Fødevareøkonomisk Institut | |||||||||||||||||||||
Tidligst mulig placering | Bachelor 2. år | ||||||||||||||||||||
Varighed | En blok | ||||||||||||||||||||
Pointværdi | 7.5 (ECTS) | ||||||||||||||||||||
Kursustype | Fælleskursus Bachelorkursus for JØ-studerende. Fælleskursus for øvrige studieretninger. | ||||||||||||||||||||
Eksamen | Sluteksamen skriftlig prøve Skriftlig auditorieeksamen uden hjælpemidler Beskrivelse af eksamen: Skriftlig 4-timers eksamen uden hjælpemidler Vægtning: Skriftlig prøve: 100 % 7-trinsskala, intern censur Eksamensdatoer: 03. november 2007 | ||||||||||||||||||||
Forudsætninger for indstilling til eksamen | Godkendelse af mindst 75% af de givne hjemmeopgaver (mindst 5 af 7) | ||||||||||||||||||||
Rammer for undervisning | Forelæsning, øvelser, gruppearbejde | ||||||||||||||||||||
Blokplacering | Blok 1 Ugestruktur: B | ||||||||||||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||||||||||
Anbefalede forudsætninger | 290007 Driftsøkonomi Driftsøkonomi | ||||||||||||||||||||
Begrænset deltagerantal | Ingen | ||||||||||||||||||||
Kompetenceområder | |||||||||||||||||||||
Grundvidenskab Have forståelse af grundlæggende produktionsøkonomiske modeller og principper til optimering af faktor- og produktkombinationer i virksomhedens produktion. Teknologi & Produktion. Vil have forståelse af produktionsøkonomiske sammenhænge, og vil være i stand til at anvende modeller og principper på produktionsøkonomiske problemstillinger inden for fødevareproduktionen. Endvidere vil den studerende have kendskab til de aktuelle produktionsøkonomiske forhold i landbrugs- og fødevaresektoren. Etik og værdier. Vil have forståelse for virksomheders målsætninger, og konflikter i forhold til andre økonomiske agenter. | |||||||||||||||||||||
Kursets målsætning | |||||||||||||||||||||
Det er kursets målsætning at de studerende lærer at formulere og optimere de økonomiske problemer, der er knyttet til en virksomheds løbende produktion, samt at give en introduktion til formulering af modeller og metoder, der kan danne grundlag for økonomisk analyse af virksomheders produktion. | |||||||||||||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||||||||||||
Kurset bygger på den generelle produktions- og omkostningsteori, der forudsætter at virksomheder har profitmaksimering som det primære mål. Der udledes kriterier, som kan danne grundlag for at vejlede virksomheder i deres økonomiske dispositioner i den løbende produktion, og i forbindelse hermed gives en introduktion til teorien om virksomheders økonomiske adfærd. Teorien er generel, men der vil i vid udstrækning blive anvendt eksempler fra jordbrugs- og fødevaresektoren. Kurset omfatter følgende hovedemner: Produktions-og omkostningsteori og teoriens relation til jordbrugsproduktionens særkende. Optimal anvendelse af produktionsfaktorer, og økonomiske principper for kombination af flere produktionsfaktorer og flere produkter. Optimering af produktion under forskellige markedsformer. Optimering af ressourceanvendelse og produktionsfaktorer under forskellige markedsformer. Optimering af ressourceanvendelse og produktion over tid. Størrelsesøkonomiske fordele og ulemper. Lineær algebra, og anvendelse af Lineær Programmering (LP) til optimering af ressource-anvendelse og produktion. Planlægning og beslutningstagen under usikkerhed (beslutningsteori). Andet: Dette kursus henvender sig såvel til studerende, der ønsker at specialisere sig i økonomi, som til studerende, der ud over kurset Driftsøkonomi ønsker en lidt mere omfattende behandling af økonomiske problemstillinger knyttet til optimering af produktionen på en (jordbrugs)virksomhed. Viden om de produktionsøkonomiske sammenhænge er vigtig for alle kandidater, uanset om der sigtes på et job inden for private virksomheder, erhvervsorganisationer, centraladministrationen, politik, forskning eller rådgivning. | |||||||||||||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||||||||||||
Undervisningen er bygget op omkring litteratur, hvortil der ved ugentlige forelæsninger gives en introduktion og læsevejledning, samt mulighed for besvarelse af spørgsmål og diskussion med underviser og andre studerende. Derudover arbejder de studerende med stoffet i mindre grupper, hvor man løser beregningsmæssige og teoretiske øvelsesopgaver. Endelig arbejdes med stoffet i form af ugentlige hjemmeopgaver, som afleveres og som indgår i bedømmelsen | |||||||||||||||||||||
Målbeskrivelse | |||||||||||||||||||||
Fremgår af beskrivelsen af kursets kompetenceområder | |||||||||||||||||||||
Litteraturhenvisninger | |||||||||||||||||||||
Rasmussen, Svend (2002): Produktionsøkonomi. Forlaget Biofolia, København. Supplerende litteratur: Gravelle, H. and Ray Rees (2004): Microeconomics. Third edition. Pearson Education Limited, England Debertin, David L. (1986): Agricultural Production Economics, 366 sider Beattie, Bruce R. & Taylor, C. Robert (1985): The Economics of Production | |||||||||||||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||||||||||||
Svend Rasmussen, sr@life.ku.dk, Fødevareøkonomisk Institut/Afdeling for Produktion og Teknologi, Tlf: 35332266 | |||||||||||||||||||||
Studienævn | |||||||||||||||||||||
Studienævn NSN | |||||||||||||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||