290041 Economic Management and Decision Tools

Details
Institute of Food and Resource Economics
Earliest Possible YearBSc. 2 year
DurationOne block
 
Credits7.5 (ECTS)
Course LevelJoint BSc and MSc
Bachelorkursus for JØ fælleskursus for andre studieretninger.
 
ExaminationFinal Examination

oral examination


All aids allowed

Description of Examination: Mundtlig eksamen med udgangspunkt i projektarbejde

Weight: Mundtlig eksamen vægter 100%



13-point scale, internal examiner
 
Requirement For Attending ExamUdarbejdelse af projektarbejde og godkendelse af projektrapport
 
Organisation of TeachingForelæsninger understøttet af mange øvelser med case- og projektarbejde.
 
Block PlacementBlok 2
Week Structure: A
 
Teaching LanguageDanish
 
Areas of Competence the Course Will Address
Grundvidenskab:
Kendskab til dataregistrering, behandling, anvendelse og formidling.
Viden om alternative økonomiske regnskabssystemer og regnskabsprincipper.
Forståelse af forskellige regnskabsprincipper fra det økonomiske regnskab til andre opgørelsesområder (miljø, videnstyring m.m.)

Teknologi og produktion:
Kendskab til brugernes styringsopgaver, informationsbehov og tilhørende analyseværktøjer.
Kendskab til koblingen mellem produktions- og økonomistyring.
Kendskab til specifikke budgetteringsværktøjer og deres formål.
Forståelse af specifikke problemer i forbindelse med effektiv implementering af økonomistyringssystemer.
Udvide økonomistyringen til at omfatte immaterielle behov og værdier.

Etik og værdier:
Er opmærksom på at valg af regnskabssystem og opgørelsesmetoder kan påvirke informationsværdien hos eksterne interessenter.
 
Course Objectives
Kurset skal dels være et introduktionskursus, der tilbydes til alle studieretninger på KVL, dels være et forudsætningsfag for et videregående kursus i strategi og ledelse i jordbruget.
 
Course Contents
Kurset omfatter introduktion til
- præsentationsmålingens formål og begrænsninger, regnskabsanalyse (fx økonomiske nøgletal samt deres informationsværdi og validitet)
- dansk og international regnskabslovgivning (fx årsregnskabsloven, internationale regnskabsprincipper)
- ekstern økonomiinformation til forskellige interessenter (fx Ø90 i landbruget, regnskabsberetning)
- intern omkostningsstyring (fx standardomkostninger, interne afregningsprincipper og ABC-regnskabet)
- økonomisk planlægning og budgettering (fx delkalkulation contra totalbudgettering)
- håndtering af usikkerhed i økonomistyringen (følsomhedsberegninger, break-even, finansielt beredskab mv.)
- budgetteringens tekniske og organisatoriske aspekter (fx budgetteringsprincipper, bedriftsplan, bedriftsløsningen, budgetansvar)
- økonomistyringens særlige implementeringsproblemer (fx motivation, aktualitet, beslutningsrelevans, formidling)
- krav til fremtidens økonomistyring (fx fokus på bløde værdier, innovation og værdiskabelse, decentralisering)
- integreret økonomi- og ressourcestyring (fx Balanced Scorecard, miljøregnskaber, videnregnskaber)
 
Teaching And Learning Methods
Kursets forelæsninger understøttes af øvelser og praktisk casearbejde, hvor de studerende får mulighed for aktivt at arbejde med de gennemgåede metoder og problemstillinger. Metoderne og problemstillinger relateres til jordbrugets særlige forhold. En række af de tilgængelige økonomistyringsværktøjer vil blive inddraget i casearbejdet. I de sidste to uger af kursusforløbet arbejdes der med et Økonomistyringsprojekt, der vil danne udgangspunkt for den mundtlige eksamen.
 
Course Coordinator
Dorthe Errebo Pedersen, dep@post.tele.dk, Institute of Food and Resource Economics/Production and Technology Division, Phone: 54432559
Johannes Christensen, johannes@foi.dk, Institute of Food and Resource Economics/Production and Technology Division, Phone: 35336870
 
Study Board
Study Committee NSN
 
Course Scope
lectures40
practicals66
examination4
preparation96

206