300041 Retsmedicin og kødkontrol - Praktisk kødkontrol

Detaljer
Inst. for Veterinær Patobiologi
Tidligst mulig placeringKandidat 2. år
VarighedUdenfor blokstruktur
 
Pointværdi3 (ECTS)
KursustypeKandidatkursus
 
EksamenSluteksamen

skriftlig prøve

Praktisk eksamen


uden hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: Godkendelse af tilsynsrapport inklusiv rengøringskontrol samt HACCP-rapport. Beståelse af kødkontroleksamen (praktisk/skriftlig eksamen). Ved kødkontroleksamen skal min. 50% være besvaret rigtigt.

Vægtning: Vægtes lige



bestået/ikke bestået, ekstern censur
 
Rammer for undervisningKurset er hovedsageligt et praktiskt kursus, der foregår på Slagteriskolen i Roskilde
 
BlokplaceringUdenfor blokstruktur
Ugestruktur: Udenfor ugestruktur, To uger (ni dage) på kandidatår 2 (blok 3 eller 4) eller kandidatår 3 (blok 1 eller 2).
 
UndervisningssprogDansk
 
Obligatoriske forudsætningerTemakursus: Klinik og Patologi - de kurser der indgår i dette temakursus
 
Kompetenceområder
Grundvidenskab:
Kendskab til praktisk kødkontrol og hygiejnisk tilsyn efter gældende lovgivning på området.

Teknologi og produktion:
Anvendelse af principper og metoder indenfor praktisk kødkontrol og hygiejnisk tilsyn.
 
Kursets målsætning
Undervisningen omfatter praktisk kødkontrol og hygiejnisk tilsyn efter gældende lovgivning på området.
Formålet er at opnå færdigheder og indsigt i praktisk kødkontrol og hygiejnisk tilsyn, hvilket betinges af, at den studerende har bestået de under forudsætninger nævnte fag før kursus påbegyndes. Den studerende vil herefter kunne indgå i veterinærkontrollens arbejde, såvel på de private, som på de eksportautoriserede virksomheder.
 
Kursusindhold
Det lovgivningsmæssige grundlag gennemgås.
Den praktiske kødkontrol, herunder udvidede undersøgelser (efterkontrol), indøves på slagteri (svin/kreatur), og ved brug af patologiske/anatomiske præparater bibringes forståelse for fortolkning af patologiske fund. Der lægges desuden vægt på veterinærkontrollens rolle i bekæmpelse af zoonotiske agens i slagtemiljøet.
Under kurset udarbejdes en hygiejnerapport på baggrund af selvstændigt udført hygiejnetilsyn med tilhørende rengøringskontrol.
Rapporten baseres på den for eksportautoriserede slagterier og kødvirksomheder gældende lovgivning. Endvidere skal der i tilknytning til hygiejnerapporten udarbejdes et kontrolprogram efter HACCP-princippet.
 
Undervisningsform
Forelæsninger, seminarer, selvstændige opgaver og praktiske øvelser Særlige forhold: I henhold til Veterinærdirektoratets bekendtgørelse nr. 317 af 10. juni 1993 skal alle, som håndterer fersk kød, dvs. også deltagere ved kurset i praktisk kødkontrol, underkastes en helbredskontrol med henblik på udstedelse af en helbredsattest. Blanket til helbredsattest kan hentes i Studieforvaltningen. Helbredsattesten kan uden udgift udstedes af KVLs læge Bolette Balslev, Bülowsvej 2 C, tlf. 3322 8071. Attesten skal efterfølgende afleveres til Skoleslagteriet i Roskilde på 1. mødedag.
 
Litteraturhenvisninger
Der udleveres kursusmateriale ved kursus start
 
Kursusansvarlig
Kirsten Jørgensen, kj@life.ku.dk, Institut for Veterinær Patobiologi/Faggruppen for Mikrobiologi, Tlf: 35332770
 
Studienævn
Studienævn V
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger22
praktiske øvelser29
eksamen1
projektarbejde10
forberedelse20

82