Fødevareøkonomisk Institut | |||||||||||||||
Tidligst mulig placering | Bachelor 2. år | ||||||||||||||
Varighed | En blok | ||||||||||||||
Pointværdi | 7.5 (ECTS) | ||||||||||||||
Kursustype | Fælleskursus | ||||||||||||||
Eksamen | Sluteksamen mundtlig eksamen Alle hjælpemidler tilladt Beskrivelse af eksamen: Eksamen vil være baseret på et mindre skriftligt projekt (synops) med mundtlig eksamination. Vægtning: Den skriftlige og mundtlige præstation bedømmes samlet (100 procent). 13-skala, ekstern censur | ||||||||||||||
Rammer for undervisning | KURSET UDBYDES FØRSTE GANG I STUDIEÅRET 2006/07. Undervisningen vil veksle mellem forelæsninger, øvelser og fremlæggelser fra de studerende | ||||||||||||||
Blokplacering | Blok 1 Ugestruktur: B | ||||||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||||
Anbefalede forudsætninger | Miljø- og planlovgivning | ||||||||||||||
Kompetenceområder | |||||||||||||||
Grundvidenskab De studerende skal på det grundvidenskabelige område opnå viden om og forståelse for EU-retlige problemstillinger. Teknologi & produktion På det anvendelsesorienterede område skal de studerende bibringes forståelse for håndtering og løsning af sager, der angår EU-retten, f.eks. i hvilket omfang national lovgivning/administration kan have karakter af ulovlige handelsrestriktioner. Desuden skal sikres en forståelse for EU-retten og dens stadigt stigende betydning for den nationale lovgivning og administration. Etik & værdier På det værdibaserede område skal de studerende kunne diskutere EU-rettens principper og værdigrundlag. | |||||||||||||||
Kursets målsætning | |||||||||||||||
Kurset sigter mod at give de studerende indsigt i EU-retten - herunder sammenhængen mellem national, EU og international lovgivning. Kendskab til EU-retten vil give de studerende et godt grundlag for efterfølgende at kunne varetage arbejdsopgaver såvel inden for den offentlige forvaltning som i erhvervs- og interesseorganisationer. Kurset retter sig bredt mod forskellige studieretninger, herunder også levnedsmiddel- og veterinæruddannelserne. | |||||||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||||||
Kurset vil give en indføring i såvel den generelle EU-ret som den materielle EU-ret. Den generelle EU-ret omfatter bl.a. reglerne om kompetencefordelingen mellem EU og medlemsstaterne, om EU's institutioner og deres kompetencer, om lovgivningsprocedurer og om retsreglers retsvirkning. Forholdet mellem EU-systemet og WTO-systemet vil også blive berørt. Den materielle EU-ret omfatter de grundlæggende spilleregler vedrørende fri bevægelighed for bl.a. varer (handelsrestriktioner), konkurrence, statsstøtte mv. samt den mere detaljerede EU-lovgivning inden for særlige områder, bl.a. miljø, fødevarer og landbrug. Gennem udarbejdelse af et mindre skriftligt projekt(synops) får de studerende mulighed for at specialisere sig inden for disse emner. | |||||||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||||||
Undervisningen vil blive bygget op omkring introducerende forelæsninger vedrørende ovennævnte emner, hvor lovgivningen præsenteres og efterfølgende eksemplificeres gennem cases og/eller mindre opgaver. Endvidere forventes der at være mundtlig fremlæggelse fra de studerende af de valgte problemstillinger. Der skal udarbejdes et mindre skriftligt projekt (synops) om den valgte problemstilling. | |||||||||||||||
Litteraturhenvisninger | |||||||||||||||
Oplyses ved kursusstart | |||||||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||||||
Helle Tegner Anker, hta@life.ku.dk, Fødevareøkonomisk Institut/Afdeling for Forbrug, Sundhed og Etik, Tlf: 35332321 | |||||||||||||||
Studienævn | |||||||||||||||
Studienævn NSN | |||||||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||||
| |||||||||||||||