Inst. for Basal Husdyr- og Veterinærvidenskab | |||||||||||
Tidligst mulig placering | Bachelor 3. år | ||||||||||
Varighed | En blok | ||||||||||
Pointværdi | 5 (ECTS) | ||||||||||
Kursustype | Bachelorkursus | ||||||||||
Eksamen | Løbende eksamen skriftlig prøve Alle hjælpemidler tilladt Beskrivelse af eksamen: 80% af opgaverne skal afleveres og godkendes. En opgave vil danne grundlag for bedømmelse af den studerende. Vægtning: I 2005/2006 bedømmes kurset efter 13 skala, da det indgår istedet for 103242 Ernæring i den samlede beregning af populationsbiologi 103400 13-skala, intern censur | ||||||||||
Rammer for undervisning | Forelæsninger og teoretiske øvelser i 2005: bachelor 3. år blok 2 i 2006: bachelor 3. år blok 1 | ||||||||||
Blokplacering | Blok 2 Ugestruktur: Udenfor ugestruktur | ||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||
Anbefalede forudsætninger | Biologisk basiskursus, Veterinært grundkursus, Patobiologisk grundkursus | ||||||||||
Kompetenceområder | |||||||||||
Grundvidenskab Kendskab til karakteristiske egenskaber ved fodermidlerne. Kendskab til egnede fodermidler til produktions- og familiedyr. Kendskab til grundlæggende principper vedrørende fastlæggelse af næringsbehov til raske og syge dyr. Kendskab til sygdomsforebyggende ernæring. Kendskab til diætik af hund og kat. Viden om næringsstoffers fordøjelse, omsætning og udnyttelse hos produktions- og familiedyr. Forståelse af de enkelte dyrearters ernæringsmæssige behov ved forskellige livsytringer. Teknologi og produktion: Anvende ernæringsmæssige og fodringsmæssige principper, begreber og metoder til vurdering af standardfoderplaner, diæter og sammenhæng mellem ernæring og sygdom. Etik og værdier: Erhverver sig et fagsprog med henblik på at kunne diskutere i, med og om ernæring og fodring. | |||||||||||
Kursets målsætning | |||||||||||
Grundlæggende og anvendt kendskab til kroppens kvantitative energi- og næringsstofomsætning, dyrenes behov og normer i relation til livsytringer, fodermidlernes sammensætning, kvalitet og egnethed til både produktions- og familiedyr. Vurdering af standardfoderplaner og diæter. | |||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||
Kvantitativ beskrivelse af de forskellige dyrearters fordøjelse og omsætning af energi- og næringsstoffer til forskellige livsytringer (ex. vedligehold, vækst, reproduktion, laktation). Baggrund for bestemmelse af energi- og næringsstofbehov og -normer for produktions- og familiedyr kombineret med et grundlæggende kendskab til egnede fodermidler for disse dyr, herunder påvirkning af produktkvalitet. Beskrivelse af fodermidlernes kemiske sammensætning og værdi, karakteristiske egenskaber og risiko for indhold af uønskede eller ernæringsskadelige stoffer. Vurdering af standardfoderplaner også i relation til ernæringens betydning som årsag til sygdom samt brug af diæter i forbindelse med forskellige lidelser. | |||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||
Forelæsninger og øvelser med vejledning samt arbejde i grupper med opgaver og cases. | |||||||||||
Litteraturhenvisninger | |||||||||||
Endnu ikke afklaret på grund kursusomlægning. Skal foreligge fra instituttet senest 1 måned før kursusstart | |||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||
Anne-Helene Tauson, aht@life.ku.dk, Institut for Basal Husdyr- og Veterinærvidenskab/Husdyrernæring, Tlf: 35333039 | |||||||||||
Studienævn | |||||||||||
Studienævn V | |||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||
| |||||||||||