290015 EU-ret - miljø, fødevarer og jordbrug

Detaljer
Fødevareøkonomisk Institut
Tidligst mulig placeringBachelor 2. år
VarighedEn blok
 
Pointværdi7.5 (ECTS)
KursustypeFælleskursus
 
EksamenSluteksamen

skriftlig og mundtlig eksamen


Alle hjælpemidler tilladt

Beskrivelse af eksamen: 1) Aflevering og bedømmelse af et mindre skriftligt projekt (synopsis) 2) Mundtlig eksamen, hvor der eksamineres med udgangspunkt i den afleverede synopsis og i pensum i øvrigt.

Vægtning: Den mundtlige og skriftlige præstation vægtes lige (50-50%) og bedømmes samlet.



13-skala, ekstern censur
 
Rammer for undervisningUndervisningen vil veksle mellem forelæsninger, øvelser og fremlæggelser fra de studerende
 
BlokplaceringBlok 1
Ugestruktur: B
 
UndervisningssprogDansk
 
Kompetenceområder
Grundvidenskab

De studerende skal på det grundvidenskabelige område opnå viden om og forståelse for EU-retlige problemstillinger.

Teknologi & produktion

På det anvendelsesorienterede område skal de studerende bibringes forståelse for håndtering og løsning af sager, der angår EU-retten, f.eks. i hvilket omfang national lovgivning/administration kan have karakter af ulovlige handelsrestriktioner. Desuden skal sikres en forståelse for EU-retten og dens stadigt stigende betydning for den nationale lovgivning og administration.

Etik & værdier

På det værdibaserede område skal de studerende kunne diskutere EU-rettens principper og værdigrundlag.
 
Kursets målsætning
Kurset sigter mod at give de studerende indsigt i EU-retten - herunder sammenhængen mellem national, EU og international lovgivning. Kendskab til EU-retten vil give de studerende et godt grundlag for efterfølgende at kunne varetage arbejdsopgaver såvel inden for den offentlige forvaltning som i erhvervs- og interesseorganisationer. Kurset retter sig bredt mod forskellige studieretninger, herunder også levnedsmiddel- og veterinæruddannelserne.
 
Kursusindhold
Kurset vil give en indføring i såvel den generelle EU-ret som den materielle EU-ret. Den generelle EU-ret omfatter bl.a. reglerne om kompetencefordelingen mellem EU og medlemsstaterne, om EU's institutioner og deres kompetencer, om lovgivningsprocedurer og om retsreglers retsvirkning. Forholdet mellem EU-systemet og WTO-systemet vil også blive berørt. Den materielle EU-ret omfatter de grundlæggende spilleregler vedrørende fri bevægelighed for bl.a. varer (handelsrestriktioner), konkurrence, statsstøtte mv. samt den mere detaljerede EU-lovgivning inden for særlige områder, bl.a. miljø, fødevarer og landbrug. Gennem udarbejdelse af et mindre skriftligt projekt(synops) får de studerende mulighed for at specialisere sig inden for disse emner. Eksempler på relevante problemstillinger kunne være berigede fødevarer, cross-compliance eller habitatdirektivet.

 
Undervisningsform
Undervisningen vil blive bygget op omkring introducerende forelæsninger vedrørende ovennævnte emner, hvor lovgivningen præsenteres og efterfølgende eksemplificeres gennem cases og/eller mindre opgaver. Endvidere forventes der at være mundtlig fremlæggelse fra de studerende af de valgte problemstillinger. Der skal udarbejdes et mindre skriftligt projekt (synops) om den valgte problemstilling.
 
Litteraturhenvisninger
Oplyses ved kursusstart
 
Kursusansvarlig
Helle Tegner Anker, hta@life.ku.dk, Fødevareøkonomisk Institut/Afdeling for Forbrug, Sundhed og Etik, Tlf: 35332321
 
Studienævn
Studienævn NSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger30
teoretiske øvelser40
forberedelse95
projektarbejde40
eksamen1

206