Inst. for Veterinær Patobiologi | |||||||||||||
Tidligst mulig placering | Bachelor 3. år | ||||||||||||
Varighed | En blok | ||||||||||||
Pointværdi | 4 (ECTS) | ||||||||||||
Kursustype | Bachelorkursus | ||||||||||||
Eksamen | Sluteksamen skriftlig prøve Skriftlig auditorieeksamen Alle hjælpemidler tilladt Beskrivelse af eksamen: 4 timer skriftlig eksamen bestået/ikke bestået, intern censur Eksamensdatoer: 28 January 2006 | ||||||||||||
Rammer for undervisning | Teoretisk kursus baseret på forelæsninger og casestudier, hvor væsentlige problemstillinger og metoder eksemplificeres ved nogle få praktiske laboratorieøvelser. i 2005: Bachelor 3. år blok 2 i 2006: Bachelor 3. år blok 1 | ||||||||||||
Blokplacering | Blok 2 Ugestruktur: Udenfor ugestruktur | ||||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||
Anbefalede forudsætninger | kem, cellebiologi og vet. fysiologi | ||||||||||||
Kompetenceområder | |||||||||||||
Grundvidenskab: Viden om de hyppigste årsager til forgiftninger hos dyr og mennesker, disses diagnostik og behandling. Teknologi og produktion: Forståelse af toksikologiske metoder Etik og værdier: Erhverve sig et fagsprog med henblik på at kunne læse faglitteratur og diskutere om toksikologi og toksikologisk afprøvning under anvendelse af forsøgsdyr i et etisk perspektiv. | |||||||||||||
Kursets målsætning | |||||||||||||
Kurset har som mål at give de studerende det nødvendige, basale grundlag for at forstå toksikologiske metoder og mekanismer bag toksiske virkninger samt viden om de hyppigste årsager til forgiftninger, disses diagnostik og behandling. | |||||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||||
Kurset beskriver de vigtigste grupper af toksiske forbindelser af relevans for fødevarer, foderstoffer og veterinære forgiftninger, disses oprindelse og forekomst samt deres toksiske effekter og mekanismerne bag. Der gives en introduktion til toksikologiske testmetoder og til baggrunden for beregning af acceptabel daglig indtagelse (ADI), og maksimale grænseværdier (MRL) for kemiske forbindelser i levnedsmidler. De hyppigste årsager til forgiftning af husdyr og familiedyr, herunder diagnostik og behandling omtales. Endvidere erhverves kendskab til anvendelsen af jordbrugskemikalier, herunder pesticider, samt til mulige kliniske, levnedsmiddelhygiejniske og øko-toksikologiske konsekvenser af denne anvendelse. De studerende stifter bekendskab med principperne for opstilling af relevante risikoanalyser, samt de vigtigste love og bekendtgørelser. | |||||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||||
Forelæsninger, casestudier og øvelser. Kurset undervises integreret med kurserne "Mikrobiel fødevaresikkerhed" og "Miljøhygiejne". | |||||||||||||
Litteraturhenvisninger | |||||||||||||
Skal foreligge fra instituttet senest 1 måned før kurset starter | |||||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||||
Leon Brimer, lbr@life.ku.dk, Institut for Veterinær Patobiologi/Faggruppen for Biomedicin, Tlf: 35333181 | |||||||||||||
Studienævn | |||||||||||||
Studienævn V | |||||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||
| |||||||||||||