Institute of Food and Resource Economics | |||||||||||||||||||||
Earliest Possible Year | BSc. 1 year | ||||||||||||||||||||
Duration | One block | ||||||||||||||||||||
Credits | 7.5 (ECTS) | ||||||||||||||||||||
Course Level | Joint BSc and MSc Bachelorkursus for JØ-studerende. Fælleskursus for andre studieretninger. | ||||||||||||||||||||
Examination | Final Examination written examination Written Exam in Lecturehall No aid allowed Description of Examination: 4 timers skriftlig eksamen uden hjælpemidler. Weight: Skriftlig eksamen: 100% 13-point scale, internal examiner Dates of Exam: 26 January 2007 | ||||||||||||||||||||
Requirement For Attending Exam | Godkendelse af mindst 75% af de stillede hjemmeopgaver (antal oplyses ved kursusstaart). | ||||||||||||||||||||
Organisation of Teaching | Forelæsning, øvelser, gruppearbejde | ||||||||||||||||||||
Block Placement | Blok 2 Week Structure: B I grupperum. Tirsdage 13-15, fredage 9-11 | ||||||||||||||||||||
Teaching Language | Danish | ||||||||||||||||||||
Areas of Competence the Course Will Address | |||||||||||||||||||||
Grundvidenskab Have forståelse for virksomheden som en økonomisk enhed (agent). Vil forstå principperne for opgørelse af en virksomheds regnskab Teknologi & Produktion. Have viden om økonomiske problemer, der er forbundet med en virksomheds drift. Vil være i stand til at fortolke og anvende regnskabsdata i bearbejdet form. Vil være i stand til at forstå og anvende grundlæggende produktionsøkonomiske modeller og principper til partiel optimering af faktor- og produktkombinationer i virksomhedens løbende produktion, og vil have viden om prisdannelse i forbindelse med afsætning af virksomhedens produkter. Endvidere vil den studerende have kendskab til de aktuelle økonomiske forhold i landbruget og gartnerierhvervet. Etik og værdier. Vil have kendskab til virksomheders målsætninger, og kendskab til de konflikter, der eksisterer i forhold til andre agenter i økonomien. | |||||||||||||||||||||
Course Objectives | |||||||||||||||||||||
Det er målet at gøre de studerende fortrolige med de økonomiske problemstillinger der er forbundet med en virksomheds etablering og drift. I forbindelse hermed gives en introduktion til grundlæggende økonomiske principper for økonomisk optimering og til metoder og principper for opgørelse af en virksomheds regnskab på et sådant niveau, at man forstår regnskabets funktion som en økonomisk model af virksomheden. Der bliver lagt særlig vægt på virksomheder i jordbrugs- og fødevaresektoren. | |||||||||||||||||||||
Course Contents | |||||||||||||||||||||
Kurset omfatter følgende hovedemner: Virksomheden som økonomisk enhed (agent). Virksomhedsformer i fødevaresektoren. Introduktion til regnskab, herunder centrale begreber vedrørende opgørelse af en virksomheds overskud, fortolkning af en virksomheds status, det dobbelte bogholderis princip og vurderingsprincipper. Fødevareproduktionens særkende. Produktionsfunktionen og dens relation til omkostninger og omkostningsfunktionen. Optimal anvendelse af produktionsfaktorer, og økonomiske principper for kombination af flere produktionsfaktorer. Omkostningsbegreber. Optimering af produktion under alternative markedsformer. Afsætning af en virksomheds produkter. Introduktion til en virksomheds drift over tid, herunder rentesregning og diskontering, samt investering og finansiering. Budgettering og planlægning. Aktuelle økonomiske forhold i jordbrugs- og fødevaresektoren. Introduktion til videregående kurser. Andet: Dette grundlæggende kursus i driftsøkonomi/produktionsøkonomi henvender sig til alle studerende på KVL. For JØ-studerende (og andre, der ønsker at læse flere økonomikurser) er der tale om et centralt forudsætningskursus, som også giver introduktion til indholdet af efterfølgende kurser. For studerende på andre studieretninger fungerer kurset som introduktionskursus i virksomhedsøkonomi. Viden om de produktionsøkonomiske sammenhænge er vigtig for alle kandidater, uanset om der sigtes på et job inden for private virksomheder, erhvervsorganisationer, centraladministrationen, politik, forskning eller rådgivning. | |||||||||||||||||||||
Teaching And Learning Methods | |||||||||||||||||||||
Undervisningen er bygget op omkring udvalgt litteratur, hvortil der ved ugentlige forelæsninger gives introduktion og læsevejledning, og hvor der er mulighed for at stille spørgsmål til stoffet og diskutere med forelæser og medstuderende. Derudover arbejder de studerende med stoffet i mindre grupper i form af beregningsøvelser og teoretiske øvelser. De studerende arbejder også med stoffet hjemme i form af en mindre projektopgave og en række egentlige hjemmeopgaver. | |||||||||||||||||||||
Course Litterature | |||||||||||||||||||||
Lynggaard, Peter (2001): Driftsøkonomi. Handelshøjskolens forlag. 5. udgave. Christensen, John, Ole Christensen, Steffen Jørgensen og Mogens Nielsen (2001): Om-kostningsteori og regnskab. Odense universitetsforlag. Qvist, F. (1998): Regnskabsvæsen og Økonomisk Styring 2. Økonomisk Sektion, Land-bohøjskolen. | |||||||||||||||||||||
Course Coordinator | |||||||||||||||||||||
Svend Rasmussen, sr@life.ku.dk, Institute of Food and Resource Economics/Production and Technology Division, Phone: 35332266 Lartey Lawson, law@foi.dk, Institute of Food and Resource Economics/Production and Technology Division, Phone: 35336884 Philipp Festerling, phf@foi.dk, Institute of Food and Resource Economics/Production and Technology Division, Phone: 35332299 | |||||||||||||||||||||
Study Board | |||||||||||||||||||||
Study Committee NSN | |||||||||||||||||||||
Course Scope | |||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||