290016 Fødevaresektorens økonomi og politik

Detaljer
Fødevareøkonomisk Institut
Tidligst mulig placeringBachelor 1. år
VarighedTo blokke
 
Pointværdi15 (ECTS)
KursustypeBachelorkursus
 
EksamenSluteksamen

mundtlig eksamen


Alle hjælpemidler tilladt

Beskrivelse af eksamen: 1. opgavebesvarelser 2. gruppefremlægning og -opponering af projektarbejde i form af en rapport

Vægtning: Opgavebesvarelser: 50% Rapport etc.: 50%



13-skala, intern censur
 
Forudsætninger for indstilling til eksamenLøbende besvarelse og aflevering af udleverede opgavesæt
 
Rammer for undervisningForelæsninger, teoretiske og praktiske øvelser, problemorienteret projektundervisning i grupper
 
BlokplaceringBlok 1
Ugestruktur: C

Blok 2
Ugestruktur: C
 
UndervisningssprogDansk
 
Kompetenceområder
Applied Science:
Kendskab til centrale problemstillinger inden for national og international fødevareøkonomi og politik.
Kendskab til størrelsesforhold og udviklingstendenser inden for erhvervet.
Kan anvende principperne til enkle økonomiske analyser af centrale nationale og internationale økonomiske problemer.
Kan anvende principperne til at udforme en problemformulering i forbindelse med en faglig rapport og kan anvende principperne om opbygningen af en sådan med tilhørende litteraturhenvisninger.

Ethics & Values:
Er opmærksom på forskellen mellem normativ og positiv økonomi.
 
Kursets målsætning
Formålet er at give de studerende en viden i fødevaresektorens økonomiske, institutionelle og erhvervspolitiske forhold og problemer såvel nationalt som internationalt.
Denne viden skal kunne omsættes og bruges i forbindelse med gennemførelsen af et projekt med dertil hørende udarbejdelse af en projektrapport der skal illustrere de studerendes evne til at identificere, analysere, formulere og bearbejde en faglig relevant problemstilling.
 
Kursusindhold
Kurset består af fire elementer:

. Basal økonomisk teori omkring markeder herunder udbud og efterspørgsel og enkel analyse af forskellige markeder og sammenhæng mellem markeder.
. Økonomiske og økonomisk-politiske problemstillinger på bedrifts-, sektor-, national- og internationalniveau. Problemstillingerne tager udgangspunkt i relevante og aktuelle problemer.
. Med udgangspunkt i et selvvalgt emne eller problemstilling på baggrund af kursets faglige indhold, vil projekt- og metodearbejde blive introduceres og udviklet. Projektet gennemføres i grupper. Under arbejdet med projektet vil grupperne få både fagligt og metodisk vejledning,
. Generel erhvervsintroduktion og samfundsbeskrivelse.
 
Undervisningsform
Undervisningen omfatter forelæsninger baseret på tematiske emner, teoretiske øvelser hvor der i grupper arbejdes med udleverede opgavesæt, der afspejler pensum i bred forstand. Derudover arbejdes der med problemorienteret projektskrivning i grupper med tilknyttet metode- og projektvejleder. Projekter tager udgangspunkt i kursets faglige indhold.
 
Litteraturhenvisninger
Kyed, Karsten (2003). Økonomi og jordbrugspolitik i det 20. århundrede, del I 1900-1972. Biofolia 2003. København.
Kyed, Karsten (2004). Økonomi og jordbrugspolitik i det 20. århundrede, del II 1973-2004. Biofolia 2004. København.
Hansen, Henning Otte (2001). Landbrug i et moderne samfund - landbrugets placering, udvikling og omverden i et velfærdssamfund. Handelshøjskolens Forlag 2001. København
Landøkonomisk oversigt. Seneste udgave. Dansk Landbrug. København.
Statistisk Tiårsoversigt. Seneste udgave, Danmarks Statistik.
Andersen, Lene Juhl, Søren Kruse, Lasse Solheim Hansen og Per Rasmussen (1995). Introduktion til Problem, metode og proces i projektarbejdet. DSR-Forlag 1995. København.
Sektion for Læring og Tværvidenskabelige Metoder (2001). Kompendium i metode og projektarbejde. 11. udgave. DSR Forlag, KVL. København.
 
Kursusansvarlig
Henrik Zobbe, hz@life.ku.dk, Fødevareøkonomisk Institut/Direktion, Tlf: 35336810
Lars Otto, lo@foi.dk, Fødevareøkonomisk Institut/Afdeling for Produktion og Teknologi, Tlf: 35336886
Anders Dahl, and@life.ku.dk, Fødevareøkonomisk Institut/Afdeling for Forbrug, Sundhed og Etik, Tlf: 35332376
Vagn Olsen, vo@life.ku.dk, Fødevareøkonomisk Institut/Afdeling for Forbrug, Sundhed og Etik, Tlf: 35332167
 
Studienævn
Studienævn NSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger55
teoretiske øvelser30
forberedelse138
eksamen2
kollokvier0
ekskursioner8
projektarbejde145
vejledning4
praktiske øvelser30

412