270070 Dietary Intake and Nutrition Physiology

Details
Department of Human Nutrition
Earliest Possible Year
DurationOne block
 
Credits7.5 (ECTS)
Course LevelMSc
 
ExaminationFinal Examination

written examination


Written Exam in Lecturehall

All aids allowed

Description of Examination: 4 timers skriftlig eksamen med hjælpemidler

7-point scale, internal examiner

Dates of Exam:
03. november 2007
 
Organisation of TeachingForelæsninger, teoretiske øvelser
 
Block PlacementBlok 1
Week Structure: B
 
Teaching LanguageDanish
 
Restrictionsingen
 
Areas of Competence the Course Will Address
Kurset er obligatorisk på HE, KE og GS-uddannelserne og kompetencerne opnået i kurset relaterer primært til de grundvidenskabelige kompetencer for uddannelserne.
Grundvidenskab:
Forståelse af de grundlæggende principper for næringsstoffernes fysiologiske funktion. Forståelse af betydningen af mikronæringsstoffernes biotilgængelighed og faktorerne herfor. Kendskab til fordøjelse og absorption af energigivende næringsstoffer samt faktorer af betydning herfor. Forståelse af omsætning og regulering af energigivende næringsstoffer under normale fysiologiske forhold.
 
Course Objectives
At de studerende opnår en indgående viden om næringsstoffer, deres optagelse og omsætning samt deres betydning for den menneskelige organismes normale funktioner.
 
Course Contents
Introduktion af makro- og mikronæringsstoffer, herunder definitioner, klassifikationer, kemisk struktur, fysiske og kemiske egenskaber samt fysiologiske funktion. Fordøjelse, absorption, transport og vævsoptagelser samt faktorer der påvirker disse processer. Interaktioner og samspil med andre næringsstoffer og kostfaktorer. Den biokemiske rolle af mikronæringsstofferne og deres betydning i henholdsvis oxidation og antioxidation. Lagring, mobilisering og metabolisering af makronæringsstoffer. Regulering af makronæringsstoffernes mobilisering i kroppens forbrænding i hvile og under arbejde/aktivitet. Hormoner af speciel betydning for makronæringsstofregulering. Mekanismer for opretholdelse af væske, energi- og makronæringsstofbalance, herunder appetitregulering.

 
Teaching And Learning Methods
Kurset omfatter 1 skemamodul ugentligt med forelæsninger og teoretiske øvelser. I de teoretiske øvelser underbygges og gennemarbejdes de emner der gennemgås i forelæsninger.
 
Learning Outcome
Fremgår af beskrivelsen af kursets kompetenceområder

 
Course Litterature
Shils, M.E., Shike, M. Ross, A.C., Caballero, B., Cousins, R.J.: Modern Nutrition in Health and Disease. 10th ed., Williams & Wilkins, Baltimore 2005.Nordic Nutrition Recommendations 2004, 4th ed.
Desuden anvendes supplerende materiale i form af artikler, noter, m.m.

 
Course Coordinator
Susanne Gjedsted Bügel, shb@life.ku.dk, Department of Human Nutrition/Preventive Nutrition, Phone: 35332490
Anita Belza, anbe@life.ku.dk, Department of Human Nutrition/Prevention and Treatment of Obesity and Appetite a, Phone: 35332597
Stine Brandt Bering, sbs@life.ku.dk, Department of Human Nutrition/Clinical Nutrition, Phone: 35333862
 
Study Board
Study Committee LSN
 
Course Scope
lectures54
theoretical exercises36
preparation112
examination4

206