290039 Managerial Management Accounting and Decision Tools.

Details
Institute of Food and Resource Economics
Earliest Possible YearBSc. 3 year
DurationOne block
 
Credits7.5 (ECTS)
Course LevelJoint BSc and MSc
Bach.kursus for jø fælleskursus for andre studieretninger.
 
ExaminationFinal Examination

written examination


Written Exam in Lecturehall

All aids allowed

Description of Examination: 4 timers skriftlig eksamen.

Weight: 100% skriftlig eksamen.



13-point scale, internal examiner

Dates of Exam:
28 January 2006
 
Organisation of TeachingForelæsninger understøttet af mange øvelser.
 
Block PlacementBlok 2
Week Structure: A
 
Teaching LanguageDanish
 
Areas of Competence the Course Will Address
Grundvidenskab:
Kendskab til dataregistrering, behandling, anvendelse og formidling.
Viden om alternative økonomiske regnskabssytemer og regnskabsprincipper.
Forståelse af forskellige regnskabsprincipper fra det økonomiske regnskab til andre opgørelsesområder (miljø, videnstyring m.m.)

Teknologi og produktion:
Kendskab til brugernes styringsopgaver, informationsbehov og tilhørende analyseværktøjer.
Kendskab til koblingen mellem produktions- og økonomistyring.
Kendskab til specifikke budgetteringsværktøjer og deres formål.
Forståelse af specifikke problemer i forbindelse med effektiv implementering af økonomistyringssystemer.
Udvide økonomistyringen til at omfatte immaterielle behov og værdier.

Etik og værdier:
Er opmærksom på at valg af regnskabssystem og opgørelsesmetoder kan påvirke informationsværdien hos eksterne interessenter.
Kan diskutere hvordan herskende værdisystemer kan påvirke økonomistyringens udformning og anvendelse.
 
Course Objectives
Kurset skal dels være et introduktionskursus, der tilbydes til alle studieretninger på KVL, dels være et forudsætininsfag for et videregående kursus i strategi og ledelse i jordbruget.
 
Course Contents
Kurset omfatter introduktion til
- økonomisk præstationsmåling (fx dataregistrering, kontering, databehandling)
- præsentationsmålingens formål og begrænsninger (fx økonomiske nøgletal samt deres informationsværdi og validitet)
- dansk og international regnskabslovgivning (fx årsregnskabsloven, internationale regnskabsprincipper)
- ekstern økonomiinformation til forskellige interessenter (fx Ø90 i landbruget, regnskabsberetning)
- intern omkostningsstyring (fx standardomkostninger, interne afregningsprincipper og ABC-regnskabet)
- økonomisk planlægning og budgettering (fx planlægning og usikkerhed, delkalkulation contra totalbudgettering)
- budgetteringens tekniske og organisatoriske aspekter (fx budgetteringsprincipper, bedriftsplan, bedriftsløsningen, budgetansvar)
- økonomistyringens særlige implementeringsproblemer (fx motivation, aktualitet, beslutningsrelevans, formidling)
- krav til fremtidens økonomistyring (fx fokus på bløde værdier, innovation og værdiskabelse, decentralisering)
- integreret økonomi- og ressourcestyring (fx Balanced Scorecard, miljøregnskaber, videnregnskaber)
 
Teaching And Learning Methods
Kursets forelæsninger skal understøttes af øvelser, hvor de studerende får mulighed for aktivt at arbejde med de gennemgåede metoder og problemstillinger. Metoderne og problemstillinger relateres til jordbrugets særlige forhold.
 
Course Coordinator
Henrik Zobbe, hz@life.ku.dk, Institute of Food and Resource Economics/Management, Phone: 35336810
Dorthe Errebo Pedersen, dep@post.tele.dk, Institute of Food and Resource Economics/Production and Technology Division, Phone: 54432559
 
Study Board
Study Committee NSN
 
Course Scope
lectures40
practicals66
examination4
preparation96

206