300002 Anvendte veterinærfag - Basal ernæring

Detaljer
Inst. for Basal Husdyr- og Veterinærvidenskab
Tidligst mulig placeringBachelor 3. år
VarighedEn blok
 
Pointværdi5 (ECTS)
KursustypeBachelorkursus
 
EksamenLøbende eksamen

skriftlig prøve


Alle hjælpemidler tilladt

Beskrivelse af eksamen: 80% af opgaverne skal afleveres og godkendes.

bestået/ikke bestået, intern censur
 
Rammer for undervisningForelæsninger og teoretiske øvelser
 
BlokplaceringBlok 1
Ugestruktur: Udenfor ugestruktur
 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætningerBiologisk basiskursus, Veterinært grundkursus, Patobiologisk grundkursus
 
Kompetenceområder
Grundvidenskab
Kendskab til karakteristiske egenskaber ved fodermidlerne.
Kendskab til egnede fodermidler til produktions- og familiedyr.
Kendskab til grundlæggende principper vedrørende fastlæggelse af næringsbehov til raske og syge dyr.
Kendskab til sygdomsforebyggende ernæring.
Kendskab til diætik af hund og kat.
Viden om næringsstoffers fordøjelse, omsætning og udnyttelse hos produktions- og familiedyr.
Forståelse af de enkelte dyrearters ernæringsmæssige behov ved forskellige livsytringer.
Teknologi og produktion:
Anvende ernæringsmæssige og fodringsmæssige principper, begreber og metoder til vurdering af standardfoderplaner, diæter og sammenhæng mellem ernæring og sygdom.
Etik og værdier:
Erhverver sig et fagsprog med henblik på at kunne diskutere i, med og om ernæring og fodring.
 
Kursets målsætning
Grundlæggende og anvendt kendskab til kroppens kvantitative energi- og næringsstofomsætning, dyrenes behov og normer i relation til livsytringer, fodermidlernes sammensætning, kvalitet og egnethed til både produktions- og familiedyr. Vurdering af standardfoderplaner og diæter.

 
Kursusindhold
Kvantitativ beskrivelse af de forskellige dyrearters fordøjelse og omsætning af energi- og næringsstoffer til forskellige livsytringer (ex. vedligehold, vækst, reproduktion, laktation). Baggrund for bestemmelse af energi- og næringsstofbehov og -normer for produktions- og familiedyr kombineret med et grundlæggende kendskab til egnede fodermidler for disse dyr, herunder påvirkning af produktkvalitet. Beskrivelse af fodermidlernes kemiske sammensætning og værdi, karakteristiske egenskaber og risiko for indhold af uønskede eller ernæringsskadelige stoffer. Vurdering af standardfoderplaner også i relation til ernæringens betydning som årsag til sygdom samt brug af diæter i forbindelse med forskellige lidelser.

 
Undervisningsform
Forelæsninger og øvelser med vejledning samt arbejde i grupper med opgaver og cases.
 
Litteraturhenvisninger
Vil foreligge senest 1 måned før kursusstart
 
Kursusansvarlig
Anne-Helene Tauson, aht@life.ku.dk, Institut for Basal Husdyr- og Veterinærvidenskab/Husdyrernæring, Tlf: 35333039
 
Studienævn
Studienævn V
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger63
teoretiske øvelser60
forberedelse14

137