270046 Tema: Sundhed og Livskvalitet

Detaljer
Ins. for Human Ernæring   75 %
Inst. for Fødevarevidenskab   25 %
Tidligst mulig placeringBachelor 3. år
VarighedTo blokke
 
Pointværdi15 (ECTS)
KursustypeBachelorkursus
Temakursus
 
EksamenLøbende eksamen

skriftlig og mundtlig eksamen


Skriftlig auditorieeksamen

Alle hjælpemidler tilladt

Beskrivelse af eksamen: 2 timers skriftlig eksamen efter første halvdel af kurset. Mundtlig bedømmelse af projektrapport i forbindelse med eksamen, efte anden halvdel af kurset.

Vægtning: Skriftlig eksamen efter første halvdel af kurset vægtes 33%. Mundtlig individuel eksamination med bl.a. bedømmelse af projektrapport 67%.



7-trinsskala, ekstern censur

Eksamensdatoer:
01. november 2007
 
Rammer for undervisningForelæsninger og udarbejdelse af gruppebaseret projektrapport.
 
BlokplaceringBlok 1
Ugestruktur: C

Blok 2
Ugestruktur: C
 
UndervisningssprogDansk
 
Begrænset deltagerantalIngen
 
Kompetenceområder
Kurset er obligatorisk på bacheloruddannelsen i fødevarevidenskab indenfor fagpakken fødevarer, ernæring og sundhed.
Grundvidenskab:
Forståelse af de fysiologiske processer og kendskab til den sociologiske og epidemiologiske baggrund, der kan forklare sammenhænge mellem valg af kostvaner, motionsvaner, forbrug af nydelsesmidler og specifikke sundhedsmæssige problemstillinger.
Teknologi og produktion: Forståelse af specifikke sammenhænge mellem sociale og samfundsmæssige forskelle i befolkningen og valg af kostvaner, motionsvaner, forbrug af alkohol og tobak i relation til sundhedsmæssige problemstillinger. Kendskab til forarbejdningens betydning for sensorik og til sensorikkens betydning for fødevarevalg, herunder introduktion til molekylær gastronomi.
Etik og værdier: At kunne diskutere, hvordan valg og handlinger i relation til livskvalitet påvirker sundhedstilstanden
 
Kursets målsætning
På baggrund af et grundlæggende kendskab til sociale forskelle i samfundet, biologiske forudsætninger, samfundsmæssige og produktionsmæssige bestemmende faktorer og grundlæggende fysiologiske processer skal der kunne foretages en vurdering af, hvorledes specifikke valg og handlinger med relation til livskvalitet kan sættes i sammenhæng med sundhed.
 
Kursusindhold
Kurset vil tage udgangspunkt i sammenhængen mellem samfundsmæssige og individuelle forudsætninger, livskvalitet og sundhed. De samfundsmæssige forhold omfatter socioøkonomiske og kulturelle forhold samt produktionsmæssige vilkår af betydning for madens sammensætning og kvalitet. De individuelle faktorer omfatter genetiske samt etiske og andre personlige faktorer, herunder smag. Med livskvalitet menes de valg og handlinger i relation til kostvaner, motionsvaner og forbrug nydelsesmidler, hvorpå individer skaber en identitet. Begrebet sundhed vil blive belyst ud fra de faglige vinkler, der samles i dette kursus, dvs. biologisk og ernæringsfagligt, samfundsfagligt og kulturelt. Der vil blive gennemgået emner som vegetarkost, frugt og grønt, fisk og kød samt specifikke egenskaber ved udvalgte fødevarer som f.eks. krydderier, vin og chokolade. Derudover vil der blive gennemgået emner som motion og forbrug af nydelsesmidler. Sammenhængen mellem livskvalitet og sundhed vil blive belyst ved at se på biologiske forskelle og levevilkår blandt forskellige sociale grupper i samfundet, ligesom bestemmende faktorer for individuelle valg og handlinger i relation til livskvalitet vil blive belyst ud fra et samfundsfagligt perspektiv. Desuden vil sammenhængen mellem livskvalitet og sundhed blive belyst ud fra grundlæggende processer. Projektarbejdet vil tage udgangspunkt i et valgfrit emne.
 
Undervisningsform
Første halvdel af kurset omfatter forelæsninger, teoretiske øvelser og cases. Anden halvdel omfatter projektarbejde. Projektarbejdet tager udgangspunkt i de problemstillinger, der er gennemgået i første halvdel af kurset, og munder ud i udarbejdelse og fremlæggelse af en projektrapport. Projektarbejdet udføres i grupper på 4-5 studerende under vejledning.
 
Målbeskrivelse
Fremgår af beskrivelsen af kursets kompetenceområder
 
Litteraturhenvisninger
Oplyses senere.
 
Kursusansvarlig
Thomas Meinert Larsen, tml@life.ku.dk, Institut for Human Ernæring/Forebyggelse og behandling af overvægt - appetit o, Tlf: 35332505
 
Studienævn
Studienævn LSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger20
teoretiske øvelser88
projektarbejde174
vejledning16
forberedelse110
eksamen4

412