103569 Praktisk kødkontrol og hygiejnisk tilsyn

Detaljer
Inst. for Veterinær Patobiologi
Tidligst mulig placeringKandidat 1.år til Kandidat 2. år
VarighedFire blokke
 
Pointværdi3 (ECTS)
KursustypeKandidatkursus
 
EksamenSluteksamen

skriftlig prøve

Praktisk eksamen


Alle hjælpemidler tilladt

Beskrivelse af eksamen: Praktisk skriftlig eksamen.

bestået/ikke bestået, ekstern censur
 
Rammer for undervisningSe specialplan fra instituttet på CampusNet. Kurset udbydes sidste gang i efteråret 2006 som led i overflytningsordningen (V10 og V11). undervisning i 2 uger (9 dage) på V10 eller V11. Undervisningen foregår på Slageriskolen i Roskilde.
 
BlokplaceringBlok 1

Blok 2
Ugestruktur: Udenfor ugestruktur
 
UndervisningssprogDansk
 
Obligatoriske forudsætninger103611 
103700 
103528 
103623 
Almindelig patologi, Infektionsmikrobiologi, Fødevare- og miljøhygiejne samt fiskesygdomme og Speciel patologi
 
Kompetenceområder
Der skal ikke beskrives kompetencemål.
 
Kursets målsætning
Undervisningen omfatter praktisk kødkontrol og hygiejnisk tilsyn, som fastlagt i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeris gældende lovgivning på området.
Formålet er at opnå færdigheder og indsigt i praktisk kødkontrol og hygiejnisk tilsyn, hvilket betinges af, at den studerende har bestået de under forudsætninger nævnte fag før kursus påbegyndes. Den studerende vil herefter kunne indgå i veterinærkontrollens arbejde, såvel på de private, som på de eksportautoriserede virksomheder.
 
Kursusindhold
Det lovgivningsmæssige grundlag gennemgås.
Den praktiske kødkontrol indøves på slagtegangen (svin/kreatur), ved brug af patologiske/anatomiske præparater samt ved udvidede undersøgelser (efterkontrol), og der lægges desuden vægt på veterinærkontrollens rolle i bekæmpelse af zoonotiske agens i slagtemiljøet.
Under kurset udarbejdes en hygiejnerapport på baggrund af selvstændigt udført hygiejnetilsyn med tilhørende rengøringskontrol.
Rapporten baseres på den for eksportautoriserede slagterier og kødvikrsomheder gældende lovgivning. Endvidere skal der i tilknytning til hygiejnerapporten udarbejdes et kontrolprogram efter HACCP-princippet.
 
Undervisningsform
Særlige forhold: Fra Slagteriskolen i Roskilde er modtaget meddelelse om, at i h.t. Veterinærdirektoratets bekendtgørelse nr. 317 af 10. juni 1993 skal alle, som håndterer fersk kød, dvs. også deltagere ved kurset i praktisk kødkontrol, underkastes en helbredskontrol med henblik på udstedelse af en helbredsattest. Blanket til helbredsattest kan hentes i Studieforvaltningen. Helbredsattesten kan uden udgift udstedes af KVLs læge, Bülowsvej 2 C, tlf. 3322 8071. Attesten skal efterfølgende afleveres til Skoleslagteriet i Roskilde på 1. mødedag.
 
Litteraturhenvisninger
Der udleveres kursusmateriale ved kursets start.
 
Kursusansvarlig
Kirsten Jørgensen, kj@life.ku.dk, Institut for Veterinær Patobiologi/Faggruppen for Mikrobiologi, Tlf: 35332770
 
Studienævn
Studienævn V
 
Kursusbeskrivelsesomfang
praktiske øvelser67
eksamen3
teoretiske øvelser20

90