300027 Klinik og patologi - Reproduktion

Detaljer
Inst. for Produktionsdyr og Heste
Tidligst mulig placeringKandidat 1.år til Kandidat 2. år
VarighedEn blok
 
Pointværdi9 (ECTS)
KursustypeKandidatkursus
 
EksamenSluteksamen

mundtlig eksamen

Praktisk eksamen


uden hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: Ved eksamen i Reproduktion skal den studerende foretage en gynækologisk undersøgelse af en ko og kunne foretage katerisation. Herudover skal den studerende kunne redegøre for et mere teoretisk emne inden for pensumområdet. Dette trækkes i form af et spørgsmål, som dog også kan indeholde praktiske aspekter i form af for eksempel sædundersøgelse, andrologisk undersøgelse eller demonstration af utensilier (kunstige skeder, inseminatorer mv.).

13-skala, ekstern censur
 
Forudsætninger for indstilling til eksamenDeltagelse i 80% af øvelserne
 
Rammer for undervisningTeoretisk og praktisk. Kurset samundervises med Klinik og patologi - Obstetrik
 
BlokplaceringBlok 1
Ugestruktur: Udenfor ugestruktur

Blok 2
Ugestruktur: Udenfor ugestruktur

Blok 3
Ugestruktur: Udenfor ugestruktur

Blok 4
Ugestruktur: Udenfor ugestruktur
Særlig plan

 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætningerKlinik og patologi - klinik store husdyr og klinik mindre husdyr
 
Begrænset deltagerantal25 % af en årgang på 180 studerende og max 50 pr. hold.
 
Kompetenceområder
Grundvidenskab:
Forståelse af reproduktionsmæssige forhold, begreber, principper og metoder hos husdyr, herunder af hvorledes denne forståelse kan anvendes til at videreudvikle de grundlæggende kompetencer inden for området.
Teknologi og produktion:
Anvende ovennævnte kompetencer til at kunne yde professionel diagnostik og behandling af reproduktionsmæssige lidelser hos vore store og små husdyr, herunder kunne yde professionel rådgivning inden for områderne på såvel enkeltdyrs- som besætningsniveau. Omfatter også kompetence til at kunne varetage de veterinære rettigheder og forpligtelser, der fremgår af dansk lovgivning vedrørende reproduktionsrelaterede diagnostiske undersøgelser og behandlinger, herunder vedrørende kunstig sædoverføring og andre reproduktionsrelaterede teknologier.
Etik og værdier:
Erhverve sig et fagsprog med henblik på at kunne diskutere i, med og om veterinær reproduktion og kunne videreudvikle de grundlæggende kompetencer.
 
Kursets målsætning
Forståelse af reproduktionsbiologi og -patologi, sædopsamling og -bedømmelse, kunstig sædoverføring, reproduktionsmål og -kontrol. Viden om embryoteknologi og kendskab til relaterede bioteknologier.

Kunne udføre gynækologisk og andrologisk diagnostik, herunder drægtighedsdiagnostik, behandling af patologiske tilstande, sædopsamling og -bedømmelse, kunstig sædoverføring, reproduktionsanalyse og -kontrol.
 
Kursusindhold
Ved den teoretiske undervisning gives en forståelse af normal reproduktionsbiologi og drægtighed hos vore store og små husdyr og tilsvarende om de herunder hyppigst forekommende patologiske tilstande, deres diagnostik og terapeutiske/forebyggende behandling. Der gives forståelse af og om reproduktionsmål, -forløb og -kontrol på besætningsniveau. Der gives forståelse af og om kunstig sædoverføring, viden om embryotransplantation og kendskab til mere avancerede embryoteknologier. Der meddeles viden om den lovgivningsmæssige regulering af områderne, herunder om de smitsomme og veneriske sygdomme, der er specielt regulerede via denne. Der gives kendskab til mindre hyppigt og sjældent forekommende patologiske tilstande inden for de nævnte områder.

Der afholdes øvelser i palpatoriske og praktiske færdigheder i form af øvelser i en regelret systematisk gynækologisk og andrologisk undersøgelse og diagnostik (herunder af drægtighed) hos vore husdyr.

Der afholdes øvelser i at foretage sædopsamling, sædhåndtering og sædundersøgelse. Der meddelelses viden om opbevaring og transport af sæd som frisk sæd, kølesæd og som frossen sæd. Der afholdes øvelser i at kunne håndtere instrumenter i relation til indgreb i kønsvejene, herunder i at kunne foretage kunstig sædoverføring (insemination).

Der meddeles viden om, hvorledes der inden for de nævnte videns- og færdighedsområder vil være muligt at overføre teorier og principper analogt fra den ene dyreart til den anden.
 
Undervisningsform
Kurset afvikles for op til 50 studerende ad gangen over én blok integreret med Kursus i Obstetrik. I kursusperioden støttes indlæringen af det givne pensum, jvf. kompetencer, målsætning og kursusindhold, dels ved teoretiske forelæsninger (oversigt, udvalgte emner) og dels ved praktiske øvelser. Andre undervisningsformer (videotek, opgaver, cases, gruppearbejde mv.) anvendes, når det er hensigtsmæssigt og på baggrund af indhøstede erfaringer. Ved de praktiske, planlagte øvelser undervises i mindre hold (max. 12-16 studerende pr. hold). De planlagte øvelser omfatter: Sædudtagning og sædundersøgelser. Gynækologisk og andrologisk diagnostik, herunder drægtighedsdiagnostik, Kateterisation/insemination (kvæg anvendes som primær model), Herudover tilbydes demonstrationer i ultralydsdiagnostik og anvendelse af EDB til analyse af reproduktionsdata. En del af øvelsesundervisningen (2x3 kursusdage) og eksamen finder sted på kreaturslagteri (pt. Danish Crown Kreaturslagteri, Skive). KVL sørger for transport (DSB gruppebillet) og logi. Opdeling i øvelseshold og detailplanlægning af kurset, foretages af undervisningsenheden (Faggruppen for Veterinær Reproduktion og Obstetrik, IPH).
 
Litteraturhenvisninger
Arthur's Veterinary Reproduction and Obstetrics. Edited by David E. Noakes, Timothy J Parkinson and Gary C. W. England (W.B. Saunders).
 
Kursusansvarlig
Kurt Myrup Pedersen, kmp@life.ku.dk, Institut for Produktionsdyr og Heste/Faggruppe: Veterinær Reproduktion og Obstetrik, Tlf: 35332990
 
Studienævn
Studienævn V
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger65
praktiske øvelser70
eksamen1
forberedelse112

248