290017 Fødevaresektorens produktionsøkonomi

Detaljer
Fødevareøkonomisk Institut
Tidligst mulig placeringBachelor 2. år
VarighedEn blok
 
Pointværdi7.5 (ECTS)
KursustypeFælleskursus
Bachelorkursus for JØ-studerende. Fælleskursus for øvrige studieretninger.
 
EksamenSluteksamen

skriftlig prøve


Skriftlig auditorieeksamen

uden hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: 1. Skriftlig 4-timers eksamen uden hjælpemidler 2. Projektrapporter

Vægtning: Skriftlig prøve: 50%, Projektrapporter: 50%



13-skala, intern censur

Eksamensdatoer:
04 November 2005
 
Rammer for undervisningForelæsning, øvelser, gruppearbejde
 
BlokplaceringBlok 1
Ugestruktur: B
 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætninger290007 Driftsøkonomi
Driftsøkonomi
 
Kompetenceområder
Grundvidenskab
Have forståelse af grundlæggende produktionsøkonomiske modeller og principper til optimering af faktor- og produktkombinationer i virksomhedens produktion.

Teknologi & Produktion.
Vil have forståelse af produktionsøkonomiske sammenhænge, og vil være i stand til at anvende modeller og principper på produktionsøkonomiske problemstillinger inden for fødevareproduktionen. Endvidere vil den studerende have kendskab til de aktuelle produktionsøkonomiske forhold i landbrugs- og fødevaresektoren.

Etik og værdier.
Vil have forståelse for virksomheders målsætninger, og konflikter i forhold til andre økonomiske agenter.
 
Kursets målsætning
Det er kursets målsætning at lære de studerende at formulere og optimere de økonomiske problemer, der er knyttet til en virksomheds løbende produktion, samt at give en introduktion til formulering af modeller og metoder, der kan danne grundlag for økonomisk analyse af virksomheders produktion.
 
Kursusindhold
Kurset bygger på den generelle produktions- og omkostningsteori, der forudsætter at virksomheder har profitmaksimering som det primære mål. Der udledes kriterier, som kan danne grundlag for at vejlede virksomheder i deres økonomiske dispositioner i den løbende produktion, og i forbindelse hermed gives en introduktion til teorien om virksomheders økonomiske adfærd. Teorien er generel, men der vil i vid udstrækning blive anvendt eksempler fra jordbrugs- og fødevaresektoren.

Kurset omfatter følgende hovedemner: Produktions-og omkostningsteori og teoriens relation til jordbrugsproduktionens særkende. Optimal anvendelse af produktionsfaktorer, og økonomiske principper for kombination af flere produktionsfaktorer og flere produkter. Optimering af produktion under forskellige markedsformer. Optimering af ressourceanvendelse og produktionsfaktorer under forskellige markedsformer. Optimering af ressourceanvendelse og produktion over tid. Størrelsesøkonomiske fordele og ulemper. Lineær algebra, og anvendelse af Lineær Programmering (LP) til optimering af ressource-anvendelse og produktion. Planlægning og beslutningstagen under usikkerhed (beslutningsteori).

Andet:
Dette kursus henvender sig såvel til studerende, der ønsker at specialisere sig i økonomi, som til studerende, der ud over kurset Driftsøkonomi ønsker en lidt mere omfattende behandling af økonomiske problemstillinger knyttet til optimering af produktionen på en (jordbrugs)virksomhed. Viden om de produktionsøkonomiske sammenhænge er vigtig for alle kandidater, uanset om der sigtes på et job inden for private virksomheder, erhvervsorganisationer, centraladministrationen, politik, forskning eller rådgivning.
 
Undervisningsform
Undervisningen er bygget op omkring en række forelæsninger hvor centrale dele af pensum bliver gennemgået. Derudover arbejder de studerende med stoffet i grupper onkring en række teoretiske øvelser. De studerende skal i grupper, med mulighed for vejledning, udarbejde et projekt med udgangspunkt i pensum
 
Litteraturhenvisninger
Rasmussen, Svend (2002): Produktionsøkonomi. Forlaget Biofolia, København.

Supplerende litteratur:
Gravelle, H. and Ray Rees (2004): Microeconomics. Third edition. Pearson Education Limited, England
Debertin, David L. (1986): Agricultural Production Economics, 366 sider
Beattie, Bruce R. & Taylor, C. Robert (1985): The Economics of Production
 
Kursusansvarlig
Svend Rasmussen, sr@life.ku.dk, Fødevareøkonomisk Institut/Afdeling for Produktion og Teknologi, Tlf: 35332266
 
Studienævn
Studienævn NSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger20
teoretiske øvelser58
forberedelse112
eksamen4
kollokvier12
ekskursioner0
projektarbejde0
vejledning0

206