Inst. for Jordbrugsvidenskab
70 % Inst. for Fødevarevidenskab 30 % | |||||||||||||||||
Tidligst mulig placering | Master udd. (efteruddannelse) | ||||||||||||||||
Varighed | Udenfor blokstruktur | ||||||||||||||||
Pointværdi | 6 (ECTS) | ||||||||||||||||
Kursustype | Master udd. (efteruddannelse) | ||||||||||||||||
Eksamen | Sluteksamen skriftlig og mundtlig eksamen Alle hjælpemidler tilladt Beskrivelse af eksamen: Eksaminationen består af to elementer: Først fremlægger gruppens medlem(mer) den skrevne opgave. Varighed maksimalt 5 minutter pr. gruppemedlem. Derefter følger en diskussion, som tager udgangspunkt i såvel fremlæggelserne som den skrevne opgave samt pensum. Varighed 10-15 minutter pr. gruppemedlem. Vægtning: Samlet vurdering 13-skala, ekstern censur Eksamensdatoer: 28 June 2007 26 August 2007 | ||||||||||||||||
Forudsætninger for indstilling til eksamen | Indlevering af projektrapport | ||||||||||||||||
Rammer for undervisning | Undervisningsperioder: maj - juni 2007. Studiestart 1. maj 2007 | ||||||||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||||||
Kompetenceområder | |||||||||||||||||
Kompetenceområder Den studerende vil efter at have bestået eksamen have følgende kompetencer: - Forståelse af hvordan forskellige kvalitetsbegreber anvendes i praksis - Forståelse for, hvordan kvaliteten af de væsentligste råvarer kan variere afhængigt af genetisk oprindelse, produktionsmåde, behandling og opbevaring - Viden om hvilke kvalitetskrav, der stilles til de enkelte råvarer både til brug for fersk konsum og til videre forarbejdning. - Viden om, hvordan kvaliteten af de vigtigste råvarer kan måles | |||||||||||||||||
Kursets målsætning | |||||||||||||||||
At give deltagerne indblik i og biologisk forståelse for hvordan forskellige kvaliteter af råvarer fremkommer og hvordan råvarernes kvalitet indvirker på forarbejdningsprocesserne og på kvaliteten af det færdige fødevareprodukt. | |||||||||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||||||||
Vegetabilske produkter: kurset omhandler vigtige kvalitetsparametre for vegetative produkter, herunder indholdsstoffer (f.eks. protein, kulhydrat, fedt, smagsstoffer, vitaminer, mineraler), farve, renhed, udseende, form, konsistens og holdbarhed. Modulet giver indsigt i, hvordan råvarens kvalitet kan påvirkes på alle niveauer af kæden fra jord til bord: genetisk oprindelse (sortsvalg, GMO), vejrforhold, dyrkningsmetoder (f.eks. gødskning, vanding, pesticidanvendelse), skader som følge af skadevoldere, mekaniske skader, høst, rensning, transport af råvarer samt opbevaringsforhold. For animalske produkter omhandler kurset betydningen af genetisk oprindelse samt af produktionsforhold som bl.a. ernæring og fodersammensætning, opstaldningsforhold, malkning, slagtning etc. for råvarekvalitet. I modulet introduceres desuden metoder til overvågning og kontrol af kvalitetsparametre i såvel husdyr- som fiskeproduktion, ligesom kvalitetsanalyser behandles. | |||||||||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||||||||
Der afholdes 5 kursusdage (henholdsvis 2 og 3 dage), hvor de studerende undervises af fagspecialister indenfor de overnævnte områder. De studerende vælger et emnet, som har deres særlige interesse indenfor "kvalitet af råvare" og tildeles en projektvejleder. De studerende udarbejder en grupperapport, som fremlægges og forsvares til eksamen. | |||||||||||||||||
Litteraturhenvisninger | |||||||||||||||||
Litteratur vil blive udleveret ved kurset | |||||||||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||||||||
Christian Andreasen, can@life.ku.dk, Institut for Jordbrugsvidenskab/Afgrødevidenskab, Tlf: 35333453 | |||||||||||||||||
Deltagerbetaling | |||||||||||||||||
Pris: 11.250 kr. (2007 pris) | |||||||||||||||||
Studienævn | |||||||||||||||||
Study Committee for Post Experience Master's Programme | |||||||||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||||||
| |||||||||||||||||