Ins. for Human Ernæring | |||||||||||||||||
Tidligst mulig placering | Kandidat 1.år til Kandidat 2. år | ||||||||||||||||
Varighed | En blok | ||||||||||||||||
Pointværdi | 15 (ECTS) | ||||||||||||||||
Kursustype | Kandidatkursus | ||||||||||||||||
Eksamen | Sluteksamen skriftlig og mundtlig eksamen Skriftlig auditorieeksamen Alle hjælpemidler tilladt Beskrivelse af eksamen: Aflevering af en gruppeopgave, der afsluttes med en mundtlig eksamen i gruppeopgaven og pensum. Derudover er der skriftlig eksamen i den del af pensum der omhandler sygdomslære/ernæringsterapi. Vægtning: Den mundtlige eksamen 60% og den skriftlige eksamen 40%. 7-trinsskala, intern censur Eksamensdatoer: 25. januar 2008 | ||||||||||||||||
Forudsætninger for indstilling til eksamen | Gruppeopgaven skal være afleveret rettidigt og godkendt. | ||||||||||||||||
Rammer for undervisning | Forelæsninger, teoretiske og praktiske øvelser, gruppebaserede, skriftlige rapporter. Samundervises hovedparten af kurset med Kost og sygdomsforebyggelse for HE | ||||||||||||||||
Blokplacering | Blok 2 Ugestruktur: A Blok 2 Ugestruktur: B | ||||||||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||||||
Anbefalede forudsætninger | Kostindtag og ernæringsfysiologi | ||||||||||||||||
Begrænset deltagerantal | 70 studerende i alt med kurset Kost og sygdomsforebyggelse HE | ||||||||||||||||
Kompetenceområder | |||||||||||||||||
Kurset er det første, som inddrager sygdomme og kliniske konsekvenser af fejlernæring. Forudsætter omfattende ernæringsmæssig grundviden. Efter kurset vil den studerende være i stand til: Grundvidenskab: - at dokumentere kendskab til de væsentligste metoder til måling af sygdomsrisiko. - at redegøre for de væsentligste ernæringsrelaterede sygdommes epidemiologi på nationalt, regionalt og globalt plan. Teknologi: - at dokumentere overblik over sundhedsmæssige risici ved forskellige kosttyper. - at redegøre for de væsentligste kostrelaterede sygdommes patogenese. - at diskutere kostens/kostfaktorers indflydelse på patofysiologiske mekanismer for de væsentligste kostrelaterede sygdomme (ned til cellulært niveau). | |||||||||||||||||
Kursets målsætning | |||||||||||||||||
At gøre de studerende bekendt med kostrelaterede årsager til sygelighed og dødelighed i samfundet. | |||||||||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||||||||
Kostens betydning i forhold til sundhed og sygdomsforebyggelse, evidenser fra epidemiologiske undersøgelser til cellulært niveau med fokus på den voksne del af befolkningen, velfærdssygdomme og mangelsygdomme. Kurset er bygget op i moduler med hvert sit hovedemne, f.eks.: fejlernæring (fedme og mangelsygdomme), diabetes, hjertekarsygdomme, immunologisk-betingede sygdomme, cancer. Hovedemnerne slås sammen i klinisk relevante blokke, f.eks. det metaboliske syndrom, fejlernæring, sygdomme med aktiveret immunsystem. I det sidste modul opdeles de studerende således, at studerende i klinisk ernæring fokuserer på sygdomslære og generel ernæringsterapi, mens studerende i human ernæring fokuserer på den normale ernæringsfysiologi herunder øvelser. | |||||||||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||||||||
Hvert modul af varierende varighed indeholder forelæsninger, teoretiske og praktiske øvelser, således at hvert modul afvikles som et samlet hele og afsluttes med en rapport. | |||||||||||||||||
Målbeskrivelse | |||||||||||||||||
Fremgår af beskrivelsen af kursets kompetenceområder | |||||||||||||||||
Litteraturhenvisninger | |||||||||||||||||
Kompendium. | |||||||||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||||||||
Lotte Lauritzen, ll@life.ku.dk, Institut for Human Ernæring/Sygdomsforebyggende ernæring, Tlf: 35332508 Klaus Bukhave, klb@life.ku.dk, Institut for Human Ernæring/Børneernæring og International Ernærin, Tlf: 3528 Jens Kondrup, jeko@life.ku.dk, Institut for Human Ernæring/Klinisk og eksperimental ernæring, Tlf: 35332491 Anders Mikael Sjödin, amsj@life.ku.dk, Institut for Human Ernæring/Forebyggelse og behandling af overvægt - appetit o, Tlf: 35332537 | |||||||||||||||||
Studienævn | |||||||||||||||||
Studienævn LSN | |||||||||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||||||
| |||||||||||||||||