Economics/Production and Technology Division, Phone: 35332266
 
Study Board
Study Committee NSN
 
Course Scope
lectures20
theoretical exercises32
preparation130
examination4
Colloquia16
Excursions0
project work0
supervision4

206