150520 Kvalitet af råvarer

Detaljer
Inst. for Jordbrugsvidenskab   70 %
Inst. for Fødevarevidenskab   30 %
Tidligst mulig placeringMaster udd. (efteruddannelse)
VarighedUdenfor blokstruktur
 
Pointværdi6 (ECTS)
KursustypeMaster udd. (efteruddannelse)
 
EksamenSluteksamen

skriftlig og mundtlig eksamen


Alle hjælpemidler tilladt

Beskrivelse af eksamen: Eksaminationen består af to elementer: Først fremlægger gruppens medlem(mer) den skrevne opgave. Varighed maksimalt 5 minutter pr. gruppemedlem. Derefter følger en diskussion, som tager udgangspunkt i såvel fremlæggelserne som den skrevne opgave samt pensum. Varighed 10-15 minutter pr. gruppemedlem.

Vægtning: Samlet vurdering



13-skala, ekstern censur

Eksamensdatoer:
28 June 2007
26 August 2007
 
Forudsætninger for indstilling til eksamenIndlevering af projektrapport
 
Rammer for undervisningUndervisningsperioder: maj - juni 2007. Studiestart 1. maj 2007
 
UndervisningssprogDansk
 
Kompetenceområder
Kompetenceområder
Den studerende vil efter at have bestået eksamen have følgende kompetencer:
- Forståelse af hvordan forskellige kvalitetsbegreber anvendes i praksis
- Forståelse for, hvordan kvaliteten af de væsentligste råvarer kan variere afhængigt af genetisk oprindelse, produktionsmåde, behandling og opbevaring
- Viden om hvilke kvalitetskrav, der stilles til de enkelte råvarer både til brug for fersk konsum og til videre forarbejdning.
- Viden om, hvordan kvaliteten af de vigtigste råvarer kan måles

 
Kursets målsætning
At give deltagerne indblik i og biologisk forståelse for hvordan forskellige kvaliteter af råvarer fremkommer og hvordan råvarernes kvalitet indvirker på forarbejdningsprocesserne og på kvaliteten af det færdige fødevareprodukt.
 
Kursusindhold
Vegetabilske produkter: kurset omhandler vigtige kvalitetsparametre for vegetative produkter, herunder indholdsstoffer (f.eks. protein, kulhydrat, fedt, smagsstoffer, vitaminer, mineraler), farve, renhed, udseende, form, konsistens og holdbarhed. Modulet giver indsigt i, hvordan råvarens kvalitet kan påvirkes på alle niveauer af kæden fra jord til bord: genetisk oprindelse (sortsvalg, GMO), vejrforhold, dyrkningsmetoder (f.eks. gødskning, vanding, pesticidanvendelse), skader som følge af skadevoldere, mekaniske skader, høst, rensning, transport af råvarer samt opbevaringsforhold.
For animalske produkter omhandler kurset betydningen af genetisk oprindelse samt af produktionsforhold som bl.a. ernæring og fodersammensætning, opstaldningsforhold, malkning, slagtning etc. for råvarekvalitet. I modulet introduceres desuden metoder til overvågning og kontrol af kvalitetsparametre i såvel husdyr- som fiskeproduktion, ligesom kvalitetsanalyser behandles.

 
Undervisningsform
Der afholdes 5 kursusdage (henholdsvis 2 og 3 dage), hvor de studerende undervises af fagspecialister indenfor de overnævnte områder. De studerende vælger et emnet, som har deres særlige interesse indenfor "kvalitet af råvare" og tildeles en projektvejleder. De studerende udarbejder en grupperapport, som fremlægges og forsvares til eksamen.
 
Litteraturhenvisninger
Litteratur vil blive udleveret ved kurset
 
Kursusansvarlig
Christian Andreasen, can@life.ku.dk, Institut for Jordbrugsvidenskab/Afgrødevidenskab, Tlf: 35333453
 
Deltagerbetaling
Pris: 11.250 kr. (2007 pris)
 
Studienævn
Study Committee for Post Experience Master's Programme
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger20
praktiske øvelser5
projektarbejde220
vejledning3
eksamen1
forberedelse20

269