270071 Eksperimentel ernæringsfysiologi

Detaljer
Ins. for Human Ernæring
Tidligst mulig placering
VarighedEn blok
 
Pointværdi7.5 (ECTS)
KursustypeKandidatkursus
 
EksamenLøbende eksamen

skriftlig og mundtlig eksamen


Alle hjælpemidler tilladt

Beskrivelse af eksamen: Eksamen består af løbende grupperapporter og mundtlige fremlæggelser

bestået/ikke bestået, intern censur
 
Forudsætninger for indstilling til eksamenGodkendelse af grupperapporter
 
Rammer for undervisningPraktiske øvelser, studenterseminarer
 
BlokplaceringBlok 1
Ugestruktur: A
 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætningerKurset Kostindtag og ernæringsfysiologi 270070 skal være bestået eller følges samtidig med kurset.
 
Begrænset deltagerantal50
 
Kompetenceområder
Kurset er obligatorisk på HE-uddannelserne. Kompetencerne opnået i kurset relaterer primært til de anvendelsesorienterede kompetencer for uddannelserne.

Anvendt videnskab:
Forstå målemetoder til bestemmelse af energi- og makronæringsstofomsætning. Forstå, forklare og vurdere metoder til bestemmelse af næringsstofstatus og energibehov. Forstå og forklare metoder til bestemmelse af næringsstofindtag og -status på individ- og gruppeniveau. Anvende biomarkører og antropometriske mål til vurdering af ernæringsstatus.
 
Kursets målsætning
At de studerende opnår kendskab til måling og vurdering af næringsstofindtag, status og energibehov.
 
Kursusindhold
Gennemgang af praktisk anvendelse af energiomsætning og målemetoder i indirekte kalorimetri-metoder. Gennemgang og praktisk anvendelse af antropometriske målinger. Gennemgang og praktisk anvendelse af forskellige biokemiske målinger, herunder blod- og urinparametre.
Gennemgang af vejet kostregistrering, fødevarefrekvensskema og 24-timers recall, som metoder til bestemmelse af næringsstofindtag på gruppe- og individ niveau.

 
Undervisningsform
Kurset omfatter 1 skemamodul ugentligt med praktiske øvelser. De studernede skal i grupper planlægge og udføre nogle praktiske øvelser, samt efterfølgende bearbejde og sammenskrive data i rapport eller abstrakt form. Desuden skal de studerende mundtlig præsenterer resultater i en afsluttende konference. I de praktiske øvelser laves målinger og analyser på de studerende selv eller på de studerendes eget blod, urin m.v.
 
Målbeskrivelse
Fremgår af beskrivelsen af kursets kompetenceområder
 
Litteraturhenvisninger
Shils, M.E., Shike, M. Ross, A.C., Caballero, B., Cousins, R.J.: Modern Nutrition in Health and Disease. 10th ed., Williams & Wilkins, Baltimore 2005.
Nordic Nutrition Recommendations 2004, 4th ed.
Danskernes Kostvaner: http://www.foedevarestyrelsen.dk/FDir/Publications/2002010/Rapport.pdf
Desuden anvendes supplerende materiale i form af artikler, noter, m.m.

 
Kursusansvarlig
Susanne Gjedsted Bügel, shb@life.ku.dk, Institut for Human Ernæring/Sygdomsforebyggende ernæring, Tlf: 35332490
Anita Belza, anbe@life.ku.dk, Institut for Human Ernæring/Forebyggelse og behandling af overvægt - appetit o, Tlf: 35332597
Stine Brandt Bering, sbs@life.ku.dk, Institut for Human Ernæring/Klinisk og eksperimental ernæring, Tlf: 35333862
 
Studienævn
Studienævn LSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger14
teoretiske øvelser47
forberedelse145

206