270066 Kost og sygdomsforebyggelse for KE

Detaljer
Ins. for Human Ernæring
Tidligst mulig placeringKandidat 1.år til Kandidat 2. år
VarighedEn blok
 
Pointværdi15 (ECTS)
KursustypeKandidatkursus
 
EksamenSluteksamen

skriftlig og mundtlig eksamen


Skriftlig auditorieeksamen

Alle hjælpemidler tilladt

Beskrivelse af eksamen: Aflevering af en gruppeopgave, der afsluttes med en mundtlig eksamen i gruppeopgaven og pensum. Derudover er der skriftlig eksamen i den del af pensum der omhandler sygdomslære/ernæringsterapi.

Vægtning: Den mundtlige eksamen 60% og den skriftlige eksamen 40%.



7-trinsskala, intern censur

Eksamensdatoer:
25. januar 2008
 
Forudsætninger for indstilling til eksamenGruppeopgaven skal være afleveret rettidigt og godkendt.
 
Rammer for undervisningForelæsninger, teoretiske og praktiske øvelser, gruppebaserede, skriftlige rapporter. Samundervises hovedparten af kurset med Kost og sygdomsforebyggelse for HE
 
BlokplaceringBlok 2
Ugestruktur: A

Blok 2
Ugestruktur: B
 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætningerKostindtag og ernæringsfysiologi
 
Begrænset deltagerantal70 studerende i alt med kurset Kost og sygdomsforebyggelse HE
 
Kompetenceområder
Kurset er det første, som inddrager sygdomme og kliniske konsekvenser af fejlernæring. Forudsætter omfattende ernæringsmæssig grundviden.
Efter kurset vil den studerende være i stand til:
Grundvidenskab:
- at dokumentere kendskab til de væsentligste metoder til måling af sygdomsrisiko.
- at redegøre for de væsentligste ernæringsrelaterede sygdommes epidemiologi på nationalt, regionalt og globalt plan.
Teknologi:
- at dokumentere overblik over sundhedsmæssige risici ved forskellige kosttyper.
- at redegøre for de væsentligste kostrelaterede sygdommes patogenese.
- at diskutere kostens/kostfaktorers indflydelse på patofysiologiske mekanismer for de væsentligste kostrelaterede sygdomme (ned til cellulært niveau).
 
Kursets målsætning
At gøre de studerende bekendt med kostrelaterede årsager til sygelighed og dødelighed i samfundet.
 
Kursusindhold
Kostens betydning i forhold til sundhed og sygdomsforebyggelse, evidenser fra epidemiologiske undersøgelser til cellulært niveau med fokus på den voksne del af befolkningen, velfærdssygdomme og mangelsygdomme.
Kurset er bygget op i moduler med hvert sit hovedemne, f.eks.: fejlernæring (fedme og mangelsygdomme), diabetes, hjertekarsygdomme, immunologisk-betingede sygdomme, cancer. Hovedemnerne slås sammen i klinisk relevante blokke, f.eks. det metaboliske syndrom, fejlernæring, sygdomme med aktiveret immunsystem.
I det sidste modul opdeles de studerende således, at studerende i klinisk ernæring fokuserer på sygdomslære og generel ernæringsterapi, mens studerende i human ernæring fokuserer på den normale ernæringsfysiologi herunder øvelser.
 
Undervisningsform
Hvert modul af varierende varighed indeholder forelæsninger, teoretiske og praktiske øvelser, således at hvert modul afvikles som et samlet hele og afsluttes med en rapport.
 
Målbeskrivelse
Fremgår af beskrivelsen af kursets kompetenceområder
 
Litteraturhenvisninger
Kompendium.



 
Kursusansvarlig
Lotte Lauritzen, ll@life.ku.dk, Institut for Human Ernæring/Sygdomsforebyggende ernæring, Tlf: 35332508
Klaus Bukhave, klb@life.ku.dk, Institut for Human Ernæring/Børneernæring og International Ernærin, Tlf: 3528
Jens Kondrup, jeko@life.ku.dk, Institut for Human Ernæring/Klinisk og eksperimental ernæring, Tlf: 35332491
Anders Mikael Sjödin, amsj@life.ku.dk, Institut for Human Ernæring/Forebyggelse og behandling af overvægt - appetit o, Tlf: 35332537
 
Studienævn
Studienævn LSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger20
teoretiske øvelser45
praktiske øvelser32
forberedelse130
projektarbejde140
eksamen45

412