150540 Food Safety

Details
Department of Veterinary Pathobiology
Earliest Possible YearPost experience Master´s Programme
DurationOutside schedule
 
Credits9 (ECTS)
Course LevelPost experience masters programme
Modul 4 på Master i Fødevarekvalitet og -sikkerhed.
 
ExaminationFinal Examination

written examination and oral examination


All aids allowed

Description of Examination: Hver studerende udarbejder en projektopgave som afslutning på kurset. Arbejdsindsatsen skal svares til ca. 2 ugers fuldtidsarbejde. Emnet for opgaven vælges af de studerende, s det enten er relevant for deres nuværende beskæftigelse eller for de kompetencer, de sigter mod at opnå. Rapporten fremlægges ved en mundtlig eksamen (20 min), hvorefter der stilles spørgsmål i rapporten.

7-point scale, external examiner

Dates of Exam:
 
Organisation of TeachingI modulet indgår intensive teorimoduler, hjemmeopgaver samt et teoretisk projekt efter eget emne-valg inden for temaemnerne. Modulet afsluttes med en eksamen, hvor projektopgaven gennemgås.
 
Block PlacementUdenfor blokstruktur
Week Structure: Udenfor ugestruktur, 7 hele dage (okt.-dec. 2007). Udbydes igen efterår 2009
 
Teaching LanguageDanish
 
Restrictions25
 
Areas of Competence the Course Will Address
De studerende vil efter at have besået dette modul have følgende kompetencer:

Viden og kendskab til:
- Aktuelle og potentielle zoonoser
- Moderne diagnose- og typningsmetoder
- Udbrudseftersporing
- Kvalitetssikring
- Levnedsmiddeltoksikologi
- Risikovurdering og -håndtering

Forståelse af:
- Problematikker i hele produktionskæder fra jord til bord
- Enzymologi

Anvendelse af:
- Moderne diagnose- og typningsmetoder
 
Course Objectives
Modulet sigter mod at bibringe de studerende kendskab til moderne principper for forebyggelse og kontrol af mikrobiologisk og kemisk forsagede trusler mod forbrugersikkerhed. Der fokuseres på aktuelle zoonoser, moderne molekylære diagnose- og typningsmetoder, HACCP, kvalitetssikring og lovgivning, udbrudseftersporing, kemisk forurening af levnedsmidler, toksikologiske testmetoder, lovgivning vedr. tilsætningsstoffer og restkoncentrationer; risikoanalyse og håndtering.
 
Course Contents
Den teoretiske undervisning omfatter følgende temaer:

1)Aktuelle og potentielle zoonoser og andre fødevarebårne patogener
Teoretisk gennemgang af zoonosekontrol baseret p udvalgte zoonoser og set i forhold til hele produktionskæder fra jord til bord. Desuden vil der i undervisningen indgå foredrag vedrørende aktuelle problemstillinger.

2)Mikrobiologiske og epidemiologiske metoder
Teoretisk undervisning i molekylære metoder anvendt i levnedsmiddelkontrol samt deres anvendelsespotentiale i overvågning af produktionssystemer. Derudover vil en teoretisk gennemgang af fødevarebårne sygdomsudbruds epidemiologi samt principper for udbrudseftersporing. Der vil blive præsenteret eksempler p udbrudseftersporing som teori vedrørende epidemiologiske og mikrobiologiske eftersporingsmetoder.

3)Toksikologi
Teoretiske og praktiske forhold vedrørende kemisk forurening af levnedsmidler. Der vil blive redegjort for eksisterende principper ved fastlæggelse af acceptabel daglig indtagelse af kemiske substanser (ADI). Lovgivning inden for tilsætningsstoffer og restkoncentrationer af pesticider, lægemidler og industrikemikalier vil blive gennemgået og uddybet med aktuelle cases, der vil kunne løses som hjemmearbejde.

4)Kvalitetssikring, lovgivning og kontrol
Undervisning af offentlig og industriel kvalitetssikring, herunder certificeringssystemer og kontrol. Der tages udgangspunkt i aktuelle problemstillinger. Fdevarelovgivning er prsenteret p et overordnet plan.

5)Risikovurdering- og håndtering
Anden dag i samlingen vil introducerer principper for risikovurdering og hndtering. Der tages udgangspunkt i konkrete risikovurderinger og styrker og svagheder ved disse. Der vil i undervisningen indgå diskussion af risikohåndtering, herunder befolkningens forhold til begrebet risiko.
 
Teaching And Learning Methods
Forelæsninger og diskussioner af teoretiske temaer. Efter de teoretiske temaer udarbejdes et sæt hjemmeopgaver i form af to eller tre cases eller opgaver. Hjemmeopgaverne vil blive udformet på basis af aktuelle problemstillinger og udformes, så de afdækker om kursisterne har opnået fagligt viden svarende til målene. Kommunikation vedrørende hjemmeopgaver sker via e-mail. Projektopgave: Hver studerende udarbejder en projektopgave som afslutning p kurset. Arbejdsindsatsen skal svares til ca. 2 ugers fuldtidsarbejde. Emnet for opgaven vælges af de studerende, så det enten er relevant for deres nuværende beskæftigelse eller for de kompetencer, de sigter mod at opnå.
 
Learning Outcome
Viden:
- Udvise overblik over aktuelle og potentielle zoonoser
- Nævne moderne diagnose- og typningsmetoder og beskrive deres anvendelse i udbrudseftersporing
- Beskrive de overordnede principper for risikovurdering og håndtering
- Opliste hovedpunkterne indenfor EU lovgivning vedrørende fødevaresikkerhed samt tilsætningsstoffer og restkoncentrationer.
- Redegøre for principper for fastlæggelse af acceptabel daglig indtagelse af kemiske substanser -
Nævne toksikologiske testmetoder

Færdigheder:
- Formidle viden om moderne principper for risikoforebyggelse, kontrol og udbrudseftersporing af mikrobiologisk og kemisk forsagede trusler mod forbrugersikkerhed
- Anvende viden om zoonoser til analyse af fødevaresikkerhed i hele produktionskæder fra jord til bord

Kompetencer:
- Vurdere sikkerhedsmæssige problemstillinger i fødevareproduktion
- Arbejde selvstændigt med en valgt problemstilling indenfor fødevaresikkerhed
 
Course Coordinator
Lone Brøndsted, lobr@life.ku.dk, Department of Veterinary Pathobiology/Section for Microbiology, Phone: 35332764
 
Attendance Fee
16.250 Dkr
 
Study Board
Study Committee MSN
 
Course Scope
lectures49
theoretical exercises10
preparation108
examination0.5
project work80

247.5