Fødevareøkonomisk Institut | |||||||||||||||||||||
Tidligst mulig placering | Bachelor 1. år | ||||||||||||||||||||
Varighed | En blok | ||||||||||||||||||||
Pointværdi | 7.5 (ECTS) | ||||||||||||||||||||
Kursustype | Bachelorkursus Bachelorkursus for Naturressourcer. JØ-studerende kan ikke deltage, da faget er indeholdt i JØ-uddannelsens grundpakke. | ||||||||||||||||||||
Eksamen | Sluteksamen skriftlig prøve Skriftlig auditorieeksamen uden hjælpemidler Beskrivelse af eksamen: Skriftlig 4-timers prøve uden hjælpemidler Vægtning: 100% 13-skala, intern censur Eksamensdatoer: 22 June 2006 | ||||||||||||||||||||
Rammer for undervisning | Forelæsninger og øvelser | ||||||||||||||||||||
Blokplacering | Blok 4 Ugestruktur: C | ||||||||||||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||||||||||
Kompetenceområder | |||||||||||||||||||||
Grundvidenskab: Ved afslutning af kurset skal den studerende have opnået kendskab til økonomiens hovedteorier og metoder. Den studerende får et vist begrænset kendskab til det teknisk-formelle økonomiske begrebsapparat, der er nødvendigt for videregående økonomistudier. Teknologi & produktion: De studerende gives forståelse for, hvilke praktiske problemstillinger økonomien behandler Etik & værdier Forståelse for værdigrundlaget for de økonomiske teorier. | |||||||||||||||||||||
Kursets målsætning | |||||||||||||||||||||
Kurset skal giver alle, der har interesse for økonomi, et vist overblik over økonomiens hovedproblemstillinger og metoder, samt give de studerende en række redskaber, der kan bruges somintroduktion til fortsatte økonomistudier. | |||||||||||||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||||||||||||
Kurset giver en kort, afrundet introduktion til de økonomiske problemstillinger og metoder, idet der lægges begrænset vægt på at indøve det teknisk-formelle økonomiske begrebsapparat, der er nødvendigt for videregående økonomistudier. Kurset giver en generel introduktion til økonomi, men i det omfang, det er muligt, vil eksempler og illustrationer være hentet fra jordbrugs- og miljøområdet. Mere konkret vil den studerende få kendskab til følgende emner: . den enkelte virksomheds og den enkelte forbrugers beslutninger . prisdannelse for forskellige markeder, navnlig markedsformerne fuldkommen konkurrence og monopol. . Velfærdsøkonomiens grundlag, herunder komplikationer som eksterne effekter og offentlige goder. Mulighederne for at bruge cost-benefit-analyse som beslutningsgrundlag diskuteres. Disse mikroøkonomiske emner udgør hovedparten af kurset, men de studerende præsenteres også for makroøkonomiske problemstillinger, hvor den studerende vil få kendskab til nationalregnskabsteori, arbejdsløshed og inflation, internationale økonomiske relationer samt økonomisk politik. | |||||||||||||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||||||||||||
Undervisningen vil bestå af traditionelle forelæsninger hvor centrale dele af pensum gennemgåes. For at sikre de studerende mulighed for indlæring vil der være en række praktiske og teoretiske velser hvor de enkel- og gruppevis arbejder med udleverede opgavesæt under kyndig vejledning. I lbet af de 9 uger vil der forekomme opgaveafleveringer. | |||||||||||||||||||||
Litteraturhenvisninger | |||||||||||||||||||||
Introducerende lærebog i økonomi, F.eks. Nationaløkonomi på dansk, Thomas Alslev Christen m.fl. Den valgte lærebog meddeles i god tid inden semesterstart. | |||||||||||||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||||||||||||
Niels Kærgård, nik@life.ku.dk, Fødevareøkonomisk Institut/Afdeling for International Økonomi og Politik, Tlf: 35332264 | |||||||||||||||||||||
Studienævn | |||||||||||||||||||||
Studienævn NSN | |||||||||||||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||