Fødevareøkonomisk Institut | |||||||||||||
Tidligst mulig placering | Bachelor 3. år | ||||||||||||
Varighed | En blok | ||||||||||||
Pointværdi | 7.5 (ECTS) | ||||||||||||
Kursustype | Fælleskursus Bach.kursus for jø fælleskursus for andre studieretninger. | ||||||||||||
Eksamen | Sluteksamen skriftlig prøve Skriftlig auditorieeksamen Alle hjælpemidler tilladt Beskrivelse af eksamen: 4 timers skriftlig eksamen. Vægtning: 100% skriftlig eksamen. 13-skala, intern censur Eksamensdatoer: 28 January 2006 | ||||||||||||
Rammer for undervisning | Forelæsninger understøttet af mange øvelser. | ||||||||||||
Blokplacering | Blok 2 Ugestruktur: A | ||||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||
Kompetenceområder | |||||||||||||
Grundvidenskab: Kendskab til dataregistrering, behandling, anvendelse og formidling. Viden om alternative økonomiske regnskabssytemer og regnskabsprincipper. Forståelse af forskellige regnskabsprincipper fra det økonomiske regnskab til andre opgørelsesområder (miljø, videnstyring m.m.) Teknologi og produktion: Kendskab til brugernes styringsopgaver, informationsbehov og tilhørende analyseværktøjer. Kendskab til koblingen mellem produktions- og økonomistyring. Kendskab til specifikke budgetteringsværktøjer og deres formål. Forståelse af specifikke problemer i forbindelse med effektiv implementering af økonomistyringssystemer. Udvide økonomistyringen til at omfatte immaterielle behov og værdier. Etik og værdier: Er opmærksom på at valg af regnskabssystem og opgørelsesmetoder kan påvirke informationsværdien hos eksterne interessenter. Kan diskutere hvordan herskende værdisystemer kan påvirke økonomistyringens udformning og anvendelse. | |||||||||||||
Kursets målsætning | |||||||||||||
Kurset skal dels være et introduktionskursus, der tilbydes til alle studieretninger på KVL, dels være et forudsætininsfag for et videregående kursus i strategi og ledelse i jordbruget. | |||||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||||
Kurset omfatter introduktion til - økonomisk præstationsmåling (fx dataregistrering, kontering, databehandling) - præsentationsmålingens formål og begrænsninger (fx økonomiske nøgletal samt deres informationsværdi og validitet) - dansk og international regnskabslovgivning (fx årsregnskabsloven, internationale regnskabsprincipper) - ekstern økonomiinformation til forskellige interessenter (fx Ø90 i landbruget, regnskabsberetning) - intern omkostningsstyring (fx standardomkostninger, interne afregningsprincipper og ABC-regnskabet) - økonomisk planlægning og budgettering (fx planlægning og usikkerhed, delkalkulation contra totalbudgettering) - budgetteringens tekniske og organisatoriske aspekter (fx budgetteringsprincipper, bedriftsplan, bedriftsløsningen, budgetansvar) - økonomistyringens særlige implementeringsproblemer (fx motivation, aktualitet, beslutningsrelevans, formidling) - krav til fremtidens økonomistyring (fx fokus på bløde værdier, innovation og værdiskabelse, decentralisering) - integreret økonomi- og ressourcestyring (fx Balanced Scorecard, miljøregnskaber, videnregnskaber) | |||||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||||
Kursets forelæsninger skal understøttes af øvelser, hvor de studerende får mulighed for aktivt at arbejde med de gennemgåede metoder og problemstillinger. Metoderne og problemstillinger relateres til jordbrugets særlige forhold. | |||||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||||
Henrik Zobbe, hz@life.ku.dk, Fødevareøkonomisk Institut/Direktion, Tlf: 35336810 Dorthe Errebo Pedersen, dep@post.tele.dk, Fødevareøkonomisk Institut/Afdeling for Produktion og Teknologi, Tlf: 54432559 | |||||||||||||
Studienævn | |||||||||||||
Studienævn NSN | |||||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||
| |||||||||||||