270070 Kostindtag og ernæringsfysiologi

Detaljer
Ins. for Human Ernæring
Tidligst mulig placering
VarighedEn blok
 
Pointværdi7.5 (ECTS)
KursustypeKandidatkursus
 
EksamenSluteksamen

skriftlig prøve


Skriftlig auditorieeksamen

Alle hjælpemidler tilladt

Beskrivelse af eksamen: 4 timers skriftlig eksamen med hjælpemidler

7-trinsskala, intern censur

Eksamensdatoer:
03. november 2007
 
Rammer for undervisningForelæsninger, teoretiske øvelser
 
BlokplaceringBlok 1
Ugestruktur: B
 
UndervisningssprogDansk
 
Begrænset deltagerantalingen
 
Kompetenceområder
Kurset er obligatorisk på HE, KE og GS-uddannelserne og kompetencerne opnået i kurset relaterer primært til de grundvidenskabelige kompetencer for uddannelserne.
Grundvidenskab:
Forståelse af de grundlæggende principper for næringsstoffernes fysiologiske funktion. Forståelse af betydningen af mikronæringsstoffernes biotilgængelighed og faktorerne herfor. Kendskab til fordøjelse og absorption af energigivende næringsstoffer samt faktorer af betydning herfor. Forståelse af omsætning og regulering af energigivende næringsstoffer under normale fysiologiske forhold.
 
Kursets målsætning
At de studerende opnår en indgående viden om næringsstoffer, deres optagelse og omsætning samt deres betydning for den menneskelige organismes normale funktioner.
 
Kursusindhold
Introduktion af makro- og mikronæringsstoffer, herunder definitioner, klassifikationer, kemisk struktur, fysiske og kemiske egenskaber samt fysiologiske funktion. Fordøjelse, absorption, transport og vævsoptagelser samt faktorer der påvirker disse processer. Interaktioner og samspil med andre næringsstoffer og kostfaktorer. Den biokemiske rolle af mikronæringsstofferne og deres betydning i henholdsvis oxidation og antioxidation. Lagring, mobilisering og metabolisering af makronæringsstoffer. Regulering af makronæringsstoffernes mobilisering i kroppens forbrænding i hvile og under arbejde/aktivitet. Hormoner af speciel betydning for makronæringsstofregulering. Mekanismer for opretholdelse af væske, energi- og makronæringsstofbalance, herunder appetitregulering.

 
Undervisningsform
Kurset omfatter 1 skemamodul ugentligt med forelæsninger og teoretiske øvelser. I de teoretiske øvelser underbygges og gennemarbejdes de emner der gennemgås i forelæsninger.
 
Målbeskrivelse
Fremgår af beskrivelsen af kursets kompetenceområder

 
Litteraturhenvisninger
Shils, M.E., Shike, M. Ross, A.C., Caballero, B., Cousins, R.J.: Modern Nutrition in Health and Disease. 10th ed., Williams & Wilkins, Baltimore 2005.Nordic Nutrition Recommendations 2004, 4th ed.
Desuden anvendes supplerende materiale i form af artikler, noter, m.m.

 
Kursusansvarlig
Susanne Gjedsted Bügel, shb@life.ku.dk, Institut for Human Ernæring/Sygdomsforebyggende ernæring, Tlf: 35332490
Anita Belza, anbe@life.ku.dk, Institut for Human Ernæring/Forebyggelse og behandling af overvægt - appetit o, Tlf: 35332597
Stine Brandt Bering, sbs@life.ku.dk, Institut for Human Ernæring/Klinisk og eksperimental ernæring, Tlf: 35333862
 
Studienævn
Studienævn LSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger54
teoretiske øvelser36
forberedelse112
eksamen4

206