| Inst. for Fødevarevidenskab | |||||||||||||||||||
| Tidligst mulig placering | Master udd. (efteruddannelse) | ||||||||||||||||||
| Varighed | Udenfor blokstruktur | ||||||||||||||||||
| Pointværdi | 6 (ECTS) | ||||||||||||||||||
| Kursustype | Master udd. (efteruddannelse) Modul 3 på Masteruddannelse i Fødevarekvalitet og -sikkerhed | ||||||||||||||||||
| Eksamen | Sluteksamen mundtlig eksamen kun visse hjælpemidler projektopgaven Beskrivelse af eksamen: Modulet afsluttes med en mundtlig eksamen, hvor projektopgaven gennemgås 7-trinsskala, intern censur | ||||||||||||||||||
| Rammer for undervisning | |||||||||||||||||||
| Blokplacering | Udenfor blokstruktur Ugestruktur: Udenfor ugestruktur | ||||||||||||||||||
| Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||||||||
| Kompetenceområder | |||||||||||||||||||
| De studerende vil efter at have bestået dette modul have følgende kompetencer: Viden og kendskab til: - grundlæggende DNA teknologi - nyeste teknikker indenfor mikroarray-, transskriptom- og proteomanalyse - dyrkningsfrie analyseteknikker og cellekulturer Forståelse af: - fødevarefermentering - enzymologi Anvendelse af: - simple DNA baserede teknikker til typebestemmelse af pro-og eukaryote organismer - metoder til propagering, opbevaring og kvalitetskontrolkontrol af starterkulturer | |||||||||||||||||||
| Kursets målsætning | |||||||||||||||||||
| Formålet med modulet er at give deltagerne en øget forståelse for grundlæggende bioteknologiske teknikker af relevans for arbejde med såvel pro- som eukaryote organismer samt cellulære ekstrak-ter og deres molekylære analoger. samt diskussion af hvorledes bioteknologiske teknikker kan anvendes til at opnå bedre produktkvalitet og fødevaresikkerhed. | |||||||||||||||||||
| Kursusindhold | |||||||||||||||||||
| Kurset inddeles i tre kortere temaer, primært bestående af forelæsninger og laboratoriedemonstrationer samt enkelte øvelser og hjemmeopgaver. Herefter udarbejdes en mindre teoretisk/praktisk pro-jektopgave relateret til specifikke problemstillinger af relevans for de studerende. Modulet afsluttes med en mundtlig eksamen, hvor projektopgaven gennemgås. | |||||||||||||||||||
| Undervisningsform | |||||||||||||||||||
| Kurset inddeles i tre kortere temaer, primært bestående af forelæsninger og laboratoriedemonstrati-oner samt enkelte øvelser og hjemmeopgaver. Herefter udarbejdes en mindre teoretisk/praktisk pro-jektopgave relateret til specifikke problemstillinger af relevans for de studerende. Modulet afsluttes med en mundtlig eksamen, hvor projektopgaven gennemgås. | |||||||||||||||||||
| Målbeskrivelse | |||||||||||||||||||
| DNA teknologi og mikrobiel identifikation Indledningsvist gennemgås grundlæggende principper indenfor cytologi, genetik og DNA-teknologi af såvel pro- som eukaryote mikroorganismer. Metoder til identifikation og typebestemmelse af mikroorganismer vil blive demonstreret i teori og praksis. Metoder til påvisning af GMO i råvarer og fødevarer vil blive gennemgået. Fermenteringsteknologi, starterkulturer og enzymologi Grundlæggende teknikker inden for fermenteringsteknologi vil blive gennemgået i teori og praksis. Anvendelse af starterkulturer i produktion af fødevarer vil blive gennemgået, herunder propagering, opbevaring og kvalitetskontrol samt karakterisering af teknologiske egenskaber. Potentielle anven-delsesmuligheder af biokonserverende kulturer samt pre- og probiotika diskuteres ligesom væsent-lige aspekter indenfor enzymologi vil blive gennemgået. Systembiologi, dyrkningsfrie analyseteknikker og cellekulturer "System biology" herunder DNA og proteinsekventering, bioinformatik, micro-array teknologi samt andre metoder til transkriptom- og proteomanalyse vil blive gennemgået og så vidt muligt de-monstreret. Udvalgte DNA/RNA baserede metoder (f.eks DGGE) til dyrkningsfri analyse af kom-plekse mikropopulationer vil blive gennemgået og demonstreret. Desuden vil grundlæggende prin-cipper for dyrkning af cellekulturer vil blive gennemgået. | |||||||||||||||||||
| Kursusansvarlig | |||||||||||||||||||
| René Lametsch, rla@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Kødvidenskab, Tlf: 35333483 | |||||||||||||||||||
| Deltagerbetaling | |||||||||||||||||||
| 11.250 Dkr (2007) | |||||||||||||||||||
| Studienævn | |||||||||||||||||||
| Studienævn MSN (Master, diplom) | |||||||||||||||||||
| Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||