Institute of Food and Resource Economics | |||||||||||||
Earliest Possible Year | BSc. 3 year | ||||||||||||
Duration | One block | ||||||||||||
Credits | 7.5 (ECTS) | ||||||||||||
Course Level | Joint BSc and MSc Bach.kursus for jø fælleskursus for andre studieretninger. | ||||||||||||
Examination | Final Examination written examination Written Exam in Lecturehall All aids allowed Description of Examination: 4 timers skriftlig eksamen. Weight: 100% skriftlig eksamen. 13-point scale, internal examiner Dates of Exam: 28 January 2006 | ||||||||||||
Organisation of Teaching | Forelæsninger understøttet af mange øvelser. | ||||||||||||
Block Placement | Blok 2 Week Structure: A | ||||||||||||
Teaching Language | Danish | ||||||||||||
Areas of Competence the Course Will Address | |||||||||||||
Grundvidenskab: Kendskab til dataregistrering, behandling, anvendelse og formidling. Viden om alternative økonomiske regnskabssytemer og regnskabsprincipper. Forståelse af forskellige regnskabsprincipper fra det økonomiske regnskab til andre opgørelsesområder (miljø, videnstyring m.m.) Teknologi og produktion: Kendskab til brugernes styringsopgaver, informationsbehov og tilhørende analyseværktøjer. Kendskab til koblingen mellem produktions- og økonomistyring. Kendskab til specifikke budgetteringsværktøjer og deres formål. Forståelse af specifikke problemer i forbindelse med effektiv implementering af økonomistyringssystemer. Udvide økonomistyringen til at omfatte immaterielle behov og værdier. Etik og værdier: Er opmærksom på at valg af regnskabssystem og opgørelsesmetoder kan påvirke informationsværdien hos eksterne interessenter. Kan diskutere hvordan herskende værdisystemer kan påvirke økonomistyringens udformning og anvendelse. | |||||||||||||
Course Objectives | |||||||||||||
Kurset skal dels være et introduktionskursus, der tilbydes til alle studieretninger på KVL, dels være et forudsætininsfag for et videregående kursus i strategi og ledelse i jordbruget. | |||||||||||||
Course Contents | |||||||||||||
Kurset omfatter introduktion til - økonomisk præstationsmåling (fx dataregistrering, kontering, databehandling) - præsentationsmålingens formål og begrænsninger (fx økonomiske nøgletal samt deres informationsværdi og validitet) - dansk og international regnskabslovgivning (fx årsregnskabsloven, internationale regnskabsprincipper) - ekstern økonomiinformation til forskellige interessenter (fx Ø90 i landbruget, regnskabsberetning) - intern omkostningsstyring (fx standardomkostninger, interne afregningsprincipper og ABC-regnskabet) - økonomisk planlægning og budgettering (fx planlægning og usikkerhed, delkalkulation contra totalbudgettering) - budgetteringens tekniske og organisatoriske aspekter (fx budgetteringsprincipper, bedriftsplan, bedriftsløsningen, budgetansvar) - økonomistyringens særlige implementeringsproblemer (fx motivation, aktualitet, beslutningsrelevans, formidling) - krav til fremtidens økonomistyring (fx fokus på bløde værdier, innovation og værdiskabelse, decentralisering) - integreret økonomi- og ressourcestyring (fx Balanced Scorecard, miljøregnskaber, videnregnskaber) | |||||||||||||
Teaching And Learning Methods | |||||||||||||
Kursets forelæsninger skal understøttes af øvelser, hvor de studerende får mulighed for aktivt at arbejde med de gennemgåede metoder og problemstillinger. Metoderne og problemstillinger relateres til jordbrugets særlige forhold. | |||||||||||||
Course Coordinator | |||||||||||||
Henrik Zobbe, hz@life.ku.dk, Institute of Food and Resource Economics/Management, Phone: 35336810 Dorthe Errebo Pedersen, dep@post.tele.dk, Institute of Food and Resource Economics/Production and Technology Division, Phone: 54432559 | |||||||||||||
Study Board | |||||||||||||
Study Committee NSN | |||||||||||||
Course Scope | |||||||||||||
| |||||||||||||