Fødevareøkonomisk Institut | |||||||||||||
Tidligst mulig placering | Bachelor 2. år | ||||||||||||
Varighed | En blok | ||||||||||||
Pointværdi | 7.5 (ECTS) | ||||||||||||
Kursustype | Fælleskursus Bachelorkursus for JØ fælleskursus for andre studieretninger. | ||||||||||||
Eksamen | Sluteksamen mundtlig eksamen Alle hjælpemidler tilladt Beskrivelse af eksamen: Mundtlig eksamen med udgangspunkt i projektarbejde Vægtning: Mundtlig eksamen vægter 100% 13-skala, intern censur | ||||||||||||
Forudsætninger for indstilling til eksamen | Udarbejdelse af projektarbejde og godkendelse af projektrapport | ||||||||||||
Rammer for undervisning | Forelæsninger understøttet af mange øvelser med case- og projektarbejde. | ||||||||||||
Blokplacering | Blok 2 Ugestruktur: A | ||||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||
Kompetenceområder | |||||||||||||
Grundvidenskab: Kendskab til dataregistrering, behandling, anvendelse og formidling. Viden om alternative økonomiske regnskabssystemer og regnskabsprincipper. Forståelse af forskellige regnskabsprincipper fra det økonomiske regnskab til andre opgørelsesområder (miljø, videnstyring m.m.) Teknologi og produktion: Kendskab til brugernes styringsopgaver, informationsbehov og tilhørende analyseværktøjer. Kendskab til koblingen mellem produktions- og økonomistyring. Kendskab til specifikke budgetteringsværktøjer og deres formål. Forståelse af specifikke problemer i forbindelse med effektiv implementering af økonomistyringssystemer. Udvide økonomistyringen til at omfatte immaterielle behov og værdier. Etik og værdier: Er opmærksom på at valg af regnskabssystem og opgørelsesmetoder kan påvirke informationsværdien hos eksterne interessenter. | |||||||||||||
Kursets målsætning | |||||||||||||
Kurset skal dels være et introduktionskursus, der tilbydes til alle studieretninger på KVL, dels være et forudsætningsfag for et videregående kursus i strategi og ledelse i jordbruget. | |||||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||||
Kurset omfatter introduktion til - præsentationsmålingens formål og begrænsninger, regnskabsanalyse (fx økonomiske nøgletal samt deres informationsværdi og validitet) - dansk og international regnskabslovgivning (fx årsregnskabsloven, internationale regnskabsprincipper) - ekstern økonomiinformation til forskellige interessenter (fx Ø90 i landbruget, regnskabsberetning) - intern omkostningsstyring (fx standardomkostninger, interne afregningsprincipper og ABC-regnskabet) - økonomisk planlægning og budgettering (fx delkalkulation contra totalbudgettering) - håndtering af usikkerhed i økonomistyringen (følsomhedsberegninger, break-even, finansielt beredskab mv.) - budgetteringens tekniske og organisatoriske aspekter (fx budgetteringsprincipper, bedriftsplan, bedriftsløsningen, budgetansvar) - økonomistyringens særlige implementeringsproblemer (fx motivation, aktualitet, beslutningsrelevans, formidling) - krav til fremtidens økonomistyring (fx fokus på bløde værdier, innovation og værdiskabelse, decentralisering) - integreret økonomi- og ressourcestyring (fx Balanced Scorecard, miljøregnskaber, videnregnskaber) | |||||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||||
Kursets forelæsninger understøttes af øvelser og praktisk casearbejde, hvor de studerende får mulighed for aktivt at arbejde med de gennemgåede metoder og problemstillinger. Metoderne og problemstillinger relateres til jordbrugets særlige forhold. En række af de tilgængelige økonomistyringsværktøjer vil blive inddraget i casearbejdet. I de sidste to uger af kursusforløbet arbejdes der med et Økonomistyringsprojekt, der vil danne udgangspunkt for den mundtlige eksamen. | |||||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||||
Dorthe Errebo Pedersen, dep@post.tele.dk, Fødevareøkonomisk Institut/Afdeling for Produktion og Teknologi, Tlf: 54432559 Johannes Christensen, johannes@foi.dk, Fødevareøkonomisk Institut/Afdeling for Produktion og Teknologi, Tlf: 35336870 | |||||||||||||
Studienævn | |||||||||||||
Studienævn NSN | |||||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||
| |||||||||||||