290016 The Economics and Policy of the Food Sector

Details
Institute of Food and Resource Economics
Earliest Possible YearBSc. 1 year
DurationTwo blocks
 
Credits15 (ECTS)
Course LevelBSc
 
ExaminationFinal Examination

oral examination


All aids allowed

Description of Examination: 1. opgavebesvarelser 2. gruppefremlægning og -opponering af projektarbejde i form af en rapport

Weight: Opgavebesvarelser: 50% Rapport etc.: 50%



13-point scale, internal examiner
 
Requirement For Attending ExamLøbende besvarelse og aflevering af udleverede opgavesæt
 
Organisation of TeachingForelæsninger, teoretiske og praktiske øvelser, problemorienteret projektundervisning i grupper
 
Block PlacementBlok 1
Week Structure: C

Blok 2
Week Structure: C
 
Teaching LanguageDanish
 
Areas of Competence the Course Will Address
Applied Science:
Kendskab til centrale problemstillinger inden for national og international fødevareøkonomi og politik.
Kendskab til størrelsesforhold og udviklingstendenser inden for erhvervet.
Kan anvende principperne til enkle økonomiske analyser af centrale nationale og internationale økonomiske problemer.
Kan anvende principperne til at udforme en problemformulering i forbindelse med en faglig rapport og kan anvende principperne om opbygningen af en sådan med tilhørende litteraturhenvisninger.

Ethics & Values:
Er opmærksom på forskellen mellem normativ og positiv økonomi.
 
Course Objectives
Formålet er at give de studerende en viden i fødevaresektorens økonomiske, institutionelle og erhvervspolitiske forhold og problemer såvel nationalt som internationalt.
Denne viden skal kunne omsættes og bruges i forbindelse med gennemførelsen af et projekt med dertil hørende udarbejdelse af en projektrapport der skal illustrere de studerendes evne til at identificere, analysere, formulere og bearbejde en faglig relevant problemstilling.
 
Course Contents
Kurset består af fire elementer:

. Basal økonomisk teori omkring markeder herunder udbud og efterspørgsel og enkel analyse af forskellige markeder og sammenhæng mellem markeder.
. Økonomiske og økonomisk-politiske problemstillinger på bedrifts-, sektor-, national- og internationalniveau. Problemstillingerne tager udgangspunkt i relevante og aktuelle problemer.
. Med udgangspunkt i et selvvalgt emne eller problemstilling på baggrund af kursets faglige indhold, vil projekt- og metodearbejde blive introduceres og udviklet. Projektet gennemføres i grupper. Under arbejdet med projektet vil grupperne få både fagligt og metodisk vejledning,
. Generel erhvervsintroduktion og samfundsbeskrivelse.
 
Teaching And Learning Methods
Undervisningen omfatter forelæsninger baseret på tematiske emner, teoretiske øvelser hvor der i grupper arbejdes med udleverede opgavesæt, der afspejler pensum i bred forstand. Derudover arbejdes der med problemorienteret projektskrivning i grupper med tilknyttet metode- og projektvejleder. Projekter tager udgangspunkt i kursets faglige indhold.
 
Course Litterature
Kyed, Karsten (2003). Økonomi og jordbrugspolitik i det 20. århundrede, del I 1900-1972. Biofolia 2003. København.
Kyed, Karsten (2004). Økonomi og jordbrugspolitik i det 20. århundrede, del II 1973-2004. Biofolia 2004. København.
Hansen, Henning Otte (2001). Landbrug i et moderne samfund - landbrugets placering, udvikling og omverden i et velfærdssamfund. Handelshøjskolens Forlag 2001. København
Landøkonomisk oversigt. Seneste udgave. Dansk Landbrug. København.
Statistisk Tiårsoversigt. Seneste udgave, Danmarks Statistik.
Andersen, Lene Juhl, Søren Kruse, Lasse Solheim Hansen og Per Rasmussen (1995). Introduktion til Problem, metode og proces i projektarbejdet. DSR-Forlag 1995. København.
Sektion for Læring og Tværvidenskabelige Metoder (2001). Kompendium i metode og projektarbejde. 11. udgave. DSR Forlag, KVL. København.
 
Course Coordinator
Henrik Zobbe, hz@life.ku.dk, Institute of Food and Resource Economics/Management, Phone: 35336810
Lars Otto, lo@foi.dk, Institute of Food and Resource Economics/Production and Technology Division, Phone: 35336886
Anders Dahl, and@life.ku.dk, Institute of Food and Resource Economics/Consumption, Health and Ethics Division, Phone: 35332376
Vagn Olsen, vo@life.ku.dk, Institute of Food and Resource Economics/Consumption, Health and Ethics Division, Phone: 35332167
 
Study Board
Study Committee NSN
 
Course Scope
lectures55
theoretical exercises30
preparation138
examination2
Colloquia0
Excursions8
project work145
supervision4
practicals30

412