290041 Økonomistyring i praksis

Detaljer
Fødevareøkonomisk Institut
Tidligst mulig placeringBachelor 2. år
VarighedEn blok
 
Pointværdi7.5 (ECTS)
KursustypeFælleskursus
Bachelorkursus for JØ fælleskursus for andre studieretninger.
 
EksamenSluteksamen

mundtlig eksamen


Alle hjælpemidler tilladt

Beskrivelse af eksamen: Mundtlig eksamen med udgangspunkt i projektarbejde

Vægtning: Mundtlig eksamen vægter 100%



13-skala, intern censur
 
Forudsætninger for indstilling til eksamenUdarbejdelse af projektarbejde og godkendelse af projektrapport
 
Rammer for undervisningForelæsninger understøttet af mange øvelser med case- og projektarbejde.
 
BlokplaceringBlok 2
Ugestruktur: A
 
UndervisningssprogDansk
 
Kompetenceområder
Grundvidenskab:
Kendskab til dataregistrering, behandling, anvendelse og formidling.
Viden om alternative økonomiske regnskabssystemer og regnskabsprincipper.
Forståelse af forskellige regnskabsprincipper fra det økonomiske regnskab til andre opgørelsesområder (miljø, videnstyring m.m.)

Teknologi og produktion:
Kendskab til brugernes styringsopgaver, informationsbehov og tilhørende analyseværktøjer.
Kendskab til koblingen mellem produktions- og økonomistyring.
Kendskab til specifikke budgetteringsværktøjer og deres formål.
Forståelse af specifikke problemer i forbindelse med effektiv implementering af økonomistyringssystemer.
Udvide økonomistyringen til at omfatte immaterielle behov og værdier.

Etik og værdier:
Er opmærksom på at valg af regnskabssystem og opgørelsesmetoder kan påvirke informationsværdien hos eksterne interessenter.
 
Kursets målsætning
Kurset skal dels være et introduktionskursus, der tilbydes til alle studieretninger på KVL, dels være et forudsætningsfag for et videregående kursus i strategi og ledelse i jordbruget.
 
Kursusindhold
Kurset omfatter introduktion til
- præsentationsmålingens formål og begrænsninger, regnskabsanalyse (fx økonomiske nøgletal samt deres informationsværdi og validitet)
- dansk og international regnskabslovgivning (fx årsregnskabsloven, internationale regnskabsprincipper)
- ekstern økonomiinformation til forskellige interessenter (fx Ø90 i landbruget, regnskabsberetning)
- intern omkostningsstyring (fx standardomkostninger, interne afregningsprincipper og ABC-regnskabet)
- økonomisk planlægning og budgettering (fx delkalkulation contra totalbudgettering)
- håndtering af usikkerhed i økonomistyringen (følsomhedsberegninger, break-even, finansielt beredskab mv.)
- budgetteringens tekniske og organisatoriske aspekter (fx budgetteringsprincipper, bedriftsplan, bedriftsløsningen, budgetansvar)
- økonomistyringens særlige implementeringsproblemer (fx motivation, aktualitet, beslutningsrelevans, formidling)
- krav til fremtidens økonomistyring (fx fokus på bløde værdier, innovation og værdiskabelse, decentralisering)
- integreret økonomi- og ressourcestyring (fx Balanced Scorecard, miljøregnskaber, videnregnskaber)
 
Undervisningsform
Kursets forelæsninger understøttes af øvelser og praktisk casearbejde, hvor de studerende får mulighed for aktivt at arbejde med de gennemgåede metoder og problemstillinger. Metoderne og problemstillinger relateres til jordbrugets særlige forhold. En række af de tilgængelige økonomistyringsværktøjer vil blive inddraget i casearbejdet. I de sidste to uger af kursusforløbet arbejdes der med et Økonomistyringsprojekt, der vil danne udgangspunkt for den mundtlige eksamen.
 
Kursusansvarlig
Dorthe Errebo Pedersen, dep@post.tele.dk, Fødevareøkonomisk Institut/Afdeling for Produktion og Teknologi, Tlf: 54432559
Johannes Christensen, johannes@foi.dk, Fødevareøkonomisk Institut/Afdeling for Produktion og Teknologi, Tlf: 35336870
 
Studienævn
Studienævn NSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger40
praktiske øvelser66
eksamen4
forberedelse96

206