Ins. for Human Ernæring | |||||||||||||
Tidligst mulig placering | |||||||||||||
Varighed | En blok | ||||||||||||
Pointværdi | 7.5 (ECTS) | ||||||||||||
Kursustype | Kandidatkursus | ||||||||||||
Eksamen | Sluteksamen skriftlig prøve Skriftlig auditorieeksamen Alle hjælpemidler tilladt Beskrivelse af eksamen: 4 timers skriftlig eksamen med hjælpemidler 7-trinsskala, intern censur Eksamensdatoer: 03. november 2007 | ||||||||||||
Rammer for undervisning | Forelæsninger, teoretiske øvelser | ||||||||||||
Blokplacering | Blok 1 Ugestruktur: B | ||||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||
Begrænset deltagerantal | ingen | ||||||||||||
Kompetenceområder | |||||||||||||
Kurset er obligatorisk på HE, KE og GS-uddannelserne og kompetencerne opnået i kurset relaterer primært til de grundvidenskabelige kompetencer for uddannelserne. Grundvidenskab: Forståelse af de grundlæggende principper for næringsstoffernes fysiologiske funktion. Forståelse af betydningen af mikronæringsstoffernes biotilgængelighed og faktorerne herfor. Kendskab til fordøjelse og absorption af energigivende næringsstoffer samt faktorer af betydning herfor. Forståelse af omsætning og regulering af energigivende næringsstoffer under normale fysiologiske forhold. | |||||||||||||
Kursets målsætning | |||||||||||||
At de studerende opnår en indgående viden om næringsstoffer, deres optagelse og omsætning samt deres betydning for den menneskelige organismes normale funktioner. | |||||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||||
Introduktion af makro- og mikronæringsstoffer, herunder definitioner, klassifikationer, kemisk struktur, fysiske og kemiske egenskaber samt fysiologiske funktion. Fordøjelse, absorption, transport og vævsoptagelser samt faktorer der påvirker disse processer. Interaktioner og samspil med andre næringsstoffer og kostfaktorer. Den biokemiske rolle af mikronæringsstofferne og deres betydning i henholdsvis oxidation og antioxidation. Lagring, mobilisering og metabolisering af makronæringsstoffer. Regulering af makronæringsstoffernes mobilisering i kroppens forbrænding i hvile og under arbejde/aktivitet. Hormoner af speciel betydning for makronæringsstofregulering. Mekanismer for opretholdelse af væske, energi- og makronæringsstofbalance, herunder appetitregulering. | |||||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||||
Kurset omfatter 1 skemamodul ugentligt med forelæsninger og teoretiske øvelser. I de teoretiske øvelser underbygges og gennemarbejdes de emner der gennemgås i forelæsninger. | |||||||||||||
Målbeskrivelse | |||||||||||||
Fremgår af beskrivelsen af kursets kompetenceområder | |||||||||||||
Litteraturhenvisninger | |||||||||||||
Shils, M.E., Shike, M. Ross, A.C., Caballero, B., Cousins, R.J.: Modern Nutrition in Health and Disease. 10th ed., Williams & Wilkins, Baltimore 2005.Nordic Nutrition Recommendations 2004, 4th ed. Desuden anvendes supplerende materiale i form af artikler, noter, m.m. | |||||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||||
Susanne Gjedsted Bügel, shb@life.ku.dk, Institut for Human Ernæring/Sygdomsforebyggende ernæring, Tlf: 35332490 Anita Belza, anbe@life.ku.dk, Institut for Human Ernæring/Forebyggelse og behandling af overvægt - appetit o, Tlf: 35332597 Stine Brandt Bering, sbs@life.ku.dk, Institut for Human Ernæring/Klinisk og eksperimental ernæring, Tlf: 35333862 | |||||||||||||
Studienævn | |||||||||||||
Studienævn LSN | |||||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||
| |||||||||||||