Inst. for Produktionsdyr og Heste | |||||||||||||||||||||
Tidligst mulig placering | Kandidat 1.år | ||||||||||||||||||||
Varighed | En blok | ||||||||||||||||||||
Pointværdi | 15 (ECTS) | ||||||||||||||||||||
Kursustype | Kandidatkursus | ||||||||||||||||||||
Eksamen | Sluteksamen mundtlig eksamen Alle hjælpemidler tilladt Beskrivelse af eksamen: Mundtlig præsentation og forsvar af projektrapport. Vægtning: Mundtlig eksamination i projektrapport og pensum 100 % 7-trinsskala, ekstern censur | ||||||||||||||||||||
Forudsætninger for indstilling til eksamen | Der skal være afleveret en projektrapport. | ||||||||||||||||||||
Rammer for undervisning | Forelæsninger, øvelser og andre undervisningsformer. Der vil indgå ekskursioner til besætninger og evt. undervisning ved DJF, Foulum. | ||||||||||||||||||||
Blokplacering | Blok 3 Ugestruktur: Udenfor ugestruktur, Projektorganiseret samordnet med V-diff | ||||||||||||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||||||||||
Pointspærring | Der kan ikke opnås point for både dette kursus og Tema Husdyrvidenskab 2A | ||||||||||||||||||||
Anbefalede forudsætninger | 260011 Husdyrproduktion Fagpakke i husdyrvidenskab | ||||||||||||||||||||
Begrænset deltagerantal | Ingen | ||||||||||||||||||||
Kompetenceområder | |||||||||||||||||||||
Kompetencer inden for grundvidenskab - Forståelse af teorier om og metoder til kombination og regulering af produktionsfaktorerne i husdyrbruget, således at en given målsætning tilgodeses bedst muligt inden for givne produktionsbegrænsninger. Kompetencer inden for teknologi & produktion - Forståelse af sammenhængene mellem faktoranvendelse, produktionsbegrænsninger og overordnede hensyn i husdyrbruget. - Anvende helhedsorienterede metoder til analyse og vurdering af alle væsentlige produktions- og sundhedsmæssige aspekter i en konkret husdyrbesætning. Kompetencer inden for etik & værdier - Kan diskutere produktionssystemer og -planer i relation til såvel dyrevelfærd som miljø- og andre samfundshensyn (produktionsbegrænsninger). | |||||||||||||||||||||
Kursets målsætning | |||||||||||||||||||||
Formålet er at lære en selvstændig anvendelse af videnskabelige metoder til helhedsorienteret analyse og vurdering af alle væsentlige produktions- og sundhedsmæssige aspekter i husdyrbrug. | |||||||||||||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||||||||||||
Kurset er identisk med første halvdel af Tema Husdyrvidenskab 2A De studerende skal lære at anskue fødevareproduktionen i et helhedsperspektiv centreret om bedriften. Kernen i kurset er et projektarbejde, der omfatter en analyse og vurdering af alle væsentlige produktions- og sundhedsmæssige aspekter af en større svine- eller kvægbesætning. Analysen omfatter en systematisk gennemgang af alle væsentlige produktionsfaktorer i besætningen. For hver faktor vurderes: . Hvad er den aktuelle anvendelse af faktoren i besætningen (mængder, sammensætning, kvalitet)? . Hvilke konsekvenser har den aktuelle faktoranvendelse på produktionsresultaterne (herunder sundheden)? . Hvilke konsekvenser har den aktuelle faktoranvendelse på de overordnede hensyn? Hensynene indtjening, dyrevelfærd, arbejdsindsats, arbejdsmiljø, miljøpåvirkning og produktkvalitet skal inddrages. . Hvilke begrænsninger er faktoranvendelsen underlagt? Herunder medtages begrænsninger hidrørende fra vekselvirkninger med andre faktorer og fra beslutninger truffet under en længere tidshorisont. . Hvilke muligheder er der for at ændre på faktoranvendelsen med henblik på bedre at tilgodese én eller flere af de overordnede hensyn? I forbindelse med projektarbejdet kan selvstændige statistiske analyser af produktions- og sundhedsdata indgå. Husdyr-området er specielt derved, at to kandidat-retninger (veterinærer og husdyr-agronomer) fra KVL ofte samarbejder i forbindelse med rådgivning, udvikling og forskning vedrørende den primære husdyrproduktion. Gennem delvis samundervisning lærer de to retninger, hvordan hver deres fagområder er integreret i hinanden, og hvor hinandens styrker ligger. Samarbejdet vil helt naturligt gensidigt overføre faglig viden, og den samlede indlæring for begge grupper vil stige. Dette kursus gennemføres derfor delvist parallelt med differentieringen "Produktionsdyr" på V-uddannelsen. Undervisningen vil i relevant omfang blive sammenkørt især med relation til "produktionsdyrslinien". Kursus vil i vid udstrækning benytte sig af kontakter til forskere og eksperter fra henholdsvis DJF og erhvervene. Det tilstræbes at en A- og V- gruppe samarbejder om analyse af den samme besætning. | |||||||||||||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||||||||||||
Arbejdet er hovedsageligt projektorganiseret og foregår i grupper med 4-6 deltagere. Indledende vil der dog være forelæsninger og diskussioner på tværs af grupper og dyrearter. I analysen af besætningen, der ligger til grund for projektarbejdet, vil forløbet for hver produktionsfaktor i store træk være: 1) Definition af faktoren og identifikation af de beslutninger, der knytter sig til dens anvendelse. 2) De studerende arbejder med faktoren i relation til deres besætning. Undervejs kan der suppleres med forelæsninger i relation til faktoren. 3) De studerende fremlægger deres besvarelse ved et seminar (evt. i henhold til en turnusordning, så ikke alle grupper fremlægger alle faktorer). Studenterdrevne seminarer baseret på projektarbejdet kan indgå i den teoretiske undervisning. Kurset vil indebære besætningsbesøg og i muligt omfang samarbejde med forskere ved DJF (Foulum). Der bør endvidere etableres samarbejde med den valgte besætnings sædvanlige rådgiver og/eller dyrlæge. | |||||||||||||||||||||
Målbeskrivelse | |||||||||||||||||||||
Fremgår af beskrivelsen af kursets kompetenceområder | |||||||||||||||||||||
Litteraturhenvisninger | |||||||||||||||||||||
Da kursus i udtalt grad er projektorganiseret og bl.a. har til formål at træne i formulering og løsning af komplekse problemer, er litteratursøgning og -vurdering et centralt element i kurset. | |||||||||||||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||||||||||||
Anders Ringgaard Kristensen, ark@dina.kvl.dk, Institut for Produktionsdyr og Heste/Faggruppe: Produktion og sundhed, Tlf: 35333091 | |||||||||||||||||||||
Studienævn | |||||||||||||||||||||
Studienævn NSN | |||||||||||||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||