150570 Fødevarebioteknologi

Detaljer
Inst. for Fødevarevidenskab
Tidligst mulig placeringMaster udd. (efteruddannelse)
VarighedUdenfor blokstruktur
 
Pointværdi6 (ECTS)
KursustypeMaster udd. (efteruddannelse)
Modul 3 på Masteruddannelse i Fødevarekvalitet og -sikkerhed
 
EksamenSluteksamen

mundtlig eksamen


kun visse hjælpemidler
projektopgaven


Beskrivelse af eksamen: Modulet afsluttes med en mundtlig eksamen, hvor projektopgaven gennemgås

7-trinsskala, intern censur
 
Rammer for undervisning
 
BlokplaceringUdenfor blokstruktur
Ugestruktur: Udenfor ugestruktur
 
UndervisningssprogDansk
 
Kompetenceområder
De studerende vil efter at have bestået dette modul have følgende kompetencer:

Viden og kendskab til:
- grundlæggende DNA teknologi
- nyeste teknikker indenfor mikroarray-, transskriptom- og proteomanalyse
- dyrkningsfrie analyseteknikker og cellekulturer


Forståelse af:
- fødevarefermentering
- enzymologi
Anvendelse af:
- simple DNA baserede teknikker til typebestemmelse af pro-og eukaryote organismer
- metoder til propagering, opbevaring og kvalitetskontrolkontrol af starterkulturer

 
Kursets målsætning
Formålet med modulet er at give deltagerne en øget forståelse for grundlæggende bioteknologiske teknikker af relevans for arbejde med såvel pro- som eukaryote organismer samt cellulære ekstrak-ter og deres molekylære analoger. samt diskussion af hvorledes bioteknologiske teknikker kan anvendes til at opnå bedre produktkvalitet og fødevaresikkerhed.

 
Kursusindhold
Kurset inddeles i tre kortere temaer, primært bestående af forelæsninger og laboratoriedemonstrationer samt enkelte øvelser og hjemmeopgaver. Herefter udarbejdes en mindre teoretisk/praktisk pro-jektopgave relateret til specifikke problemstillinger af relevans for de studerende. Modulet afsluttes med en mundtlig eksamen, hvor projektopgaven gennemgås.

 
Undervisningsform
Kurset inddeles i tre kortere temaer, primært bestående af forelæsninger og laboratoriedemonstrati-oner samt enkelte øvelser og hjemmeopgaver. Herefter udarbejdes en mindre teoretisk/praktisk pro-jektopgave relateret til specifikke problemstillinger af relevans for de studerende. Modulet afsluttes med en mundtlig eksamen, hvor projektopgaven gennemgås.
 
Målbeskrivelse
DNA teknologi og mikrobiel identifikation
Indledningsvist gennemgås grundlæggende principper indenfor cytologi, genetik og DNA-teknologi af såvel pro- som eukaryote mikroorganismer. Metoder til identifikation og typebestemmelse af mikroorganismer vil blive demonstreret i teori og praksis. Metoder til påvisning af GMO i råvarer og fødevarer vil blive gennemgået.

Fermenteringsteknologi, starterkulturer og enzymologi
Grundlæggende teknikker inden for fermenteringsteknologi vil blive gennemgået i teori og praksis. Anvendelse af starterkulturer i produktion af fødevarer vil blive gennemgået, herunder propagering, opbevaring og kvalitetskontrol samt karakterisering af teknologiske egenskaber. Potentielle anven-delsesmuligheder af biokonserverende kulturer samt pre- og probiotika diskuteres ligesom væsent-lige aspekter indenfor enzymologi vil blive gennemgået.

Systembiologi, dyrkningsfrie analyseteknikker og cellekulturer
"System biology" herunder DNA og proteinsekventering, bioinformatik, micro-array teknologi samt andre metoder til transkriptom- og proteomanalyse vil blive gennemgået og så vidt muligt de-monstreret. Udvalgte DNA/RNA baserede metoder (f.eks DGGE) til dyrkningsfri analyse af kom-plekse mikropopulationer vil blive gennemgået og demonstreret. Desuden vil grundlæggende prin-cipper for dyrkning af cellekulturer vil blive gennemgået.
 
Kursusansvarlig
René Lametsch, rla@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Kødvidenskab, Tlf: 35333483
 
Deltagerbetaling
11.250 Dkr (2007)
 
Studienævn
Studienævn MSN (Master, diplom)
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger22
praktiske øvelser6
forberedelse50
eksamen1
ekskursioner4
projektarbejde80
projektarbejde2

165