| Ins. for Human Ernæring | |||||||||||
| Tidligst mulig placering | |||||||||||
| Varighed | En blok | ||||||||||
| Pointværdi | 7.5 (ECTS) | ||||||||||
| Kursustype | Kandidatkursus | ||||||||||
| Eksamen | Løbende eksamen skriftlig og mundtlig eksamen Alle hjælpemidler tilladt Beskrivelse af eksamen: Eksamen består af løbende grupperapporter og mundtlige fremlæggelser bestået/ikke bestået, intern censur | ||||||||||
| Forudsætninger for indstilling til eksamen | Godkendelse af grupperapporter | ||||||||||
| Rammer for undervisning | Praktiske øvelser, studenterseminarer | ||||||||||
| Blokplacering | Blok 1 Ugestruktur: A | ||||||||||
| Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||
| Anbefalede forudsætninger | Kurset Kostindtag og ernæringsfysiologi 270070 skal være bestået eller følges samtidig med kurset. | ||||||||||
| Begrænset deltagerantal | 50 | ||||||||||
| Kompetenceområder | |||||||||||
| Kurset er obligatorisk på HE-uddannelserne. Kompetencerne opnået i kurset relaterer primært til de anvendelsesorienterede kompetencer for uddannelserne. Anvendt videnskab: Forstå målemetoder til bestemmelse af energi- og makronæringsstofomsætning. Forstå, forklare og vurdere metoder til bestemmelse af næringsstofstatus og energibehov. Forstå og forklare metoder til bestemmelse af næringsstofindtag og -status på individ- og gruppeniveau. Anvende biomarkører og antropometriske mål til vurdering af ernæringsstatus. | |||||||||||
| Kursets målsætning | |||||||||||
| At de studerende opnår kendskab til måling og vurdering af næringsstofindtag, status og energibehov. | |||||||||||
| Kursusindhold | |||||||||||
| Gennemgang af praktisk anvendelse af energiomsætning og målemetoder i indirekte kalorimetri-metoder. Gennemgang og praktisk anvendelse af antropometriske målinger. Gennemgang og praktisk anvendelse af forskellige biokemiske målinger, herunder blod- og urinparametre. Gennemgang af vejet kostregistrering, fødevarefrekvensskema og 24-timers recall, som metoder til bestemmelse af næringsstofindtag på gruppe- og individ niveau. | |||||||||||
| Undervisningsform | |||||||||||
| Kurset omfatter 1 skemamodul ugentligt med praktiske øvelser. De studernede skal i grupper planlægge og udføre nogle praktiske øvelser, samt efterfølgende bearbejde og sammenskrive data i rapport eller abstrakt form. Desuden skal de studerende mundtlig præsenterer resultater i en afsluttende konference. I de praktiske øvelser laves målinger og analyser på de studerende selv eller på de studerendes eget blod, urin m.v. | |||||||||||
| Målbeskrivelse | |||||||||||
| Fremgår af beskrivelsen af kursets kompetenceområder | |||||||||||
| Litteraturhenvisninger | |||||||||||
| Shils, M.E., Shike, M. Ross, A.C., Caballero, B., Cousins, R.J.: Modern Nutrition in Health and Disease. 10th ed., Williams & Wilkins, Baltimore 2005. Nordic Nutrition Recommendations 2004, 4th ed. Danskernes Kostvaner: http://www.foedevarestyrelsen.dk/FDir/Publications/2002010/Rapport.pdf Desuden anvendes supplerende materiale i form af artikler, noter, m.m. | |||||||||||
| Kursusansvarlig | |||||||||||
| Susanne Gjedsted Bügel, shb@life.ku.dk, Institut for Human Ernæring/Sygdomsforebyggende ernæring, Tlf: 35332490 Anita Belza, anbe@life.ku.dk, Institut for Human Ernæring/Forebyggelse og behandling af overvægt - appetit o, Tlf: 35332597 Stine Brandt Bering, sbs@life.ku.dk, Institut for Human Ernæring/Klinisk og eksperimental ernæring, Tlf: 35333862 | |||||||||||
| Studienævn | |||||||||||
| Studienævn LSN | |||||||||||
| Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||
| |||||||||||