270032 Pato- and Nutritional Physiology, Diet Therapy

Details
Department of Human Nutrition
Earliest Possible YearMSc. 1 year
DurationOne block
 
Credits15 (ECTS)
Course LevelMSc
 
ExaminationFinal Examination

written examination


Written Exam in Lecturehall

All aids allowed

Description of Examination: 13-point scale, internal examiner

Dates of Exam:
12 April 2007
 
Requirement For Attending ExamI kursusforløbet afleveres en gruppebaseret, skriftlig rapport om retningslinier for klinisk ernæring på sygehus indenfor et afgrænset patientområde. Skal godkendes før eksamen.
 
Organisation of TeachingForelæsninger og øvelser.
 
Block PlacementBlok 3
Week Structure: A

Blok 3
Week Structure: B
 
Teaching LanguageDanish
 
Mandatory PrerequisitesGennemgået kurserne i Næringsstoffer og Indtag, samt Kost og sygdomsforebyggelse, eller dertil svarende pensum.
 
Restrictions30.
 
Areas of Competence the Course Will Address
Obligatorisk kursus på klinisk ernæringsstudiet. Kurset giver kompetencer inden for teknologi og produktion. Kurset samler tidligere erhvervet viden, rettet mod sammenhænge mellem sygdommes indflydelse på ernæring, ernæringsmæssige konsekvenser af sygdom og muligheder for ernæringsterapi. De studerende skal kunne redegøre for: Basale sammenhænge i kroppens funktioner, herunder interaktioner mellem fysiologiske systemer og de basale træk i cellers funktion. Skal have kendskab til sygdomme, der hyppigst ses på hospitalerne; væsentlige træk i patofysiologien bag disse; lægelige behandlingsmetoder; grundlaget for stress-metabolisme. Skal kunne anvende principperne til tværfagligt at kunne deltage i diskussion af den enkelte patients situation; planlægge ernæringsterapi, per os, i sonde og i.v.; redegøre for sygdommenes indflydelse på ernæringsbehov; monitorere målopfyldelsen og modificere ernæringsplaner i relation til udviklingen i sygdommen; opstille et program for sekundær forebygge.
 
Course Objectives
At de studerende skal kunne redegøre for ernæringsrelevante ændringer i fysiologien under sygdom, i særlig grad ved svær sygdom, hvor stofskiftet er ændret markant. At de studerende skal kunne redegøre for de væsentligste kroniske sygdomme, hvor ernæringsterapi og kostomlægning indgår i behandlingen. At de studerende selvstændigt skal kunne varetage ernæringsterapi.
 
Course Contents
Cellulære mekanismer ved sygdom: Receptorer, celledød, inflammation, signaltransduktion og immunfunktion. Kliniske og biokemiske tegn på disse, samt vurdering af graden af påvirkning af immunapparatet. Helingsprocesser, regeneration og pronose ved sygdomme. Mekanismen bag og effekten af kroniske lidelser i hjerte, mave-tarm-kanal, lunger, knogler m.v. og effekten heraf på omsætningen af mad. Metaboliske sygdomme og terapien heraf. Ernæringsterapi ved stress-metabolisme, cancer, kirurgi, dialyse og andre situationer, hvor denne terapiform forekommer.
 
Teaching And Learning Methods
Forelæsninger 2-3 gange ugentlig ved ansatte og eksterne specialister. Teoretiske øvelser relateret til forelæsningerne og gruppebaseret med afsluttede diskussion med underviser. I forløbet skrives gruppebaseret rapport om retningslinier for klinisk ernæring af en specificeret gruppe patienter. Desuden 2-4 individuelle rapporter om et udvalg af kroppens normale funktioner.
 
Course Coordinator
Jens Kondrup, jeko@life.ku.dk, Department of Human Nutrition/Clinical Nutrition, Phone: 35332491
Jens Rikardt Andersen, jra@life.ku.dk, Department of Human Nutrition/Clinical Nutrition, Phone: 35332504
 
Study Board
Study Committee LSN
 
Course Scope
lectures36
theoretical exercises112
project work60
preparation200
examination4

412