290007 Introduction to Managerial Economics

Details
Institute of Food and Resource Economics
Earliest Possible YearBSc. 1 year
DurationOne block
 
Credits7.5 (ECTS)
Course LevelJoint BSc and MSc
Bachelorkursus for JØ-studerende. Fælleskursus for andre studieretninger.
 
ExaminationFinal Examination

written examination


Written Exam in Lecturehall

No aid allowed

Description of Examination: 4 timers skriftlig eksamen uden hjælpemidler.

Weight: Skriftlig eksamen: 100%



13-point scale, internal examiner

Dates of Exam:
26 January 2007
 
Requirement For Attending ExamGodkendelse af mindst 75% af de stillede hjemmeopgaver (antal oplyses ved kursusstaart).
 
Organisation of TeachingForelæsning, øvelser, gruppearbejde
 
Block PlacementBlok 2
Week Structure: B
I grupperum. Tirsdage 13-15, fredage 9-11

 
Teaching LanguageDanish
 
Areas of Competence the Course Will Address
Grundvidenskab

Have forståelse for virksomheden som en økonomisk enhed (agent). Vil forstå principperne for opgørelse af en virksomheds regnskab

Teknologi & Produktion.

Have viden om økonomiske problemer, der er forbundet med en virksomheds drift. Vil være i stand til at fortolke og anvende regnskabsdata i bearbejdet form. Vil være i stand til at forstå og anvende grundlæggende produktionsøkonomiske modeller og principper til partiel optimering af faktor- og produktkombinationer i virksomhedens løbende produktion, og vil have viden om prisdannelse i forbindelse med afsætning af virksomhedens produkter. Endvidere vil den studerende have kendskab til de aktuelle økonomiske forhold i landbruget og gartnerierhvervet.

Etik og værdier.

Vil have kendskab til virksomheders målsætninger, og kendskab til de konflikter, der eksisterer i forhold til andre agenter i økonomien.


 
Course Objectives
Det er målet at gøre de studerende fortrolige med de økonomiske problemstillinger der er forbundet med en virksomheds etablering og drift. I forbindelse hermed gives en introduktion til grundlæggende økonomiske principper for økonomisk optimering og til metoder og principper for opgørelse af en virksomheds regnskab på et sådant niveau, at man forstår regnskabets funktion som en økonomisk model af virksomheden. Der bliver lagt særlig vægt på virksomheder i jordbrugs- og fødevaresektoren.
 
Course Contents
Kurset omfatter følgende hovedemner: Virksomheden som økonomisk enhed (agent). Virksomhedsformer i fødevaresektoren. Introduktion til regnskab, herunder centrale begreber vedrørende opgørelse af en virksomheds overskud, fortolkning af en virksomheds status, det dobbelte bogholderis princip og vurderingsprincipper. Fødevareproduktionens særkende. Produktionsfunktionen og dens relation til omkostninger og omkostningsfunktionen. Optimal anvendelse af produktionsfaktorer, og økonomiske principper for kombination af flere produktionsfaktorer. Omkostningsbegreber. Optimering af produktion under alternative markedsformer. Afsætning af en virksomheds produkter. Introduktion til en virksomheds drift over tid, herunder rentesregning og diskontering, samt investering og finansiering. Budgettering og planlægning. Aktuelle økonomiske forhold i jordbrugs- og fødevaresektoren. Introduktion til videregående kurser.

Andet:
Dette grundlæggende kursus i driftsøkonomi/produktionsøkonomi henvender sig til alle studerende på KVL. For JØ-studerende (og andre, der ønsker at læse flere økonomikurser) er der tale om et centralt forudsætningskursus, som også giver introduktion til indholdet af efterfølgende kurser. For studerende på andre studieretninger fungerer kurset som introduktionskursus i virksomhedsøkonomi. Viden om de produktionsøkonomiske sammenhænge er vigtig for alle kandidater, uanset om der sigtes på et job inden for private virksomheder, erhvervsorganisationer, centraladministrationen, politik, forskning eller rådgivning.
 
Teaching And Learning Methods
Undervisningen er bygget op omkring udvalgt litteratur, hvortil der ved ugentlige forelæsninger gives introduktion og læsevejledning, og hvor der er mulighed for at stille spørgsmål til stoffet og diskutere med forelæser og medstuderende. Derudover arbejder de studerende med stoffet i mindre grupper i form af beregningsøvelser og teoretiske øvelser. De studerende arbejder også med stoffet hjemme i form af en mindre projektopgave og en række egentlige hjemmeopgaver.
 
Course Litterature
Lynggaard, Peter (2001): Driftsøkonomi. Handelshøjskolens forlag. 5. udgave.
Christensen, John, Ole Christensen, Steffen Jørgensen og Mogens Nielsen (2001): Om-kostningsteori og regnskab. Odense universitetsforlag.
Qvist, F. (1998): Regnskabsvæsen og Økonomisk Styring 2. Økonomisk Sektion, Land-bohøjskolen.

 
Course Coordinator
Svend Rasmussen, sr@life.ku.dk, Institute of Food and Resource Economics/Production and Technology Division, Phone: 35332266
Lartey Lawson, law@foi.dk, Institute of Food and Resource Economics/Production and Technology Division, Phone: 35336884
Philipp Festerling, phf@foi.dk, Institute of Food and Resource Economics/Production and Technology Division, Phone: 35332299
 
Study Board
Study Committee NSN
 
Course Scope
lectures20
theoretical exercises32
preparation134
examination4
Colloquia16
Excursions0
Excursions0
supervision0

206