Inst. for Basal Husdyr- og Veterinærvidenskab
85 % Inst. for Produktionsdyr og Heste 15 % | |||||||||||||||
Tidligst mulig placering | Bachelor 2. år | ||||||||||||||
Varighed | En blok | ||||||||||||||
Pointværdi | 5 (ECTS) | ||||||||||||||
Kursustype | Bachelorkursus | ||||||||||||||
Eksamen | Sluteksamen mundtlig eksamen Alle hjælpemidler tilladt Beskrivelse af eksamen: Individuel eksamen baseret på en i kurset udarbejdet rapport Vægtning: 50% Rapport 50% Eksamen bestået/ikke bestået, intern censur | ||||||||||||||
Rammer for undervisning | Forelæsninger, øvelser og ekskursion | ||||||||||||||
Blokplacering | Blok 1 Ugestruktur: Udenfor ugestruktur | ||||||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||||
Anbefalede forudsætninger | Basal Genetik | ||||||||||||||
Kompetenceområder | |||||||||||||||
Grundvidenskab: Viden om og forståelse af kvantitativ genetik, genetisk diagnostik, samt avl. Teknologi og produktion: Kendskab til genetiske tests og praktisk avlsarbejde Etik og værdier: At kunne vurdere anvendelsesmulighederne for genetiske tests, samt deres fordele og ulemper. At kunne vurdere avlsstrategier | |||||||||||||||
Kursets målsætning | |||||||||||||||
Kurset giver en indføring i den praktiske anvendelse af de begreber og teknikker der blev introduceret i Basal Genetik. Den studerende skal opnå et grundlæggende kendskab til de redskaber der er til rådighed indenfor moderne husdyravl, herunder genetiske tests og avlsværdivurderinger. Kurset giver desuden et overordnet kendskab til praktisk avl indenfor de enkelte dyrearter og racer. | |||||||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||||||
Kurset omfatter følgende emner: Aspekter vedrørende anvendelsen af genetiske tests i husdyravlen, Cytogenetik, Kvantitativ genetik herunder definition og anvendelse af begreberne heritabilitet, tærskelegenskab, avlsværdi, genetisk korrelation og selektionsrespons. Organisation og gennem førelse af praktisk husdyravl, herunder renavlsprogrammer, krydsnings-produktion og beskrivelse af populationsstrukturer indenfor svin, kvæg, får, hest, pelsdyr, fisk, fjerkræ hund og kat. | |||||||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||||||
Forelæsninger, cases, teoretiske øvelser, ekskursion | |||||||||||||||
Litteraturhenvisninger | |||||||||||||||
Genetics - From Genes to Genomes 2nd ed. Hartwell LH, Hood L, Goldberg ML, Reynolds AE, Silver LM, Veres RC. McGraw-Hill, New York, USA, 2004 Supplerende materiale | |||||||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||||||
Merete Fredholm, mf@life.ku.dk, Institut for Basal Husdyr- og Veterinærvidenskab/Genetik & Bioinformatik, Tlf: 35333074 Helle Friis Proschowsky, hfp@life.ku.dk, Institut for Basal Husdyr- og Veterinærvidenskab/Genetik & Bioinformatik, Tlf: 35333067 | |||||||||||||||
Studienævn | |||||||||||||||
Studienævn V | |||||||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||||
| |||||||||||||||